Nastavničko vijeće Obrtničke škole Koprivnica među dobitnicima nagrade Ponos Hrvatske

17:42h
0
Detalj s konferencije za novinare u Obrtničkoj školi Koprivnica // Foto: Koprivnica.net

Nastavničko vijeće Obrtničke škole Koprivnica primit će prestižnu nagradu Ponos Hrvatske. Nagradu dodjeljuje istoimena udruga koja promiče humanost, hrabrost i nesebičnost, a profesori Obrtničke škole zaslužili su ju svojim projektom „Šegrtsko srce”, to jest projektom pomoći učenicima svoje škole koji su slabijeg imovinskog stanja. Šegrtsko srce u Obrtničkoj školi djeluje već oko godinu dana, a počelo je idejom da profesori mjesečno od svoje plaće odvajaju po deset kuna.


Više o nagradi rekao je ravnatelj Obrtničke škole Ratimir Ljubić.

– Udruga Ponos Hrvatske dodjeljuje svake godine takvu nagradu svim zaslužnim pojedincima ili ustanovama koje na neki način rade neka dobra djela. Netko je prepoznao inicijativu Nastavničkog vijeća naše škole, da se s malim stvarima – s odvajanjem deset kuna mjesečno – može napraviti dosta velika stvar, pomoći učenicima da budu svi jednaki i ravnopravni u školi te da svi imaju iste uvjete za školovanje.

Svečana dodjela nagrade održat će se 1. veljače u zagrebačkom Hypo centru.

DVOJE UČENIKA OBRTNIČKE ŠKOLE NA SVJETSKOM JUNIORSKOM PRVENSTVU U SLASTIČARSTVU

Učenici kuhari koprivničke Obrtničke škole izborili su pravo nastupa na Svjetskom juniorskom prvenstvu slastičara koje će se 17. i 18. siječnja održati u talijanskom Riminiju. Pod vodstvom svog profesora i mentora Vedrana Bega, učenici trećeg razreda Kristina Sršić i Robin Škripač za svjetsko su se prvenstvo kvalificirali osvajanjem prvog mjesta na 3. europskom kongresu slastičarstva, sladoledarstva i konditorstva „Interslast 2014.”, održanom prije tri mjeseca u Termama Tuhelj. Koliko je zahtjevno to natjecanje kazao je Vedran Beg.

– Otkad smo dakle doznali da smo prvi i da idemo na prvenstvo, od tog dana sve do danas, još danas i još ovaj vikend, traju pripreme. Natjecanje je, budući da je svjetskog karaktera, jako zahtjevno.

A što točno učenici tamo moraju raditi?

– Učenici u ta dva dana moraju napraviti šest vrsta slastica u količinama od 20 porcija. To su redom: sladoledna krema u čaši, Mille-feuille, odnosno lisnato tijesto koje je punjeno kremom i voćem, tri vrste pralina – isto po 20 komada, čokoladna torta – tri komada, i sad ono što je u biti najzahtjevnije i s čime smo se prvi put susreli: čokoladne skulpture i skulpture od šećera. To su znači skulpture koje se rade isključivo od čokolade i isključivo od šećera. To su umjetnička djela koja moraju biti visoka minimalno metar i dvadeset, znači možete zamisliti da je to prilično veliko i da na nešto mora i ličiti.

Svjetsko prvenstvo održava se u sklopu 36. Međunarodne izložbe obrtničkih proizvoda iz sladoledarstva, pekarstva, slastičarstva i tjesteničarstva. Kristina i Robin predstavljat će Hrvatsku u konkurenciji s ekipama iz Brazila, Australije, Japana, Kine, Francuske, Singapura, Poljske i Austrije.

Izvor: www.radio-drava.hr 

čitam...