Naš kolumnist Matej Perkov predstavio svoju knjigu

21:59h
0
Autori su htjeli pokazati da se s malo može napraviti puno / Foto: Zoran Stupar

“Planinarsko pankerski putopis” naziv je knjige koju je danas, u koprivničkom Domu mladih, predstavio naš kolumnist, Matej Perkov. Knjiga je izašla na cd-u, zajedno sa novim albumom Milivoja Štefanca, “Savez boraca”. 

“Apsolutno sam očekivao ovakav odaziv, ja sam uzor i heroj mladih.”, duhovito je odgovorio Matej na pitanje je li očekivao ovakav odaziv na predstavljanje knjige. Doista, danas se u Domu mladih skupio povelik broj ljudi. Ne samo Koprivničanaca – bilo je tu Varaždinaca, Križevčana, Ludbrežana, Đurđevčana, Virovaca… Većina njih, Matejevi prijatelji i poznanici sa koncerata, planinarenja ili utakmica. Prisustvovali su zanimljivom i živopisnom predstavljanju knjige i albuma, isprepletenom razmišljanjima dvojice autora, ne samo o ovom projektu nego i općenito o životu.

Što se same knjige i glazbenog albuma tiče, oni su projekt Udruge Come2Music. Ovo je zasad najveći projekt Udruge, uz projekt Koprivnica pleše pogo. Matej i Milivoj suradnju su započeli još 2008 na snimanju dokumentarnog filma o povijesti panka u Koprivnici, gdje je Milivoj, kao član benda “Fakini” igrao značajnu ulogu. 

“Savez boraca” pohvaljen od kritike

Nakon promocije, podijeljeni su CD-i sa knjigom i albumom / Foto: Zoran StuparMilivoj Štefanec pohvalio se okupljenima kako je svaki njegov dosadašnji album jako dobro prošao kod kritičara, pa tako i najnoviji. Pohvale od Arsena Dedića, kaže autor, rezultat su njegove hrabrosti, a pomalo i ludosti. Naime, album je snimljen na kazetofon, a sastoji se od 15 vokalno-instrumentalnih pjesama.

Matej ima nešto drugačiji stav: “Mene za kritiku nije briga. Ovo je namijenjeno publici, mi ovo ne prodajemo pa ni ne ovisimo o kritici.”  Ono što je u knjizi “Planinarsko pankerski putopis” značajno jest da ona ne govori o udaljenim i egzotičnim krajevima. Naime, Matej na 240 stranica, uz 200tinjak fotografija, opisuje svoje izlete u Hrvatsku te okolne zemlje (Sloveniju, BiH). Kako kaže, mnogo je ljepota u Hrvatskoj koje se moraju promovirati. Financijske prepreke spriječile su ga da knjigu izda u tiskanom izdanju, no optimističan je da će ljudi knjigu i ovako čitati.

Za kraj smo ostavili zaključak dvojice autora: “Htjeli smo pokazati da se s malo novaca može napraviti puno.” Kao što su njih dvojica na svom primjeru zorno dokazali.