REAGIRAO DRŽAVNI INSPEKTORAT

Nakon napisa na društvenim mrežama vlasnicima iz Reke oduzeta kuja stafforda: Od gladi je jela snijeg, tukli su ju, a štence ugušili

Oduzeta kuja američkog stafforda oštenila se pred koji tjedan, no gdje su štenci završili, kažu, nije poznato. Vlasnik ju je držao u neadekvatnim uvjetima, vezanu, od čega je i zadobila ranu na vratu.

15:35h
0
Foto: Oduzeta staffordica

Višednevni napisi po društvenim mrežama od strane građana i udruga za zaštitu životinja da je u korivničkom prigradskom naselju Reka, u dvorištu obiteljske kuće vezana kuja u tipu američkog stafforda koju vlasnik drži u vrlo lošim uvjetima, danas su rezultirali izlaskom policije i veterinarskog inspektora koji su je oduzeli od vlasnika.


Slučaj je prijavljen i koprivničkom područnom uredu Veterinarske inspekcije.

Kako je pisalo, pas je zavezan flaksom i špagom, ponekad lancem, nije dobivao hranu i vodu pa je kuja skakala do snijega da bi jela. Kuju su navodno tukli i tjerali da vuče automobil koji nije htio upaliti, a kad se okotila stavili su štence u vreću i odnijeli u šumu da uginu.

No kujici su ipak svanuli bolji dani, što su nam potvrdili u Državnom inspektoratu, odgovarajući na naš upit što je inspekcija poduzela i gdje je sada i u kakvom stanju pas.

– Izašli smo po zaprimljenoj prijavi, no stanje koje smo zatekli na terenu nije bilo ni približno onom navedenom u tom dopisu. Na licu mjesta zatekli smo kuju u tipu američkog stafforda, bez rodovnika te smo je kako je propisano pravilnikom proglasili opasnim psom. Da bi čovjek mogao držati takvog psa, mora dokazati da se protiv njega ne vodi nikakav postupak, što ovdje nije bio slučaj jer je vlasnik već imao više toga na “tapeti” o čemu je spoznaje imala i policija. Na temelju tih pravnih osnova psa smo oduzeli i predali ga u Veterinarsku stanicu gdje je pregledana od strane dežurnog veterinara koji je utvrdio malo veću ranu na vratu – rekao nam je inspektor koji je nazočio oduzimanju psa.

Oduzeta kuja američkog stafforda oštenila se pred koji tjedan, no gdje su štenci završili, kažu, nije poznato. Vlasnik ju je držao u neadekvatnim uvjetima, vezanu, od čega je i zadobila ranu na vratu. Drugih ozljeda u trenutku oduzimanja nije imala.

Budući da je vlasnik prilikom sastavljanja zapisnika izjavio da se psa odriče, ostat će još neko vrijeme u ambulanti, na terapiji Veterinarske stanice Koprivnica.

Protiv vlasnika će biti podignut optužni prijedlog jer kuja nije bila cijepljena, ni označena, a bila je i očigledno zanemarivana.

Kako nam je rečeno, s obzirom na sanirane ozlijede, pas će uskoro biti spreman za udomljavanje, no ono što će budući vlasnik ove pasmine trebati dati na uvid je potvrda o nekažnjavanju.

čitam...