Digitalna Bakina kuharica

Naše su bake u nas probudile okuse djetinjstva, a djeca nas podsjetila kako smo ih doživljavali

15:41h
0
Kako smo doživljavali bakina jela kao mali // Foto: Knjižnica i čitaonica Fran Galović

Kako prežganu juhu i onu od paradjza, presiljeno zelje, pretepeni grah, granatir marš i ostale bakine zdrave i ukusne specijalitete, vide mališani.

Bakina kuharica koju su zajedničkim snagama sastavili najmlađi i najmudriji uzrasti pod suncobranima Knjižnice i čitaonice Fran Galović, napokon je “skuhana” i dostupna za digitalno prelistavanje.

Kuharica je šarmantan spoj omiljenih starih recepata naših baka i njihovih prikaza kroz dječje oči. Autorice recepata su Elizabeta Herceg, Ivanka Škof, Dragica Slivarić, Milica Pocza i Milka Horvat, a u zapisivanju recepata pomogao je i jedan djed – Vinko Sambol.

Kako prežganu juhu i onu od paradjza, presiljeno zelje, pretepeni grah, granatir marš i ostale bakine zdrave i ukusne specijalitete, vide mališani ilustrirale su Rea i Una Bebek, Una Zlatović, Svjetlana i Zvonimir Colić, Klaudija Krapinec, Diana Tetec i Tia Zamljačanec.

Kako su ilustracije prenesene točno onako kako su nacrtane dječjom rukom, tako su i pripadajući recepti preneseni autentičnim rukopisima baka i djeda, ali su na kraju knjige radi preglednosti dostupne i u tiskanom obliku.

Ovaj dirljivi i koristan projekt proveden je u suradnji koprivničke Knjižnice i Doma za starije i nemoćne Koprivnica, a nama ništa drugo ne preostaje nego isprobati recepte od prvoga do posljednjeg i prisjetiti se okusa naših djetinjstva.

čitam...