DARKO KOREN, KOPRIVNIČKO-KRIŽEVAČKI ŽUPAN

Najveća ulaganja u Podravinu i Prigorje ikada – modernizirana željeznička pruga i brza cesta unaprijedit će gospodarstvo i kvalitetu života građana

Uskoro će svi đaci imati jednosmjensku nastavu, gradimo školske sportske dvorane vrijedne 70 milijuna kuna, a u planu je i rekonstrukcija 11 školskih objekata

09:13h
0
Zupan Darko Koren scaled
Darko Koren // Foto: Koprivničko-križevačka županija

Koprivničko-križevačka županija danas, 13. travnja slavi svoj 28. rođendan koji će se i ove
godine zbog epidemioloških prilika obilježiti simbolično, no s puno optimizma i pogledom
prema novih ostvarenjima koja nas očekuju. Župan Darko Koren u tom je duhu s nama
podijelio i svoja razmišljanja o onome što je ostvareno u iznimno zahtjevnom vremenu iza
nas, ali i na brojne planove i projekte čija nas realizacija očekuje u razdoblju koje je pred
nama.

Poštovani župane, rođendan naše Koprivničko-križevačke županije ćemo i ove godine proslaviti u drugačijim okolnostima, no s vjerom i pogledom u budućnost koja će zasigurno donijeti mnogo dobrog stanovnicima naše županije?

Dan Županije ćemo obilježiti kako i priliči aktualnim okolnostima, simbolično, no s puno optimizma i nade da ćemo već idući rođendan dočekati u svečarskom raspoloženju i uvjetima na koje smo navikli svih ovih godina. Vjerujem da ljudima nije lako nositi se sa svime, no ono što mi daje sigurnost su naši zdravstveni djelatnici koji već drugu godinu zaredom pokazuju da su dorasli svim izazovima i koji, unatoč svemu, savjesno rade i brinu o našem zdravlju.

Upravo u takvim izazovnim okolnostima, Županijska uprava sigurno upravlja krizom i ulijeva sigurnost našim sugrađanima. Vjerujemo da su ti napori prepoznati ne samo kod građana?

Mnogi su nažalost pogođeni posljedicama koje je prouzročio koronavirus, no i u tim okolnostima treba na najbolji način organizirati živote u čemu Županijska uprava daje svoj maksimalni doprinos pružajući financijsku, organizacijsku i stručnu pomoć, sigurnost i stabilnost zdravstvenog sustava te osigurava efikasnost i dostupnost svih javnih usluga građanima. Upravo ovakve situacije jasno pokazuju značaj dobro organiziranih javnih službi, pri čemu ne treba zaboraviti da život ne smije stati. Dok se naši zdravstveni djelatnici bore s najvećom krizom od samostalnosti, u tijeku su najveće investicije ikada u Podravinu i Prigorje jer moramo neprestano ulagati i stvarati uvjete za razvoj gospodarstva i podizanje standarda. U tome imamo i snažnu potporu ove Vlade koja prepoznaje važnost ključnih infrastrukturnih projekata u našoj Županiji ne samo za Podravinu i Prigorje, nego i cijelu Hrvatsku.

Foto: Koprivničko-križevačka županija

Naša je županija proteklih mjeseci veliko gradilište na kojemu se realiziraju najvrjedniji infrastrukturni projekti u Republici Hrvatskoj – koji su to i kakav je njihov značaj za naše građane?

Efekti investicija koje se događaju sada dok mi pričamo će se mjeriti desetljećima zbog pozitivnog utjecaja na razvoj gospodarstva, povezanost i značajno povećanje mobilnosti stanovništva. Naša je županija trenutno najveće gradilište u Hrvatskoj. Investicijski ciklus koji se sada odvija na našem prostoru vrijedan je više od 5 milijardi kuna. Najveći projekt je svakako izgradnja pruge do mađarske granice odnosno do Botova vrijedna više od 3 milijarde kuna što je usporedivo s vrijednošću izgradnje Pelješkog mosta. Tu su i aglomeracije Koprivnica-Križevci-Đurđevac u vrijednosti oko milijarde kuna pa onda i izgradnja Regionalnog centar za gospodarenje otpadom Piškornica u vrijednosti od 450 milijuna kuna i, naravno, brza cesta o kojoj svi mi ovisimo i koja je najvrjedniji projekt, iako u ovom trenutku u najmanjoj nominalnoj vrijednosti od 280 milijuna kuna za izgradnju dionice od Križevaca do Vojakovačkog Kloštra. Što se tog projekta tiče, mi smo u Županiji svoj dio administrativnih poslova obavili, nedavno smo održali sastanak s predstavnicima Hrvatskih cesta i tvrtke Kamgrad te očekujemo izdavanje građevinske dozvole i početak radova.

Skorašnji početak radova odnosi se, dakle, na izgradnju ceste do Vojakovačkog Kloštra?

