Nakon bicikliranja do Poljske i natrag, kupljen PH aparat za koprivničku pedijatriju

11:06h
0
Martina i Zoran Zlatar // Foto: Arhiva

Humanitarna akcija “1 kilometar – 1 euro”, tijekom koje su prošloga kolovoza koprivnički policajac Zoran Zlatar i njegova kćerka Martina na biciklima prevalili put do poljskoga grada Čestahova i natrag, došla je do samoga kraja nabavom i uručenjem vrijednoga dara PH metra Odjelu za pedijatriju koprivničke Opće bolnice. Humanitarcima je u ime ustanove na trudu i humanosti zahvalio sanacijski upravitelj dr. Petar Stapar, a u ime Odjela voditeljica dr. Maja Toth-Mršić, koja je i objasnila njegovu namjenu.

– PH metar se koristi za utvrđivanje dijagnoze GEB-a ili gastroezofagealnog refluksa, jedne bolesti koja je dosta česta među općom populacijom, znači i među djecom i među odraslima, čak navodno po nekim podacima 40 posto populacije ima taj refluks – kazala je dr. Toth Mršić.

U dječjoj dobi aparat je koristan kod niza bolesti, poput dugotrajnih kašljeva, želučanih tegoba, nekontroliranih astmi, ponavljajućih laringitisa i drugih, navela je dr. Toth Mršić. Dodala je da PH metar nije prvi dar u čijoj je nabavi sudjelovao Zoran Zlatar, već je s kolegom Draženom Jaklijom pred dvije godine biciklirao da francuskog Lourdesa, a ta je akcija urodila kupnjom kardio – respiratornog monitora Pedijatriji. A Zoran već razmišlja o idućim humanitarnim pothvatima.

– Znate da je meni lakše ‘gaziti’ nego govoriti, ja se nadam da tijekom 2016. godine budemo imali opet nekakvu akciju, da nastavimo ovaj niz i ako budete prihvatili mi budemo drage volje radili dalje – najavio je.

Veći od njegovog udjela vjerojatno je onaj kćerke mu Martine, koja se na vožnju dugu 1600 kilometar odlučila unatoč mladih 16 godina.

– Je, bilo je naporno, ali svejedno meni je bilo predobro, bila sam 16 dana neprestano sa svojim tatom, ne vidimo se često jer ja sam u školi u Zagrebu a on puno radi i stvarno smo 16 dana bili stalno skupa – rekla je Martina.

Aparat PH metar plaćen je 46 tisuća kuna, što je vrlo povoljna cijena, postignuta zahvaljujući razumijevanju dobavljača, a na uručenju je istaknuto i da ovaj uređaj jedini te vrste u županiji, ali i u okolici.

Izvor: www.radio-koprivnica.hr