Nakon brojnih sudskih tužbi, Piškornica d.o.o. i Grad Koprivnica nagodili se oko odlagališta otpada

13:21h
0
Koprivničko smeće godinama je stvaralo napetosti između gradske vlasti i Piškornice d.o.o.

Piškornica d.o.o. će Gradu Koprivnice u kešu platiti milijun kuna za zemljište, dok će ostatak biti realiziran kroz kompenzaciju. Drugim riječima, Komunalac će na Piškornicu dovoziti smeće besplatno dok se ne dođe do iznosa od navodno dogovorenih 18 milijuna kuna. Grad bi tu povlasticu mogao uživati oko pet godina.

Nakon dugogodišnjih natezanja i brojnih sudskih sporova između tvrtke Piškornice d.o.o., koja vodi projekt regionalnog odlagališta otpada za Koprivničko-križevačku, Krapinsko-zagorsku, Varaždinsku i Međimursku županiju, i Grada Koprivnice, na pomolu je velika pomirba.

Direktor Piškornice d.o.o. Mladen Jozinović na posljednjoj sjednici skupštine društva, održanoj 23. ožujka, jednoglasno je dobio mandat za potpisivanje ugovora s Gradom Koprivnicom oko njegova ulaska u projekt odlagališta otpada. Revizorske službe nedavno su uspješno okončale pregovore i dogovorile da će se Gradu Koprivnici nadoknaditi iznos od navodno oko 18 milijuna kuna. Podsjetimo, koprivnička gradska uprava tvrdila je da je u sanaciju Piškornice kraj Koprivnice u desetak godina uložila oko 33 milijuna kuna i htjela je da joj se to nadoknadi. U iscrpnim pregovorima obje strane očito su se našle na pola puta i postignuta je nagodba oko otkupa zemljišta i obeštećenja za ulaganje.

Neslužbeno doznajemo da će Piškornica d.o.o. Gradu Koprivnice u kešu platiti milijun kuna za zemljište, dok će ostatak biti realiziran kroz kompenzaciju. Drugim riječima, koprivničko komunalno poduzeće Komunalac na Piškornicu će dovoziti smeće besplatno dok se ne dođe do iznosa od navodno dogovorenih 18 milijuna kuna. S obzirom na to da će Koprivnica godišnje tamo dovesti 10-ak tisuća tona otpada, a cijena je 340 kuna po toni, izračunato je da bi Grad povlasticu mogao uživati oko pet godina.

Mladen Jozinović, direktor Piškornice d.o.o.Direktor Jozinović nije želio komentirati naša saznanja, ali nije skrivao zadovoljstvo što je postignut dogovor između Piškornice d.o.o. i Grada Koprivnice, koji je svojevremeno zbog svojih ulaganja u sanaciju odlagališta tražio da uđe u vlasničku strukturu društva, no to nije prošlo.

– Uvijek može brže i bolje, pregovori su bili teški, ali mislim da smo veliku stvar napravili. Zaista smo se potrudili i drago mi je da smo s kolegama iz Grada Koprivnice i Komunalca pronašli zajednički interes – rekao je on.

Da bi nagodba bila pravovaljana sve još mora amenovati koprivničko Gradsko vijeće i gradonačelnica Vesna Želježnjak (SDP) mora potpisati sporazum. Očekuje se da bi se to moglo dogoditi možda već na njihovoj idućoj sjednici. Stupanjem na snagu ugovora o nagodbi između Grada Koprivnice i Piškornice d.o.o. povlače se sve tužbe, protutužbe i rješenja između dviju strana koje su dosad dosta kočile cijelu investiciju.

Koprivnički dogradonačelnik Mišel Jakšić (SDP) na tu je temu danas samo rekao da je zadovoljan kako se stvari odvijaju, dok komentar koprivničko-križevačkog župana i predsjednika skupštine društva Piškornica d.o.o. Darka Korena (HSS) nismo zasad uspjeli dobiti.

Projekt regionalnog odlagališta otpada za Koprivničko-križevačku, Krapinsko-zagorsku, Varaždinsku i Međimursku županiju vrijedan je oko 760 milijuna kuna. Čak 90 posto tog iznosa trebali bi podmiriti fondovi Europske unije. Projekt je proglašen i strateškim državnim projektom.

U vlasničkoj strukturi četiri županije osnivača društva imaju po 22,5 posto, dok općina Koprivnički Ivanec ima 10 posto.

Trenutačno su u tijeku natječaji za projektante i izvođače radova. Za izgradnju regionalnog odlagališta otpada prijavilo se 11 domaćih i stranih konzorcija koji obuhvaćaju 60-ak tvrtki iz osam zemalja. Svi konzorciji u svojim redovima imaju i domaće i strane tvrtke.

Izvođač radova trebao bi biti poznat do kraja godine, a plan je da regionalno odlagalište otpada bude dovršeno tijekom 2017. godine. Zakonska obveza, podsjetimo, govori da postojeće odlagalište otpada na Piškornici mora biti zatvoreno i sanirano do 31. prosinca 2018. godine.