koprivnička knjižnica

Ne propustite predavanje o bolestima koje prenose krpelji

15:03h
0
Koprivnička knjižnica i čitaonica Fran Galović // Foto: Matija Gudlin
Knjižnica i čitaonica Fran Galović // Foto: Matija Gudlin

Primarijus mr. sc. Vesna Mađarić, specijalist infektologije, održat će informativno, edukativno i preventivno predavanje o bolestima koje prenose krpelji u srijedu, 15. lipnja, u koprivničkoj Knjižnici i čitaonici Fran Galović s početkom u 19 sati.

Povod ovog predavanja je veliki rizik od ugriza krpelja koji mogu na ljude prenijeti i neke uzročnike teških zaraznih bolesti, a javljaju se u sadašnjoj sezoni čestih boravka u prirodi. Upravo je područje Koprivničko-križevačke županije već više od 60 godina poznato kao endemsko žarište krpeljnog meningoencefalitisa. To je virusna bolest kod koje može doći do ozbiljne upale mozga i moždanih ovojnica. Bolest u principu ima sezonski karakter te se pojavljuje od proljeća do rane jeseni. Dolaskom toplijeg vremena izuzetno je važno pridržavati se preventivnih mjera kako bi odlazak u prirodu ostao siguran. Stoga će dr. Mađarić upoznati građane koji poslom ili rekreacijski borave u prirodi, prije svega roditelje male djece, s mjerama pravilne zaštite tijekom boravka u prirodi, načinu odstranjivanja krpelja s kože, sa simptomima bolesti koje prenose krpelji kao i s mogućnošću prevencije bolesti aktivnom imunizacijom – cijepljenjem.

Predavačica, prim. mr. sc. Vesna Mađarić, specijalista infektologije, voditeljica je Tima za infektologiju u Općoj bolnici Dr. Tomislav Bardek u Koprivnici. Aktivna je članica Hrvatskog liječničkog zbora. Autorica je mnogobrojnih znanstvenih i stručnih članaka te predavačica na brojnim stručnim skupovima u zemlji inozemstvu. Kao vrhunski hrvatski infektolog radi i na zdravstvenoj preventivi držeći popularno-stručna predavanja.

čitam...
Loading...