Posljedice

NAKON ŠTRAJKA Maturantima se mijenja kalendar, esej i jedan izborni predmet pisat će se ranije nego dosad

Ono što je poznato i bez jasnog plana škola po kojem će se krojiti novi raspored polaganja državne mature – obvezni predmeti – matematika i engleski ostat će u terminima koji su predviđeni, a izborni predmeti bit će izmijenjeni.

17:30h
0
Foto: Sanjin Bojić

Nakon velikog štrajka prosvjetara, na školama je bilo da odluče o tome na koji će način nadoknađivati dane izgubljene nastave, o čemu smo pisali ranije.

No, situacija može biti složenija za maturante kojima školska godina ne smije biti dulja od 29. svibnja. Kako piše eMedjimurje, srednjim školama na raspolaganju je nekoliko mogućnosti – skratiti praznike i odrađivati subote i nenastavne dane kako bi maturanti što prije uspjeli završiti nastavnu godinu. Prihvate li škole takav model, onda će učenicima završnih razreda biti osigurano i nekoliko dana za odmor prije negoli pristupe ispitima državne mature koji počinju s prvim tjednom lipnja.

Ono što je poznato i bez jasnog plana škola po kojem će se krojiti novi raspored polaganja državne mature – obvezni predmeti – matematika i engleski ostat će u terminima koji su predviđeni, a izborni predmeti bit će izmijenjeni. Točan raspored polaganja ispita znat će se tijekom idućeg tjedna.

Već je sada potvrđeno da će svi maturanti, bez obzira na to kako će njihove škole nadoknađivati gradivo, i prije službenog početka državne mature pisati esejski dio ispita iz hrvatskog jezika, kao i esejski dio ispita za one učenike koji maturu polažu na jednom od jezika nacionalnih manjina. Takav ispit bit će u školama organiziran ili u travnju ili u svibnju, a maturanti ne moraju strahovati – u esejskom dijelu ispita neće se zateći lektirna djela koja su čitali i koja sadržajem spadaju u gradivo četvrtog razreda. Zahvaljujući i nižim kriterijima kojim je pribjegla ministrica Divjak, ne moraju strahovati ni od loše ocjene na esejskom dijelu ispita jer unatoč njoj mogu položiti navedeni ispit ako test iz spomenutog predmeta napišu za dovoljan.

Kako neslužbeno doznaje eMedjimurje, maturanti moraju biti spremni i na mogućnost da će uz esejski dio ispita i jedan od izbornih predmeta biti pomaknut ranije – koji točno, u Ministarstvu još uvijek ne znaju.

čitam...