ne nazire se raspetljavanje

Nastavak sage oko Martinovke, njenih stanara i Grošića, oglasio se i Grad Koprivnica službenim priopćenjem

Navedene dozvole izdavane su u vrijeme kada je za predmetno područje na snazi bio Provedbeni urbanistički plan Centar – izmjene i dopune iz 1992. godine – Blok „Svilarska“, a koji je prestao važiti stupanjem na snagu I. izmjena i dopuna Generalnog urbanističkog plana Koprivnice, dana 31.12.2014. godine.

18:15h
0
Foto: Sanjin Bojić

Oko zgrade Martinovke jučer je bilo ‘živo’ od jutarnjih sati. Prvo su stanari Martinovke, kako bi izgladili odnose s Grošićem, počeli graditi srušenu ogradu. Međutim, stanari kuće, kojima je jedini ulaz u istu upravo taj prolaz, taj pothvat prijavili su policiji i tražili da im se omogući ulaz u kuću.

Na mjestu zbivanja pojavio se i Grošić, donio papire te je ograda postavljena. Samo koji sat kasnije vlasnici kuće je pozlilo, pozvana je Hitna, a ograda je srušena jer Hitna nije nikako mogla do nje. Nakon tih zbivanja, predstavnici stanara osobno su u našu redakciju donijeli dokument koji su predali Gradu Koprivnici još prošle godine, a na koji im Grad, prema njihovim riječima, nije odgovorio.

U dokumentu piše kako je Grad Koprivnica prodao nekretnine Darku Grošiću bez ikakvih uvjeta tvrdeći da na nekretnini nema nikakvih tereta i služnosti. Time je suvlasnicima Martinovke prouzročio veliku štetu i još veće neugodnosti koje im svakodnevno priređuje Darko Grošić. Više se ne može vršiti popravak krova s južne strane Martinovke jer je Grošić Darko prvo izbetonirao prepreke, a sada i postavio visoku ogradu. Onemogućen je pristup vatrogasnom vozilu u slučaju požara ili druge elementarne nepogode, a takvo stanje je neodrživo.

Suvlasnici Martinovke traže da im se predoči prostorni Plan i druge odluke Grada o izgradnji građevine na čkbr. 1115/2. Traže da se u tim Planovima poštuje njihovo pravo na dolazak na nekretninu sa južne strane automobilom i pješice, kao i dolazak korisnika usluga njihovih poslovnih prostora dosadašnjim asfaltiranim putem.

Suvlasnici Martinovke traže da im Grad omogući normalno poslovanje u njihovim poslovnim prostorima i korištenje njihovih stanova.

Foto: ePodravina

Kako to ide, pitali smo i drugu stranu, odnosno Grad Koprivnicu kako komentira situaciju. Njihovo priopćenje prenosimo u cijelosti.

– Građevinsku dozvolu (1994.g.), izmjenu i dopunu građevinske dozvole (1997.g.) te uporabnu dozvolu (1997.g.) za zgradu „Martinovke“ izdala je Županija Koprivničko – križevačka, Ured za prostorno uređenje, stambeno – komunalne poslove, graditeljstvo i zaštitu okoliša, investitoru Zanatska zadruga „Temelj“ Koprivnica.

Navedene dozvole izdavane su u vrijeme kada je za predmetno područje na snazi bio Provedbeni urbanistički plan Centar – izmjene i dopune iz 1992. godine – Blok „Svilarska“, a koji je prestao važiti stupanjem na snagu I. izmjena i dopuna Generalnog urbanističkog plana Koprivnice, dana 31.12.2014. godine. Mogućnost izgradnje građevine na čestici smještenoj između zgrade „Martinovke“ i Florijanskog trga (k.č.br. 1115/2 k.o. Koprivnica, danas vlasništvo Darka Grošića) je predviđena u oba naprijed navedena prostorna plana.

Grad Koprivnica je bio vlasnik predmetne čestice do 19.11.2015.g., kada je temeljem provedenog javnog natječaja za prodaju nekretnine i odluke Gradskog vijeća Grada Koprivnice sklopljen kupoprodajni ugovor s Darkom Grošićem. Tijekom provedbe javnog natječaja nije iskazan interes vlasnika susjednih parcela za kupnju predmetne čestice, a odluka Gradskog vijeća Grada Koprivnice o prodaji zemljišta usvojena je jednoglasno.

Predmetna čestica prodana je privatnom vlasniku bez ikakvih uknjiženih tereta u korist trećih osoba, kao što je pravo služnosti (kolnog i pješačkog pristupa, puta, prolaza…), pošto isti nikada nisu, niti usmeno niti pismeno zatraženi od strane vlasnika susjednih parcela. Temeljem navedenog Grad Koprivnica ne snosi nikakve obaveze vezane za privatnu česticu u vlasništvu Darka Grošića, a pozivamo vlasnike privatnih parcela da međusobne odnose riješe u skladu s zakonskom regulativom Republike Hrvatske – stoji u priopćenju u kojem su potpisani Jasna Golubić, pročelnica Upravnog odjela za prostorno uređenje i Tomislav Golubić, pročelnik Upravnog odjela za izgradnju grada, upravljanje nekretninama i komunalno gospodarstvo.

Tiskovna konferencija grada Koprivnice
Tomislav Golubić // Foto: Ivan Brkić

Nakon svega pitanje je hoće li stanari Martinovke biti zadovoljni odgovorom.

 

čitam...