virovska prkačijada

Ne propustite nikad viđeni turističko-gastronomski događaj i uživajte u slasnim kolačima

09:09h
0
Nastup virovskih žena na Interslastu // Foto: Damir Kovačić
Nastup virovskih žena na Interslastu // Foto: Damir Kovačić

Cijeli program ove manifesacije kojoj je cilj očuvanje tradicije pečenja sitnih starinskih kolača dostupan je ovdje.

Virovska prkačijada, nikad viđeni dvodnevni internacionalni turističko-gastronomski događaj u Podravini, počinje danas, u petak u Virju.

– Prkačijada je manifestacija kojoj je cilj očuvanje tradicije pečenja sitnih starinskih kolača te očuvanje od zaborava starinskih recepata – rekao je Mirko Perok, načelnik općine Virje.

Objasnio je kako se Virje, ali i područje cijele središnje Podravine može pohvaliti bogatom tradicijom pečenja prkača za razne prigode.

– Prkači, prkačeci, drobni prkači, prkanci, prvkeci, sitni su kolači od tijesta koje se radi od brašna, masti, šećera, jaja i začina poput papra, cimeta, klinčeca i ruma – objasnila je Nada Matijaško, voditeljica Podravkinog Muzeja prehrane.

Dodala je kako naziv ovih kolačića najvjerojatnije dolazi od toga što se radi od prhkog odnosno prkog tijesta. O njima se u literaturi može pronaći vrlo malo. Smatra se da su nastali u 19. stoljeću, a bili su kombinacija gradskih suhih čajnih kolačića te licitarskih kolača. S obzirom na to da prkači nisu skupi kolači, pretpostavlja se da su bili odraz skromnijih mogućnosti, a svojim različitim oblicima, završnim premazima, različitim okusima i mirisima obogaćivali su blagdanski i svečani podravski stol.

Virovski prkači // Foto: Đuro Grčić
Virovski prkači // Foto: Đuro Grčić

Osim edukativnih sadržaja Prkačijada će imati i natjecateljski karakter pa će osim seniora, svoje snage u pripremanju prkača odmjeriti i učenici koprivničko-križevačkih osnovnih škola na Maloj prkačijadi.

– Važna je uloga mladih u očuvanju tradicijskog blagovanja, ali još je važnija sinergija svih nas odraslih koji motiviramo, usmjeravamo i učimo djecu i mladež pozitivnim vrijednostima našeg zajedništva, kulture stola i čuvanja, njegovanja i oživljavanja tradicijske baštine – rekla je Marica Cik Adaković, ravnateljica Osnovne škole Vitkor Franjo Šignjar.

Tko će osvojiti laskavu titulu najbolje prkačice Podravine znat će se u subotu, 14. svibnja, kada stručni žiri ocijeni prkače brojnih domaćica i ljubitelja spravljanja prkača iz cijele regije.

Virovski prkači // Foto: Đuro Grčić
Virovski prkači // Foto: Đuro Grčić

Virovska prkačijada internacionalni je slastičarski događaj na kojem će sudjelovati gosti slastičari iz Rusije, Češke, Moldavije, Slovenije i Indije. Iz Češke dolaze vrsni slastičari Daniela i Karel Schachl, iz Moldavije Marie Ursul, specijalistica za slastice, iz Slovenije dolazi Sonja Kološa poznata slovenska slastičarka, iz Rusije Kumsiyat Mirzaeva, direktorica Fakulteta za gastronomiju Rusije i Nikolaj Baratov, potpredsjednik Ruske kulinarske federacije, a iz Indije dolazi Ratan Chaudhary koji će predstaviti indijske prkače iz područja regije Benares Varanese iz države Utar Pradesh.

– Našim posjetiteljima želimo pružiti što kvalitetnije sadržaje pa će osim stručnih radionica vezanih za spravljanje podravskih prkača, moći vidjeti kako se tradicionalni prkači spravljaju i u drugim zemljama. Uz inozemne goste pozvali smo i članove Saveza slastičara Hrvatske – kazao je Dražen Đurišević, predsjednik Stručno – organizacijskog povjerenstva.

Organizator je općina Virje, a suorganizatori su Osnovna škola Franjo Viktor Šignjar i Društvo žena Virje.

Cijeli program dostupan je ovdje.