Nastavljaju se arheološka istraživanja u Podravskim Sesvetama, Kloštru Podravskom, Torčecu i Virju

07:34h
0
Foto: www.muzej-koprivnica.hr

Kako ističu iz Muzeja grada Koprivnice, protekla je godina bila jedna od najuspješnije odrađenih arheoloških sezona u Podravini, a o uspjesima i pronalascima dosta se pisalo. Nažalost, u ovoj se godini arheološka istraživanja neće nastaviti istim tempom, ali neće biti ni zanemarena. Naime, arheološka iskopavanja Muzej grada Koprivnice provodit će u Podravskim Sesvetama i Kloštru Podravskom, a Institut za arheologiju u Torčecu i Virju.

– Početkom travnja na položaju Ruškova Greda sjeverno od Podravskih Sesveta Muzej planira otvoriti oko 200 kvadrata i istražiti ostatke jednog kasnosrednjovjekovnog sela. Sličan lokalitet istražen je prošle godine na položaju Zgruti u Mekišu, a ove godine u istoj površini namjera je istražiti i treće srednjovjekovno naselje u okolici Podravskih Sesveta, odnosno lokalitet Crlenika kod Mekiša – najavljuje kustos arheolog Robert Čimin, objašnjavajući kako je riječ o istraživanjima kojima se prikupljaju podaci o rasporedu podravskih kasnosrednjovjekovnih sela, izgledu njihovih stambenih objekata i pomoćnih zgrada te podaci potrebni za razumijevanju svakodnevice ljudi u predosmanlijskom razdoblju.

Radovi će biti financirani sredstvima Općine Podravske Sesvete, a Općina Kloštar Podravski je također iskazala interesza pokretanje arheoloških istraživanja.

– U Kloštru Podravskom na položaju Pridvorje nalazi se kasnosrednjovjekovna utvrda tipa wasserburg od opeke i okružena je opkopom u kojem je nekad stajala voda. Prije nekoliko godina Općina Kloštar Podravski pokazala je interes za pokretanje arheoloških istraživanja koja su izostala uslijed nedobivanja dopuštenja vlasnika zemljišta. Ove godine dogovor je postignut te će se s prvim iskopavanjima započeti na jesen, a dobit će se potencijal lokaliteta, plan budućih radova i mogućnost građevinske prezentacije u turističke svrhe – ističe  Čimin.

Osim na arheološke planove koprivničkog Muzeja, Čimin se osvrnuo i na planove koje će realizirati Institut za arheologiju iz Zagreba.

– Institut za arheologiju trebao bi nastaviti sa sustavnim arheološkim istraživanjima na lokalitetu Cirvišče u Torčecu, gdje bi se šestu sezonu pod vodstvom dr. sc. Siniše Krznara istraživala srednjovjekovna i novovjekovna nekropola. Na lokalitetu Sušine/Volarski breg sjeverno od Virja dr. sc. Tajana Sekelj Ivančan trebala bi po peti put nastaviti s istraživanjem ranosrednjovjekovnog industrijsko-metalurškog središta za proizvodnju željeza – rekao je Čimin o predstojećim radovima, napominjući kako istraživanja Instituta čekaju rezultate programa javnih potreba u kulturi na nacionalnoj i lokalnoj razini, a po pozitivnom rješenju pristupit će se istraživanjima, najvjerojatnije nakon rujna.