Turistička atrakcija

Ne, nije šala. Lacković kupuje tri deve za Đurđevačke pijeske

14:04h
0
pustinja deve lackovic ilustracija
Ilustracija // Foto: ePodravina.hr

Imamo idealnu turističku destinaciju, Đurđevačke pijeske, no nemamo proizvod. Jahanje na devama zasigurno će biti prava atrakcija za turiste. Moramo maksimalno iskoristiti naše turističke potencijale – rekao nam je Lacković o svojoj domišljatoj ideji.

Kako god na prvi pogled izgledalo nemoguće, u Đurđevac zaista stižu tri jednogrbe deve. Bit će to još neviđena turistička atrakcija ne samo na području Đurđevca, nego cijele Hrvatske.

Deve će boraviti na Đurđevačkim pijescima, a turisti će moći iskusiti čari jahanja podravskom Saharom.

Ideja je to ambicioznog đurđevačkog gradonačelnika Željka Lackovića, kojemu je u cilju maksimalno iskorištavanje gradskih potencijala da bi privukao što veći broja turista na područje đurđevačke Podravine.

– Imamo idealnu turističku destinaciju, Đurđevačke pijeske, no nemamo proizvod. Jahanje na devama zasigurno će biti prava atrakcija za turiste. Moramo maksimalno iskoristiti naše turističke potencijale – rekao nam je Lacković o svojoj domišljatoj ideji.

Dodao je da će ove arapske životinje dobiti domaća imena pa pretpostavljamo da će se jedna zasigurno zvati Đurđica.

Deve su naručene od danskog uzgajivača, stare su od pet do devet godina, a riječ je o dvije ženke i jednom mužjaku.

Jednogrbe deve inače bez problema mogu prezimjeti na ovom području.

Cijena jedne deve je oko 3000 eura, dok transport varira te također iznosi oko 3000 eura. To znači da će grad za deve izdvojiti oko 12.000 eura ili oko 90.000 kuna.

Lacković kaže da brigu o devama planira prepustiti konjičkom klubu Đurđevački graničari.

Transport će obaviti inozemna špedicija koja ima već prijašnjih iskustava s prijevozom papkara, jer je vrlo bitno da životinje ne dožive stres koji bi za njih mogao biti poguban.

Za držanje tih životinja, neuobučajenih za naše krajeve, također postoje minimalni uvjeti, a nadležni za provođenje su Uprava za veterinarstvo, te Uprava za zaštitu prirode. Lacković će još morati nabaviti neke dozvole i transport može početi. Planiran dolazak deva je kroz mjesec dana.