DUG NARASTAO DO DVIJE MILIJARDE KUNA

Najveća hrvatska veledrogerija Medika obustavila isporuku lijekova i medicinskog materijala svim bolnicama, ministar Beroš se ne javlja ni na telefon

Od danas nijedna kutija lijeka neće otići ni u jednu bolnicu koja ne poštuje zakonske rokove plaćanja od 60 dana, a to su sve bolnice u Hrvatskoj osim one u Lovranu - rekao je predsjednik uprave Medike Jasminko Herceg

11:35h
0
Stručni seminar u bolnici
Foto: Ivan Brkić

Najveća hrvatska veledrogerija Medika u utorak je obustavila isporuku lijekova i medicinskog materijala svim bolnicama, osim one u Lovranu. Za Novi list je to potvrdio predsjednik uprave Medike Jasminko Herceg.

– S obzirom na to da iz Vlade nema nikakvog odgovora, čak ni najave razgovora nakon naših upozorenja, odlučili smo da od danas nijedna kutija lijeka neće otići ni u jednu bolnicu koja ne poštuje zakonske rokove plaćanja od 60 dana, a to su sve bolnice u Hrvatskoj osim one u Lovranu.

Dug prema našoj veledrogeriji narastao je na više od dvije milijarde kuna. U ovom kvartalu isporučili smo robu u vrijednosti od oko milijardu kuna, a platili su nam najviše sto milijuna kuna. Vladajući ne nude nikakvo rješenje, ministar zdravstva Vili Beroš više se ni ne javlja na telefon”, kazao je Herceg za Novi list.

Dodao je da tako vlada ugrožava poslovanje tvrtke, isplatu obveza državi, pa i plaća radnicama, i da nije bilo druge nego odmah krenuti s obustavom isporuke, jer nema nikakve povratne informacije da bi se problem mogao početi rješavati.

Dug u ovoj godini narastao za još pola milijarde

Veledrogerije su već ranije ovaj tjedan upozorile da će do kraja mjeseca ukupan dug države za lijekove, i to bolnica veledrogerijama i Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje ljekarnama za lijekove na recept, dosegnuti šest i pol milijardi kuna. Od toga iznosa četiri i pol milijarde kuna otpada na dug bolnica veledrogerijama.

Država je prošle godine iz proračuna bolnicama doznačila 2.24 milijarde kuna za plaćanje duga veledrogerijama, ali je i u prošloj godini taj dug narastao za oko 750 milijuna kuna, a od početka ove godine povećao se za dodatnih pola milijardi kuna.