Tako je, riječ je o dionici od Križevaca do Vojakovačkog Kloštra i početak radova ovisi o dinamici rješavanja imovinsko-pravnih odnosa s vlasnicima privatnih parcela na tom prostoru. Tim velikim nacionalnim projektima još možemo pridodati naše županijske investicije. Prije svega, izgradnju 5 sportskih školskih dvorana u suradnji s općinama Sveti Petar Orehovec, Sveti Ivan Žabno, Rasinja, Kloštar Podravski i dovršetak dvorane u Kalinovcu što je vrijedno 70 milijuna kuna s opremom. Valja spomenuti i Centar kompetencija, projekte dogradnje i uređenja prostora Obrtničke škole Koprivnica i Strukovne škole Đurđevac što je projekt vrijedan 60 milijuna kuna.

Vratimo se još na trenutak brzoj cesti. Brza cesta zauzima ključno mjesto u navedenim strateškim projektima jer je nužna za prometno i gospodarsko povezivanje Koprivnice s ostatkom zemlje i razvijanje industrije i poduzetništva. Kada će se cesta približiti Koprivnici?

Paralelno s gradnjom ceste do Vojakovačkog Kloštra priprema se dokumentacija za izgradnju ceste do Koprivnice. Rok za pripremu te dokumentacija je oko dvije godine što se podudara s rokovima za izgradnju ove dionice, tako bi se gradnja ceste do Koprivnice mogla odmah nastaviti. Drugim riječima, cesta bi do Koprivnice mogla doći za 4 godine. Brza cesta za Koprivnicu prvenstveno znači bolje prometno povezivanje sa Zagrebom, a to ima i velik gospodarstveni doprinos jer promet je sastavnica gospodarstva. Rekao bih da takva jedna infrastruktura podiže vrijednost cijelog koprivničkog područja. Privući će se novi investitori, a olakšat će se i dnevne poslovne i druge migracije.

Kad smo već kod industrije, Podravka je nedavno dobila novu Upravu na čelu s Martinom Dalić. Kako vidite suradnju s novom Upravom, što od nje očekujete i vidite li u svemu neke nove mogućnosti?

U vrlo kratkom vremenskom razdoblju doživjeli smo traumu preranim odlaskom predsjednika uprave s kojim smo imali jednu kvalitetnu suradnju što nam je posebno važno jer Podravka je garancija izvrsnog gospodarskog, ali i društvenog života i standarda u lokalnoj zajednici.

Podravka je garancija gospodarskog i društvenog razvoja lokalne zajednice, a za budućnost poljoprivrede važno je preuzimanje lokalne proizvodnje i uspostava distributivnog centra.

U nekim prvim kontaktima i razgovorima s novom predsjednicom uprave shvatio sam da nova uprava ima ambicije daljnjeg razvoja kompanije, no ja sam zadužen da u ime ljudi koji ovdje žive i koji su stvarali Podravku dobijem i odgovore na neka druga pitanja kao što su povećanje materijalnih prava zaposlenika i povećanja plaća te pitanje državnog udjela u vlasništvu. Važno je da Podravka bude uspješna, ali i da pri tome ostane društveno odgovorna kompanija koja potiče razvoj zajednice.

Lokalnoj zajednici je Podravka izuzetno važna i suradnja s lokalnom zajednicom do sad je bila izvrsna. Ima li bojazni da će društvena odgovornost u lokalnoj zajednici s novom upravom pasti u drugi plan?

Želim vjerovati da će se u najmanju ruku suradnja održati, ako ne i napredovati. Podravka je kompanija za koju volimo reći da je nastala iz naroda koji ovdje živi i mislimo da tako treba ostati i dalje.

Priprema se i gradnja distributivnih centara za voće, povrće i meso. Hoće li se time povezati primarna poljoprivredna proizvodnja s prehrambenom industrijom?

Potencijali i kapaciteti postoje i moram naglasiti da je Martina Dalić u našem inicijalnom razgovoru sama potaknula to pitanje jer se slaže da je Podravka spremna preuzeti sve te količine primarne poljoprivredne proizvodnje iz naše županije, ali i cijele Hrvatske. Projekt izgradnje distributivnih centara planira se u okviru Ministarstva te postoji nacionalni projekt izgradnje 13 takvih centara u Hrvatskoj te nam je cilj da se izgradi i u našoj Županiji.

Foto: Koprivničko-križevačka županija

U ovo pandemijsko vrijeme sve se više priča da je baš sada pravi trenutak za ulaganje u prehrambenu industriju i industriju lijekova. Slažete li se s tim?

Apsolutno. Pandemijska godina iza nas ukazala je na važnost strateških proizvodnji, a to je upravo proizvodnja hrane i farmaceutska industrija tako da su Podravka i Belupo tu u velikoj prednosti. Svaka odgovorna država mora štititi svoje strateške grane industrije tako da se s tim svakako moram složiti, a mi znati iskoristiti svoje potencijale.

U tijeku su i kapitalna ulaganja u sektor obrazovanja – kako napreduje izgradnja školskih sportskih dvorana u općinama?

