odlagalište otpada

Nakon presice na kojoj je Blažok odbacio sve Švegovićeve optužbe o količinama otpada, dobili smo poziv iz Drnja da dođemo fotkati mrtve ribe u Glibokom

Blažok je dodao kako su objave i medijska kampanja proteklih mjeseci nanijele veliku štetu Piškoirnici, u prvom redu reputacijsku, a onda i materijalnu u procijenjenom iznosu od 70 tisuća kuna.

14:30h
0
Foto: Ivan Balija
Foto: Ivan Balija

Direktor Piškornica – sanacijsko odlagalište Marijan Blažok danas je u prostorima svoje tvrtke obznanio kako su sudski vještak i Državni inspektorat potvrdili zakonitost poslovanja Piškornica – sanacijskog odlagališta.

Podsjetimo, u proteklim mjesecima načelnik općine Koprivnički Ivanec Mario Švegović iznio je niz optužbi na račun Piškornice, redom o nepravilnostima u poslovanju, posebno na manipulaciju sa utvrđenim količinama otpada kao i nepridržavanje propisanog koeficijenta zbijenosti na odlagalištu, na četvrtoj plohi, optužbi na koje je danas odgovorio Blažok.

– Državni inspektorat napravio je nadzor odlagališta u tri navrata od početka svibnja do kraja srpnja i utvrdio je kako nema nikakvih nepravilnosti u radu odlagališta. Inspekcija zaštite okoliša potvrdila je naš navod preostalog kapaciteta odlagališta, dakle da je preostali kapacitet, prema dozvoli za gospodarenje otpadom na dan 31.12.2019. godine, 120 tisuća tona.

S ciljem potvrđivanja pravog stanja odlagališta zatražili smo od Općinskog suda osiguranje dokaza. Sud je donio odluku o vještačenju četvrte plohe, a prema nalazu određenog sudskog vještaka na području četvrte plohe zbijenost je u skladu s glavnim projektom odlagališta i također u skladu s pravilima struke. Vještak je također dao mišljenje da nije bilo moguće zbrinuti 40 tisuća tona otpada – rekao je Blažok i dodao kako to u potpunosti opovrgava navode načelnika Marija Švegovića.

Foto: Ivan Balija
Marijan Blažok // Foto: Ivan Balija

Kako bi još potkrijepili javna izlaganja, u dogovoru s Geotehničkim fakultetom Sveučilišta u Zagrebu istraženo je i određeno kako su koeficijenti zbijenosti u skladu s pravilima struke.

Blažok je dodao kako su objave i medijska kampanja proteklih mjeseci nanijele veliku štetu Piškoirnici, u prvom redu reputacijsku, a onda i materijalnu u procijenjenom iznosu od 70 tisuća kuna.

Načelnik Koprivničkog Ivanca Mario Švegović naveo je kako je kapacitet četvrte plohe 419.500 tona i po njemu je odlaganje tamo počelo 1.1.2018. godine. Drugo polazište mu je kako je propisani koeficijent zbijenosti od 1,25, što piše u Dozvoli za gospodarenje otpadom iz prosinca 2017. godine. Ukratko, Švegović navodi kako je u radu odlagališta napravljena šteta od 13 milijuna kuna. 

Mladen Ružman, direktor RCGO-a Piškornica, dodao je kako je za vrijeme nekih prošlih upravitelja glavni cilj tvrtke bilo zaprimanje što većih količina otpada, misleći pritom na Mladena Jozinovića, dok se danas promjenom uprave smanjuju količine zaprimljenog otpada, i smanjivat će se i dalje.

– Nekome očito ne odgovara, iz interesa koji su njemu poznati, da se stanje na projektu RCGO-a konsolidiralo, da se stanje na odlagalštu konsolidiralo, da su količine manje jer onda ne možeš generirati strah, a svi znate da je strah odličan okidač za prikupljanje glasova, za stvaranje podrške – rekao je Ružman.

Nakon presice, fotkali smo pomor riba u Glibokom

Foto: Ivan Balija
Mladen Ružman // Foto: Ivan Balija

Bizarno, baš kad je završila presica dobili smo poziv od mještana Drnja kako je potok Gliboki pun mrtvih riba. I zaista, u prljavom potoku mnoštvo uginulih riba, a bilo bi ih još i više da ih okolni stanovnici nisu ‘pohvatali’ i odnijeli doma.

– To je tak otkad je počela rasti voda, od obilnih kiša. Crvenperke, žutoperke, ščukice, kleni, svega ima. Čudo toga. Isto dok je dolazila veća voda, dok se zlevalo, pustili su vodu iz Piškornice. Prije su govorili da to ide tam od neke farme. Ribič sam inače, znam kaj se događa. Prvo je išla takva voda, onda su se one ribice okretale, zmije su krepale. To su podvodne vode s Piškornice, nema to otkud dolaziti. Otkad su napravili Piškornicu to se počelo događati. To su strahote – rekao nam je mještanin koji živi u blizini potoka, ne želeći da ga poimence spomenemo.

Nazvali smo odmah Marijana Blažoka, direktora Piškornica – sanacijsko odlagalište da ga pitamo zna li što o pomoru riba i zagađenju potoka Gliboki.

Foto: Ivan Balija
Pomor riba u Glibokom // Foto: Ivan Balija

– Znam da je bio pomor ribe, prijavio sam to službi 112 u nedjelju. Međutim, mi smo imali pojačani nadzor nakon oborina. Nakon što je utvrđeno da je u našim odvodnim oknima voda u redu otvorena je naša zapornica, međutim u to vrijeme Gliboki je bio već visok. Iz našeg podvodnog kanala izde žablji poklopac koji se zatvara kad se digne voda u Glibokom. Tako da je i ispust vode u Gliboki počeo tek negdje sa subote na nedjelju. Prije toga je bilo baš obratno, da je Gliboki ulazio u naš podvodni kanal. Imate priopćenje s fotografijama na našim stranicama kako je sve izgledalo, vidi se da je naša voda čita. Naše lagune su niske, mi ih cijelo ljeto držimo ispod -60, 70 – rekao je Blažok i na taj način odbacio optužbe mještana da je Piškornica kriva za pomor riba.