svemir

NASA-in rover Perseverance sletio je na Mars i poslao prve fotografije s tog planeta

Proces uključuje rizično otvaranje padobrana pri nadzvučnoj brzini i "Sky Crane", dron na raketni pogon koji se treba odvojiti od svemirske letjelice, odletjeti do mjesta za slijetanje i sigurno spustiti rover na tlo prije nego se i sam sruši na površinu Marsa na sigurnoj udaljenosti od Perseverancea.

14:21h
0
Foto: Screenshot YouTube
Foto: Screenshot YouTube

NASA-in rover imena Perseverance jučer je uspješno sletio na Mars, što označuje početak višegodišnje potrage za dokazima drevnog mikrobiološkog života na Crvenom Planetu. Sletio je oko 21:58 po srednjoeuropskom vremenu.

Višedijelna svemirska letjelica koja ulazi u atmosferu Marsa brzinom od 12.000 milja na sat, morala je savršeno izvesti kompleksnu seriju manevara i usporiti pri spuštanju kako bi izbjegla površinske opasnosti i lagano postavila rover na svojih šest kotača.

Proces uključuje rizično otvaranje padobrana pri nadzvučnoj brzini i “Sky Crane”, dron na raketni pogon koji se treba odvojiti od svemirske letjelice, odletjeti do mjesta za slijetanje i sigurno spustiti rover na tlo prije nego se i sam sruši na površinu Marsa na sigurnoj udaljenosti od Perseverancea.

Krater je posebno intrigantan znanstvenicima jer postoji mogućnost da je prije 3,9 milijardi godina postojao život s obzirom da je tamo bilo jezero. Allen Chen, inženjer u sustavu slijetanja rovera, istaknuo je kako je to vrlo opasno mjesto za spuštanje s obzirom na površinu tog područja s obzirom na pješčane dine, strme litice i male kratere.

Foto: Screenshot YouTube
Foto: Screenshot YouTube