Napeti odnosi Županije i Grada // Koren sumnja da netko bojkotira izgradnju Obrtničke škole

16:04h
0
Darko Koren, koprivničko-križevački župan: Jakšić se ponaša kao da je svu pamet svijeta pojeo // Foto: Koprivnica.net

Izgradnja Obrtničke škole u Koprivnici bila je tema koja je izazvala zanimljivu reakciju koprivničko-križevačkog župana Darka Korena na redovitoj kavi s novinarima održanoj u srijedu.

Na novinarsko pitanje kako komentira najnovije istupe zamjenika gradonačelnice Koprivnice Mišela Jakšića o neprihvaćanju rokova izgradnje škole koje je gradska uprava predložila županijskoj, Koren je rekao kako Županija trenutno ne može prihvatiti predložene rokove.

– Grad predlaže pravo građenja na 30 godina, te navodi da je obveza u roku dvije godine ishoditi građevinsku dozvolu, a novu a školu izgraditi za četiri godine. Mi smo samo željeli malo prolongirati te neke krajnje datume, krajnje rokove, za slučaj da se dogodi nešto nepredviđeno, a ne valjda zbog toga da ne želimo s tim početi sutra. Pa mi to želimo sutra početi raditi, sutra, evo, jasno i glasno sam rekao: sutra to želimo početi raditi! Dakle, to smo tražili, da se prolongiraju ti rokovi, ništa važno. Kad smo bili na jednom razgovoru, dok smo još razgovarali, prije nekih mjesec dana u Gradskoj upravi, oni su tada predlagali da će dati pravo građenja na 100 godina. Sad kad je prijedlog došao, sad je na 30. Mi smo tada rekli, idemo na 50 – rekao je Koren.

O dogradonačelniku Jakšiću, s kojim ne razgovara dok se ovaj ne ispriča za izjave o njegovom zamjeniku Ivanu Palu, Koren nije imao lijepih riječi.

– On je vrlo malo u životu prošao, a ponaša se kao da je svu pamet svijeta pojeo. U sve se razumije, kao i njegov mentor. On se još valjda igrao u pijesku dok smo mi započeli ovaj projekt. Ma neće ova škola biti ni Mršićeva ni Jakšićeva ni Korenova, ali s obzirom na sve što se događa, nameće mi se zaključak da je netko to izbojkotirao!

Iz resornog ministarstva stigao je u županiju odgovor da je za novu Obrtničku školu projektirano oko 2.000 kvadrata viška.

– Važećim pravilnikom jasno je određeno da za strukovne škole nije moguće odrediti normativ zbog specifičnosti nastavnih procesa. Škola je od prvog trenutka projektirana po pedagoškom standardu, a sadašnji ministar potpisao je da ne može prihvatiti tu kvadraturu. Ja više ne znam tko je tu lud, ali vjerujem da će na kraju razum prevladati. Doista vjerujem da taj projekt mora biti iznad svih politika – naglasio je Pal.