Sjednica Gradskog vijeća grada Đurđevca

Nakon duge rasprave odlučeno hoće li deve doći u Đurđevac, Lacković: “Ako ne uspijem, pokrit ću se s 48 plaća koje nisam primio”

19:12h
0
Foto: Matija Gudlin

Kroz mjesec do dva će biti u Đurđevcu, staništa se privode kraju i u 45 dana možemo sve pripremiti za dolazak deva. Bit će turistička atrakcija i pozivnica u naš grad, rekao je Lacković.

Danas je održana 20. sjednica Gradskog vijeća grada Đurđevca, a prema očekivanjima najviše pozornosti izazvala je točka dnevnog reda posvećena nabavi deva.

Ona je protekla u raspravi između gradonačelnika Željka Lackovića i HDZ-ovca Hrvoja Paraga koja se svodila na isticanje dobrih i loših strana tog ambicioznog projekta.

Danas kada turisti dođu prvo pitaju jesu li došle deve. Pripremamo staništa i moramo osigurati potrebna sredstva. Brigu o njima će voditi članovi Konjičkog kluba koji su certificirani za brigu o njima, a uvoz će ići preko tvrtke Stari grad koji će ih službeno kupiti. Za to nam treba 230 tisuća kuna. Kroz mjesec do dva će biti u Đurđevcu, staništa se privode kraju i u 45 dana možemo sve pripremiti za dolazak deva. Bit će turistička atrakcija i pozivnica u naš grad – siguran je Lacković.

Hrvoje Parag nije uvjeren u uspjeh deva // Foto: Matija Gudlin
Hrvoje Parag nije uvjeren u uspjeh deva // Foto: Matija Gudlin

No, Parag nije bio tako uvjeren u isplativost tog projekta, što je i bila njegova glavna zamjerka cijelom planu.

– Bolje bi bilo da smo kontaktirali nekoga tko se bavi peradi pa da se upotpunimo proizvodnim pogonom za promociju nas kao Picoka kroz što bi se isto promovirao grad i zaposlilo ljude. Osim tih 230 tisuća kuna, je li predviđeno još troškova, koja je vrsta usluga, jesu li one za jahanje? To povlači još troškova za sobom, po meni je taj iznos bliže milijun kuna, a to je previše za ovaj tip bavljenja turizmom – smatra Parag.

Gradonačelnik nema takvih dvojbi, a za osiguranje nudi specifično rješenje.

Deve će primarno biti mamac za naše ostale turističke destinacije, one nisu cirkuska atrakcija. Deve jesu ujahane, no njihovu funkciju odredit će Turistička zajednica. Investicija će se isplatiti, a ako ne, pokrit ću se ušima i sa svojih 48 plaća koje nisam primio – izjavio je Lacković.

Hrvoje Parag naglasio je da bi radije za taj novac htio kratkoročniju investiciju u besplatan vrtić, na što je Lacković odgovorio da se upravo zahvaljujući dugoročnim projektima danas Đurđevac može pohvaliti time da si može priuštiti mnogo toga što susjedni gradovi ne mogu, a kada je on stigao u grad, blagajna je bila prazna.

Većina odluka izglasala se jednoglasno // Foto: Matija Gudlin
Većina odluka izglasala se jednoglasno // Foto: Matija Gudlin

Na kraju rasprave vijećnici su izglasali dolazak deva s 8 glasova za. Prema očekivanjima, HDZ-ovci Parag i Bajsar bili su protiv, a dva vijećnika su bila suzdržana.

Osim teme deva, sjednica je protekla u mirnom tonu s jednoglasno izglasanim točkama i bez rasprava. Pohvalio se projekt vodocrpilišta, gradonačelnik je rezimirao rad u prvih šest mjeseci godine navođenjem projekata koji su realizirani i za koje se apliciralo, a izglasan je i rebalans proračuna kojim se on smanjio sa 62 na 56 milijuna kuna zbog projekata koji neće biti realizirani ove godine.

čitam...