Ne baš zeleni otoci // Građani svakodnevno ostavljaju glomazni otpad tamo gdje mu nije mjesto

09:31h
0
Hrpa otpada na zelenom otoku u Strossmayerovoj ulici // Foto: Koprivnica.net

Zeleni otoci trebali bi po svojoj definiciji biti mjesta za odvojeno prikupljanje otpada u posebnim spremnicima. Nažalost, na području Grada Koprivnice mnogi zeleni otoci to baš i nisu, jer nesavjesni građani oko spremnika ostavljaju različite vrste otpada, uglavnom glomaznog.


Nedavno smo dobili dojavu da su na zelenom otoku u Ulici Josipa Jurja Strossmayera u Koprivnici pronađeni čak i ostavljeni mali mačići. Gradske službe svakodnevno se suočavaju s problemom ostavljanja otpada na zelenim otocima, a nas je zanimalo što se konkretno poduzima kako bi zeleni otoci bili čisti i uredni.

”Nadležne službe obavljaju pregled svih zelenih otoka jednom tjedno prilikom prikupljanja komunalnog otpada iz domaćinstava. Oko samih spremnika na zelenim otocima mjesečno se prikupi između 40 i 60 m3 nepropisno odbačenog, uglavnom glomaznog otpada”, kaže glasnogovornica Grada Koprivnice Gordana Biondić.

Unatoč učestalim čišćenjima detektirano je 16 lokacija na području Koprivnice na kojima uglavnom dolazi do nepropisnog odlaganja otpada oko spremnika.

Radi se o sljedećim lokacijama: Mirka Viriusa (iza staklenjaka), Svilarska (kod trafostanice), Duga ulica (nasuprot F. Gažija), Varaždinska (kod groblja), Trg k. Tomislava (nasuprot vrtića), Trg podravskih heroja (kod igrališta), Podravska (iza autobusnog kolodvora), Trg kralja Krešimira (kod igrališta), J.J.Strossmayera (nasuprot kbr. 5), Ljudevita Posavskog (uz zgradu TKZ 16), I. Mažuranića (kod HAK-a), Školska ulica – Đ. Estera (bivši Golubinjak), Miklinovec (kod OŠ Braće Radić) , Trg E. Kumičića (parkiralište iza Doma umirovljenika), Kneza Domagoja (kod Gimnazije) i S. Kukeca (kod igrališta).

Na navedenim lokacijama je od 20. kolovoza uvedeno svakodnevno čišćenje radnim danom.

”Dana 21. kolovoza iza 22 sata provedena je kontrola triju lokacija koje su bile očišćene tijekom prve smjene, ali su već na njih dvije uočene nove količine otpada odloženog oko spremnika. Riječ je o lokacijama na Trg kralja Krešimira i u Podravskoj”, rekla je G. Biondić.

Iz Grada podsjećaju građane kako reciklažno dvorište u poslovnoj zoni Dravska od korisnika besplatno preuzima sve vrste ambalažnog neopasnog otpada (uključujući staru odjeću, tekstil, obuću), posebne kategorije otpada (auto gume, električni i elektronički otad, ambalažu od herbicida), kao i problematični (opasni) otpad iz domaćinstva. Broj telefona je 621-047.

Korisnici s područja Koprivnice i prigradskih naselja glomazni otpad mogu besplatno predati na reciklažno dvorište ili njegov odvoz naručiti u Komunalcu na telefon 251-844, nakon čega će biti obaviješteni o terminu odvoza.

Popis predmeta i tvari koji se smatraju glomaznim otpadom objavljen je u Naputku o glomaznom otpadu (NN 79/15) http://narodne-novine.nn.hr/clanci/sluzbeni/2015_07_79_1534.html 

Zeleni otok u Domžalskoj // Foto: Grad Koprivnica

čitam...