epidemija

NAJNOVIJE U županiji potvrđen novi slučaj koronavirusa, ukupna brojka porasla na 20, dvije osobe otpuštene iz bolnice

13:36h
0
Ilustracija
Ilustracija

Županijski Stožer civilne zaštite upravo je objavio kako je u županji potvrđen još jedan pozitivan uzorak na Covid-19, čime ukupna brojka zaraženih u našoj županiji jest 20 oboljelih.

Osoba s pozitivnim nalazom dobrog je zdravstvenog stanja, nalazi se na liječenju i pod epidemiološkim nadzorom u kućnoj samoizolaciji, isto kao i svi bliski kontakti koji su bili u doticaju s oboljelom osobom.

Tijekom posljednja 24 sata izvršena je opsežna epidemiološka obrada svih kontakata koje su bile u doticaju s tri osobe kojima je jučerašnjim testiranjem potvrđena COVID-19
infekcija. Obrađenim kontaktima sukladno protokolima su propisane mjere samoizolacije.

Na području županije u samoizolaciji je 60 osoba iz kategorije primarnih kontakata osoba pozitivnih na koronavirus. Zdravstveni sustav Koprivničko-križevačke županije funkcionira bez poteškoća, a iz koprivničke bolnice danas su u dvotjednu kućnu samoizolacije otpuštene i dvije pacijentice koje više ne pokazuju simptome oboljenja uzrokovanog koronavirusom.

Epidemiološka slika županije i dalje je vrlo dobra, a dinamika i kretanje epidemije COVID-19 infekcije je očekivana i u trendu kontroliranog upravljanja.

Tijek i pojava novih oboljenja u skladu je s nastojanjima da se primjenom mjera i uputa osigura što manji broj težih bolesnika kako bi zdravstveni sustav svima pružio najbolju skrb. S time u vezi, Stožer civilne zaštite Koprivničko-križevačke županije apelira na odgovorno ponašanje te poštivanje svih mjera uz obavezno održavanje osobne higijenu te higijene prostora, izbjegavanje socijalnih kontakata i poštivanje fizičkog razmaka kako bi se u idućih nekoliko tjedana kada se očekuje vrhunac epidemije spriječilo širenje zaraze bolesti.

Stožer posebno upućuje molbu prema trgovačkim lancima i manjim trgovinama da vode računa o obaveznom osiguranju svih potrebnih mjera dezinfekcije i broju osoba unutar
svojih prostora uz apel građanima da prilikom odlaska u kupnju namirnica nose zaštitnu masku i rukavice te održavaju potrebnu fizičku distancu prema ostalim kupcima.

S obzirom da se nalazimo u Velikom tjednu te je zbog toga očekivana povećana aktivnost građana, Stožer upućuje molbu svim građanima da ostanu u svojim domovima te se ne
okupljaju ispred ili unutar vjerskih objekata već da poštuju smjernice Hrvatske biskupske konferencije te zagrebačkog nadbiskupa i kardinala Josip Bozanića koje govore kako se do daljnjega liturgijska slavlja i obredi održavaju bez prisustva vjernika. Stožer će uputiti i dopis župama na području Koprivničko-križevačke županije kojim će još jednom podsjetiti na ove smjernice, a u cilju zaštite zdravlja stanovnika.

čitam...
Loading...