Neodgovornost na cesti

NE ISPLATI SE Sve više vozača bježi s mjesta nesreće, pogledajte kakve su kazne i imaju li uopće šanse da se izvuku

Zanimljivo, uspješnost pronalaženja počinitelja koji pobjegnu je gotovo stopostotna.

11:34h
0
Prometna nesreća - zaobilaznica Koprivnica
Foto: Mario Kos

Bježanje s mjesta nesreće u posljednje je vrijeme u porastu na podravsko-prigorskim cestama.

Prema statistikama Policijske uprave koprivničko-križevačke, ovdašnji vozači u prvih devet mjeseci neodgovorniji su nego u istom razdoblju prošle godine, kada se radi o tome da skrive sudar, odnosno prometnu nesreću, i nestanu bez da ispoštuju propisanu proceduru.

Zanimljivo je da je iz nekih razloga ipak dopušteno udaljiti se s mjesta nesreće, a kada i koja je procedura pojasnila je Mirela Škvorc, voditeljica Odsjeka za sigurnost cestovnog prometa.

– Bilježimo veći broj prometnih nesreća u kojima vozač koji je izazvao nesreću napusti mjesto događaja, a da o tome ne obavijesti policiju, odnosno ne razmijeni podatke s drugim sudionicima prometne nesreće. Treba naglasiti da u slučaju da se dogodi prometna nesreća s poginulom ili ozlijeđenom osobom, svi sudionici su dužni ostati na mjestu nesreće. Vozači se mogu udaljiti samo zato da pruže pomoć ozlijeđenoj osobi i da je prevezu do najbliže zdravstvene ustanove ili da oni sami odu tamo ako su ozlijeđeni. Dozvoljeno je i napustiti mjesto nesreće kako bi se obavijestila policija o njoj. Nakon što se policija obavijesti, vozač ili drugi sudionik koji je napustio mjesto takve nesreće mora se vratiti i pričekati dolazak policije, koja će obaviti očevidne radnje. Vozač koji napusti mjesto takve nesreće može se kazniti novčanom kaznom u rasponu od 3000 do 7000 kuna – navela je ona.

Mirela Škvorc // Foto: Matija Gudlin

Kada se radi o prometnim nesrećama u kojima nema ozlijeđenih, čak nije ni potrebno nužno zvati policiju, sve ovisi o tome koliko su vozači spremni surađivati jedan s drugim.

– Ako je riječ o nesreći gdje je samo materijalna šteta i nema ozlijeđenih, vozači trebaju svoja vozila ukloniti s kolnika da se omogući neometano odvijanje prometa te razmijeniti podatke, odnosno popuniti Europsko izvješće o prometnoj nesreći, a nije ni nužno zvati policiju. U protivnom, ako ne razmijene podatke i ne ispunu izvješće, čeka ih kazna od 2000 do 5000 kuna. Naglašavamo da, ako je riječ primjerice o udaru vozila u parkirano vozilo ili slijetanju vozila u ogradu ili nešto slično, vozač je dužan vlasniku ostaviti svoje podatke, inače će također biti kažnjen s 2000 do 5000 kuna – ističe Mirela Škvorc.

Zanimljivo, uspješnost pronalaženja počinitelja koji pobjegnu je gotovo stopostotna.

– Jako rijetko ostane događaj u kojemu se nije utvrdio počinitelj, ove godine smo imali svega tri ili četiri takve nesreće, što je jako malo. Nekad ga pronađemo u roku od nekoliko dana, a nekad je potrebno malo dulje – zaključuje ona.

čitam...
Loading...