15.1 C
Koprivnica
Srijeda, 31. svibnja 2023.
No menu items!
- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -

Natalija Imbrišak predstavila CD “Barokna razglednica”
N

Ne propustite

U srijedu 18. siječnja 2012. godine u Knjižnici i čitaonici “Fran Galović” u Koprivnici održana je promocija CD-a “Barokna razglednica” koprivničke orguljašice mr.art. Natalije Imbrišak. Koprivnička publika upoznala je pobliže umjetnicu i nosač zvuka koji sadrži program izveden na 41. Varaždinskim Baroknim Večerima.

CD su predstavili Ariana Šandl, muzikolog, Vladimir Gotal, urednik i producent izdanja i prof. Emin Armano ( Muzička Akademija Zagreb ), organolog. CD je dostupan svima zainteresiranima u ” Šarenom dućanu” i u Glazbenoj školi “Fortunat Pintarić” u Koprivnici.

Koprivnička orguljašica mr.art. Natalija Imbrišak prisutna je u glazbenom životu Koprivnice već više od dvadeset godina. Iza nje su mnogobrojni solistički nastupi, kao i korepetiranje drugim solistima i ansamblima na orguljama i glasoviru, nastupi u ulozi dirigenta mješovitog pjevačkog zbora crkve Sv. Nikole, djelovanje u Glazbenoj školi i Kulturnom vijeću grada Koprivnice. 

Zato trebamo s pravom, a povodom izdanja njezinog prvog samostalnog solističkog CD-a zaviriti u Natalijin životni put i djelovanje. Prvu glazbenu poduku Natalija Imbrišak dobila je u Nižoj glazbenoj školi u Koprivnici učeći klavir kod učiteljice Marije Pajtlar. Interes za nastavkom školovanja odveo ju je u Srednju glazbenu školu ˝Vatroslav Lisinski ˝ u Zagrebu koju je pohađala paralelno sa Srednjom školom u Koprivnici. I tako uz 2 škole i 2 grada, uz puno rada i učenja u vlakovima, već nakon dvije godine bilo je jasno da će glazba postati glavno životno opredjeljenje. Na Muzičku Akademiju u Zagrebu primljena je kao najbolji kandidat na svom odjelu.

Diplomirala je teoretske glazbene predmete. Zaposlila se u koprivničkoj Glazbenoj školi te uz posao studirala i diplomirala i orgulje koje su od tada postale glavna preokupacija. Nakon 5 godina rada u koprivničkoj Glazbenoj školi odlazi na usavršavanje iz orgulja na Kraljevski Konzervatorij u Bruxellesu u klasu prof. Jeana Ferrarda. Uz orgulje, usavršava se i u glazbenoj analizi, praktičnoj harmoniji i kontrapunktu.

Po povratku iz Bruxellesa, 1997.g. zapošljava se u Srednjoj glazbenoj školi u Varaždinu gdje i danas predaje orgulje. I ne samo orgulje. Kako je i profesor teoretskih glazbenih predmeta, dakle ima ih na repertoaru barem desetak, ispomaže i u ostalim predmetima. Prošle školske godine u novootvorenoj Srednjoj glazbenoj školi u Koprivnici pomogla je predavajući harmoniju i solfeggio prvoj generaciji srednjoškolaca te im, sigurni smo, usadila dobar temelj i interes ka daljnjem školovanju.

Brojni su oni koji su zatražili pomoć Natalije Imbrišak u bilo kojem glazbenom segmentu: crkveni glazbenici koji djeluju u koprivničkim crkvama, učenici srednjih glazbenih
škola, kandidati za prijemni ispit na Muzičku Akademiju, studenti ( kad im nešto ˝zaškripi˝ ili treba dodatno objasniti ). Bila je izvor učenja i informacija i jednom skladatelju filmske glazbe te kolegama kojima će uvijek rado pomoći mišljenjem ili savjetom.

Zbog aljkavosti administracije i peripetija mogućih samo u našoj državi, nakon 10 godina čekanja, u 2011. godini Natalija Imbrišak proglašena je profesorom mentorom. Njeni učenici postižu vrijedne nagrade na natjecanjima. Među njima je i koprivničanac Roko Žaja koji je 2009. g. bio najbolji u državi u svojoj kategoriji mladih orguljaša.
Mnogi učenici Natalije Imbrišak nastavili su školovanje na Muzičkoj Akademiji u Zagrebu, na Institutu za crkvenu glazbu ˝Albe Vidaković˝ u Zagrebu, na Visokim učilištima u Trstu, Grazu i Beču.

Bogatu pedagošku djelatnost prati i djelatnost na koncertnom polju. Osim posljednjih 15 godina kako uživamo u koprivničkim solističkim koncertima Natalije Imbrišak, koncertiranje ju je odvelo u eminentne koncertne prostore u Hrvatskoj: varaždinsku katedralu, splitsku katedralu, katedralu u Šibeniku, zagrebačku katedralu, Baziliku Srca Isusova u Zagrebu. Tu su i inozemne destinacije: Ljubljana, Budimpešta, njemački gradovi: Balingen, Hechingen, Zillhausen i Rosenfeld, dvorana ˝Bedrich Smetana˝ u Pragu.

Koprivnica može biti ponosna da ima glazbenicu koja se već tri puta predstavila na Varaždinskim Baroknim Večerima – uglednom međunarodnom festivalu: 2002. i 2005. godine na vrlo vrijednim povijesnim orguljama u Lepoglavi i Varaždinskim Toplicama, i 2011. godine na orguljama varaždinske katedrale. Upravo ovaj posljednji program možete čuti na CD- u koji večeras predstavljamo i, nadamo se, s radošću ga uvrstiti u svoje kućne fonoteke.

Facebook komentari / dostupni ukoliko ste prijavljeni na svoj FB profil (Komentiranjem prihvaćate naše uvjete korištenja).
- Oglasni prostor -
loading...
- Oglasni prostor -

Najnovije

moda s ulica

FOTO Izdvojili smo 20 najboljih street style izdanja u kojima je traper glavni hit

I Podravke i Prigorke dobro znaju da je traper uvijek in, bilo ljeto, bila zima. No kako su nam stigli...
- Oglasni prostor -

Vezane vijesti