Opasna cesta

Nakon signalizacije koja mjeri brzinu, ludbreško naselje Apatija dobiva i pješačko-biciklističku stazu

09:30h
0
Opasna prometnica dobit će nogostup // Foto: Matija Gudlin

Cesta koja prolazi kroz Apatiju je ravna, zbog čega si vozači daju oduška i stanu na gas, što je za mještane opasno i uzrok je nesrećama u tom selu, kaže predsjednik MO-a.

Cesta u ludbreškom prigradskom naselju Apatija smatra se jednom od najcrnjih točaka u okolici Ludbrega. Radi se o ravnoj županijskoj cesti koja prolazi kroz naselje te time vozačima daje povod da ne smanjuju brzinu, što je bilo uzrokom nerijetkim nesrećama.


Osim brzine, Apatija je dosad imala i druge probleme po pitanju prometne infrastrukture, poput preuske ceste i nedostatka pješačke staze i obilježenih prijelaza, ali polako mještani, uz pomoć Grada, organizirano tome staju na kraj.

O problemima u Apatiji, porazgovarali smo s predsjednikom Mjesnog odbora Tomislavom Denačićem.

Svjetlosna signalizacija koja mjeri brzinu na ulazu u Apatiju // Foto: Matija Gudlin

– Svojedobno su se ljudi organizirali te uspjeli postići da nam se strana ulice u smjeru Svetog Petra “pocijevi” pa nam je ta strana sada dovoljno široka. Međutim, strana u smjeru Ludbrega je prilično uska. Tom, županijskom cestom upravlja PZC Varaždin, odakle su nedugo došli počistiti kanal te se s te strane, također, planiraju postaviti cijevi – objašnjava nam Denačić.

Kako kaže, rub ceste s te je strane problematičan te je nezgodno kad dođe do mimoilaženja s nekim većim vozilom poput kamiona ili kombajna, pa će se u najmanju ruku, napraviti bankina.

– Za ovu je godinu pisan zahtjev te bi se trebala raditi pješačka staza, jer je gradonačelnik rekao da je zahtjev prošao. Zasad, ono što smo zatražili napravljeno je – ispričao nam je sugovornik te se osvrnuo na zahtjevane i postavljene mjerače brzina na ulazima u naselje.

Dubravko Bilić, gradonačelnik grada Ludbrega // Foto: Matija Gudlin

Prema njegovim riječima, cesta koja prolazi kroz Apatiju je ravna, zbog čega si vozači daju oduška i stanu na gas, što je za mještane opasno i uzrok je nesrećama u tom selu. Također, takvo stanje jedino križanje u selu i autobusnu stanicu za školarce čini vrlo opasnima.

– Zato smo zatražili da se na ulazima postavi svjetlosna signalizacija u vidu znakova upozorenja na brzinu te smo ju i dobili i rekao bih da smo njome puno dobili – rekao je predsjednik Mjesnog odbora.

O najavljenoj stazi ispričao nam je gradonačelnik Ludbrega Dubravko Bilić.

– Kroz projekt pojačane sigurnosti djece i stanovnika naselja, planiramo graditi pješačko-biciklističku stazu kroz cijelo naselje, ali i izvan njega, u smjeru Ludbrega do naselja Slokovec. Ona će biti samo s jedne strane ceste, jer nema dovoljno mjesta i za drugu – uputio nas je gradonačelnik i rekao kako je u planu i pokoji pješački prijelaz u samom centru naselja.

Kako doznajemo, projekt je napravljen i predan Ministarstvu unutarnjih poslova te se trenutno čekaju rezultati. Međutim, Bilić obećaje da će projekt Grad sam realizirati, ukoliko ne prođe na natječaju Ministarstva, a očekuje se da će njegova vrijednost biti oko 600 – 700.000 kuna.

čitam...