Nova godina, novi nameti

Nakon dugih 12 godina nema više besplatnog vrtića u Kalinovcu

14:00h
0
Kristijan Pašica s kćerkom // Foto: Marko Murković
Kristijan Pašica s kćerkom // Foto: Marko Murković

Roditelji će boravak djece u vrtiću morati plaćati 400 kuna mjesečno. Načelnik Općine Kalinovac Branko Sobota ovu je odluku opravdao drastičnim smanjenjem proračunskih prihoda.

Kći Kristijana Pašice iz Kalinovca od 1. siječnja više neće ići u vrtić Bubamara zajedno s ostalim vršnjacima. Razlog tome je uvođenje naplate boravka djece u vrtiću na temelju odluke Općinskog vijeća. S obzirom na to da je Kristijan nezaposlen, a prihode u kuću trenutno donosi samo njegova supruga, neće si moći priuštiti taj “luksuz”.


– Biti ću i tata i teta. Trenutno sam bez posla pa ću se posvetiti čuvanju kćerke. Jednostavno si ne mogu priuštiti plaćati vrtić jer suprugina plaća nije dovoljna za pokrivanje svih troškova režija, hrane i ostalih potrepština za kućanstvo. Ako se situacija promijeni i uspijem se zaposliti, rado ću kćerku ponovo upisati u vrtić – rekao je on.

Vrtić je u Kalinovcu bio besplatan punih 12 godina. Drugim riječima, roditelji za boravak djece u vrtiću nisu imali nikakav trošak. Besplatan vrtić bio je i dio socijalne politike koju je provodila Općina Kalinovac uz ostale mjere kojima su pokušavali spriječiti iseljavanje mladih iz Kalinovca u urbanija središta. Nakon što su se smanjili prihodi Općine, prva je na udaru bila rodiljna naknada koja je s 25.000 kuna, odnosno 5000 kuna godišnje, smanjena na samo 5000 kuna jednokratno. Nakon toga, u Općini su morali povući još jedan nepopularan potez, a to je upravo uvođenje naplate boravka djece u vrtiću.

Žaklina Moslavac od siječnja će morati izdvajati 600 kuna za boravak djece u vrtiću // Foto: Marko Murković
Žaklina Moslavac od siječnja će morati izdvajati 600 kuna za boravak djece u vrtiću // Foto: Marko Murković

Roditelji će tako od 1. siječnja plaćati 400 za jedno, 200 kuna za drugo dijete, a za treće će boravak u vrtiću i dalje ostati besplatan. U prijevodu, Kristijan Pašica godišnje bi za boravak svoje kćeri u vrtiću trebao izdvojiti 4800 kuna. U još nepovoljnijoj situaciji našla se Žaklina Moslavac, majka troje djece od kojih dvoje idu u vrtić, a jedno u srednju školu. Ona će mjesečno morati izdvajati 600 kuna, odnosno 7200 kuna godišnje.

– S dva vrtićarca i jednim srednjoškolcem teško je uredno voditi kućni budžet. Troškovi su i onako veliki, a sada će biti još veći. Moramo paziti na svaku kunu. U razgovoru s ostalim roditeljima zaključili smo kako vrtić nikada nije trebao biti besplatan pa bi tako eventualno nužno povećanje cijene lakše prihvatili. Ovako, 600 kuna mjesečno veliki je udar na kućni budžet – istaknula je Ž. Moslavac koja je ujedno i predstavnica roditelja u Upravnom vijeću vrtića Bubamara.

Dodala je kako se razočarala politikom Općine Kalinovac koja joj je u posljednjih godinu dana osim novog nameta, raskinula već doneseno rješenje o isplati rodiljne naknade.

– Općina mi je ostala dužna čak 30.000 kuna. Sad još uvode i plaćanja vrtića, pitam se gdje će stati – komentirala je ona.

Ravnateljica Ivana Biruš nije htjela komentirati uvođenje naplate vrtića // Foto: Marko Murković
Ravnateljica Ivana Biruš nije htjela komentirati uvođenje naplate vrtića // Foto: Marko Murković

Ivana Biruš, ravnateljica kalinovačkog vrtića, istaknula je kako nema komentara na aktualna događanja, no načelnik Sobota pojasnio je zbog čega je donesena ova nepopularna odluka.

– Vrtić je bio besplatan 12 godina. Kao i smanjenje rodiljnih naknada koje su određeno vrijeme bile najveće u Hrvatskoj, plaćanje vrtića privremena je odluka. Svjesni smo kako ćemo naići na veliko nezadovoljstvo od strane roditelja, no nismo imali izbora. U Općini se u posljednjih desetak godina napravilo jako mnogo i sada neke stvari dolaze na naplatu, a prihodi se smanjuju. Ako se prihodi Općine u dogledno vrijeme povećaju na prijašnju razinu, vrtić će ponovo biti besplatan – rekao je on.

Neki roditelji razmišljaju čak ispisati djecu iz vrtića // Foto: Marko Murković
Neki roditelji razmišljaju čak ispisati djecu iz vrtića // Foto: Marko Murković

čitam...