Prve reakcije iz stožera

FOTO Najveće iznenađenje izbora Rajn spreman je probuditi grad, Koren i Tucaković te Jakšić i Papac najavili žestoku borbu, Janči mirno spava

Prvo poluvrijeme je gotovo, vodimo i očekujem da u drugom poluvremenu održimo tu prednost, a možda i zabijemo još koji gol, kaže Koren.

23:39h
0
Mario Rajn
Izborni stožer Marija Rajna // Foto: Admir Sinani

Nakon izbornih rezultata, donosimo reakcije iz izbornih stožera diljem Podravine i Prigorja.

Darko Koren zadovoljan je rezultatima prema kojima je dobio najviše glasova u županiji.

– Prvo poluvrijeme je gotovo, vodimo i očekujem da u drugom poluvremenu održimo tu prednost, a možda i zabijemo još koji gol. Sigurno je da bi svatko želio pobijediti u drugom krugu jer bi se time oslobodio daljnjeg pritiska, trošenja, emocija, ali takva je demokracija. Imamo osjetnu prednost, čestitam kolegama na dobrim rezultatima, ali vjerujem da ćemo u drugom krugu pobijediti – najavio je Koren.

Rezultatima je zadovoljan i zato što je Mreža nezavisnih lista novost na političkoj sceni, a već je dobila podršku birača.

– Vidljivo je da su se promijenili odnosi i trendovi, puno nezavisnih kandidata i lista imali su za posljedicu puno izbora za drugi krug. Bolje je ući kao prvi, nego loviti rezultate. Mi smo nova politička opcija, imali smo ambicije u šest općina, zasad smo dobili u Ferdinandovcu, idemo u drugi krug u Ivancu. Moramo biti zadovoljni, Mreža postoji tri mjeseca, u kratkom smo roku postali respektabilna politička opcija, imamo oko 15 posto, šest mandata.

Foto: Matija Gudlin

Što se tiče Županijske skupštine, spreman je i na koalicije ako će biti potrebe.

– Koalirate s kim možete i tko vam garantira većinu, osobno imam političke stavove kojih se držim. HDZ je naš koalicijski partner, tako će biti i u skupštini. S kim ćemo u većinu, prerano je govoriti – smatra Koren.

SDP-ov Slavko Tucaković rekao je da se dogodilo ono što je i najavljivao.

– S koalicijskom listom dobili smo najviše glasova, pozivam ljude koji žele promjene, posebno glasače Željka Lackovića da podrže našu listu. U Županijskoj skupštini vjerujem da će doći do promjena – uvjeren je Tucaković.

Željko Lacković nije ušao u drugi krug izbora za župana, što pripisuje događajima u saboru.

Lokalni izbori
Foto: Ivan Brkić

– Imamo 20 posto u županiji, velik dio birača prepoznao je nezavisni put. Drugi će morati živjeti sa stranačkim rješenjima. Prema anketama sam na 30 posto, no očito je prevagnulo moje glasanje u saboru. Unatoč tome, nisam želio biti prevaga za rušenje vlasti. No, ukoliko ne pristanu na moje zahtjeve, neće imati moju ruku za većinu u Vladi – najavljuje Lacković.

Mišel Jakšić, koji ide u drugi krug bitke za Koprivnicu s HDZ-ovim Krešimirom Papcem, rekao je kako je sretan zbog pobjede u Koprivnici.

– Imamo većinu u vijeću, malo fali za pobjedu u prvom krugu. Znali smo da plešemo oko 50 posto i svi kandidati nisu zajedno dobili koliko mi sami. Idemo u drugi krug, mi smo u stalnom poslu kao i do sada, naš posao u gradskoj upravi se nastavlja i nema nikakvih promjena, nema razloga za paniku, s obzirom na jako dobar rezultat – kaže Jakšić.

Lokalni izbori
Foto: Ivan Brkić

Krešimir Papac zadovoljan je s obzirom na rezultat HDZ-a na prošlim izborima za gradonačelnika jer su sada dobili više glasova, kao što su dobili i za gradsko vijeće.

– Dobili smo 100 glasova više nego na prošlim izborima. U drugom izbornom krugu pokušat ćemo doći do pobjede, što bi bila velika promjena. Pozivam građane da u što većem broju izađu na drugi krug – rekao je Papac.

Rezultat u Koprivnici prokomentirao je i čelnik županijskog HDZ-a Darko Sobota, koji također vjeruje u pobjedu u drugom krugu izbora u Koprivnici, a i u dobar rezultat u Županijskoj skupštini.

Foto: Matija Gudlin

– Rezultati su očekivani, kakve smo i predviđali. Velika je razlika između kandidata i vjerujemo u pobjedu u drugom krugu. Za Županijsku skupštinu s Mrežom ćemo imati najviše članova, no očito to neće biti većina  Nismo prema nikome zatvorili vrata, tako ni prema Lackoviću – kaže Sobota.

U Križevcima drugi krug čeka Branka Hrga i Marija Rajna, koji je dobio najviše glasova.

– Rezultat treba prihvatiti, odraditi dodatnu kampanju. Bit će teško s obzirom na sastav vijeća, bit će šarena situacija. Očekivao sam malo drugačiju situaciju, no treba pričekati – Hrgovi su dojmovi.

Mario Rajn najveći je dobitnik izbora, pogotovo s obzirom na to da je nov u političkom svijetu.

Izborni stožer - Branko Hrg
Foto: Admir Sinani

– Sve što smo vrijedno radili došlo je na naplatu. Jako smo sretni, volio bih pobijediti. Svjesni smo da nas čeka dva tjedna intenzivne kampanje i sljedeće četiri godine da probudimo grad i pokrenemo se. Siguran sam u ljude oko sebe, spremni smo od lipnja početi raditi za dobrobit ovog grada – izjavio je Rajn.

Kandidat SDP-a i partnera Ivan Majdak pozvao je birače da glasuju za Rajna, na što je Branko Hrg komentirao da je to očekivano budući da su Majdak i Rajn u kontaktu.

Izborni stožer - Za nezavisne - Željko Lacković
Foto: zanezavisne.hr

U Đurđevcu nezavisni Hrvoje Janči premoćno je odnio pobjedu u prvom krugu s nešto više od 60 posto, za što je zahvalio svom timu i biračima te najavio svoje prve poteze na čelu grada.

– Drago mi je da su birači prepoznali kontinuitet. Nastavljamo dalje, nemamo pauzu, imamo puno posla. Prvo ću preuzeti odgovornost za gradske projekte i proračun, dobili smo i većinu u gradskom vijeću tako da nećemo imati problema s donošenjem odluka – zadovoljan je Janči.

 

Loading...