Investicijski program izgradnje 5 školskih sportskih dvorana napreduje izvanredno. Gradnja dvorana u općinama Sveti Ivan Žabno, Sveti Petar Orehovec, Kalinovcu i u Kloštru Podravskom već je počela, a potpisali smo i ugovor o gradnji dvorane u Rasinji u kojoj se očekuje početak radova. Sve zajedno radi se o više od 70 milijuna kuna s opremom. Valja istaknuti da se dvorane grade u partnerstvu s općinama te se investiraju u pedeset postotnom iznosu do pedagoškog standarda. Neke su dvorane iznad tog pedagoškog standarda i taj će dio financirati općine. Osim što je to u funkciji obrazovanja, to su prostori koji će imati i širu društvenu ulogu jer će se u dvoranama moći održavati i razni drugi programi.

Očekuje li nas još novih ulaganja u školstvo?

Trenutno imamo 11 projekata u školstvu s više ili manje spremnom dokumentacijom, a sve je planirano za investicijski ciklus u sljedeće 4 godine, od izgradnje nove škole i dvorane u Koprivničkom Ivancu, proširenja područne škole i izgradnja male dvorane u Hlebinama, projekta dogradnje Gimnazije u Križevcima do dogradnje Gimnazije u Đurđevcu. Glavni cilj je osigurati kvalitetnije uvjete školovanja za sve naše učenike i nastavnike, konkretno, želimo u svim našim školama omogućiti jednosmjensku nastavu. Ulaganje u školstvo proces je koji nema kraja, to je temeljna zadaća svake županije i upravo se tu vidi značaj kontinuiranog ulaganja i dugoročnog planiranja.

Učenike i njihove roditelje zasigurno zanima hoćemo li uskoro dobiti i dugoočekivani učenički dom?

Potreba za učeničkim domom u Koprivnici je neupitna. Od Ministarstva graditeljstva i imovine zatražili smo da nam se daruje zgrada bivšeg željezničkog konačišta. To je jedna stara ideja koju smo sada opet pokrenuli, a rješavanjem sporova javno-privatnog partnerstva s državom dobili smo više od 9 milijuna kuna te bi ministar Horvat ovih dana trebao potpisati darovnicu. U realizaciju projekta ulazimo zajedno s Gradom Koprivnicom i investirat će se do 25 milijuna kuna u učenički dom.

Foto: Koprivničko-križevačka županija

Važno je još spomenuti i Centar kompetentnosti. Hoće li se njima dodatno motivirati mlade za obrtnička zanimanja?

Centar kompetentnosti izuzetno je efikasan alat kojim bismo obrtničkim zanimanja standard podignuli na najvišu moguću razinu, a to bi rezultiralo i povećanim interesom za strukovna zanimanja. Obrtnička zanimanja trenutno su najpotrebnija u Hrvatskoj pa je važno motivaciju mladih uskladiti s potrebama na tržištu rada.

U pripremi je i potpisivanje Razvojnog sporazuma po uzoru na pet slavnonskih županija. Što će se sve tim sporazumom obuhvatiti?

Razvojni sporazum je dokument koji bi pet županija sjeverozapadne i središnje Hrvatske trebalo potpisati s ministricom regionalnog razvoja po uzoru na pet slavonskih županija, a time bi uz podršku države bilo jednostavnije i efikasnije pristupiti nekim fondovima i sredstvima Europske unije. Dogovorili smo da svaka županija uključena u Sporazum prijavi jedan nacionalni projekt i pet lokalnih projekata. Mi smo prijavili izgradnju brze ceste od Vojakovačkog Kloštra do mađarske granice kao nacionalni projekt te projekte izgradnje nove obrtničke ili srednje škole u Koprivnici, revitalizaciju kulturno-povijesnog kompleksa Inkey u općini Rasinja, terminal za kombinirani intermodalni transport u Križevcima u postojećoj poduzetničkoj zoni, Centar za palijativnu medicinu i liječenje boli u našoj bolnici, termalne toplice u općini Kloštar Podravski i uređenje utvrde Stari grad Đurđevac. Što će se od toga realizirati, još je teško predvidjeti, no to su projekti koji zasad ulaze u Razvojni sporazum.

Kako ocjenjujete godinu iza nas i na čemu će biti fokus u planovima za budućnost?

Jasno je da smo svi bili opterećeni pandemijom i da je najveća briga bila očuvanje života i zdravlja, no moram reći da ova izvanredna situacija nije ugrozila projekte koje smo planirali, da proračun nije stradao u mjeri u kojoj se to predviđalo te da naše gospodarske djelatnosti nisu stradale kao na primjer na obali. Godina je bila teška, a čini se da će slična biti i ova, no nadamo se da će se stanje uskoro popraviti. Imamo iskustva, imamo mnogo posla i ambicija, optimistični smo i vjerujem da ćemo ostvariti sve planirano.

Na kraju, Vaša čestitka našim sugrađanima?

Dragi naši sugrađani, uvjeren sam da ćemo zajedničkim snagama u razdoblju koje slijedi našu županiju učiniti još boljom, sigurnijom, bogatijom i ponosnijom! Izdržimo u ovim izazovnim trenutcima, budimo odgovorni, a zajedničkim odricanjem i osobnim doprinosom uistinu možemo učiniti vrlo mnogo. U tom duhu nade i optimizma, svima Vam želim sretan 28. rođendan Koprivničko-križevačke županije!