ruglo u centru grada

Ne sluti se rješenje za Merićevu zgradu, Jakšić: Ima upita, čak i za hotel, ali svi padaju na razgovoru s konzervatorom, to što traže je pucanj u čelo

U vlasništvu djela zgrade je i poduzetnik Miki Ristemi. Njegov sin Denis kaže da su nekoliko puta pregovarali s predstavnicima grada. Shema i solucija je bilo nekoliko, od toga da otkupe cijelu zgradu, do toga da prostor prepuste gradu uz adekvatnu kompenzaciju

14:32h
0
Skele i ogromna reklama godinama stoje u centru grada//Foto: Vedran Tkalec

Koprivnica bi, prema najavama iz Grada, uskoro trebala dobiti novi izgled središnjih trgova, o čemu smo pisali ovdje, no u renovaciju, nažalost, nije uključena i tzv. Merićeva zgrada. Zgrada je to koju mnogi nazivaju ruglom grada, a koja se nalazi na samom spoju Zrinskog trga s Jelačićevim.

Riječ je o jednom od najstarijih objekata u užem centru Koprivnice, kojega cijelo desetljeće “krase” skele i ogromne reklame, a sve to kako bi se prikrilo pravo stanje stvari, koje ne priliči nečemu što svatko tko zagazi u centar grada prvo primijeti. Zgrada je, inače, u većinskom vlasništvu Grada Koprivnice, koji posjeduje otprilike 80 posto prostora, dok preostali dio pripada poduzetniku Memetu Ristemiju.

U gradu svake godine imaju upit ili dva zainteresiranih kupaca

Isto tako, stvari komplicira i činjenica da “Merićeva zgrada” nosi status spomenika kulture i kao takva pod strogim je nadzorom konzervatora, a upravo je to i najveći razlog zašto se status iste već desetljećima ne može riješiti. Svjestan je toga i gradonačelnik Mišel Jakšić. Sa svojim suradnicima pustio je zgradu u prodaju prije nekoliko godina, no traženu cijenu od otprilike 200 tisuća eura nitko zasad nije spreman platiti, iako je zainteresiranih bilo.

Obično svake godine imamo upit ili dva, ali svi oni padnu na razgovoru s konzervatorom. Naime, zgrada je u jako lošem stanju i ljudi žele nešto drugačije napraviti iznutra, što nije dozvoljeno. Jasno, nitko od zainteresiranih nije rekao da bi mijenjao izgled, pročelje ili krovište, to treba ostati u prvotnom stanju, jer se radi o spomeniku kulture, ali s druge strane, ostavljati u podrumu staru ciglu, jer se tako radilo nekad, je pucanj u čelo – kaže Jakšić, sugerirajući na stroge konzervatore.

Prvi dan škole 2021.
Jakšić kaže da je veliki problem u konzervatorima//Foto: Marko Posavec

Kaže da su se nakon potresa neke stvari počele labaviti, ali ništa konkretnog.

Konzervatori ne dozvoljavaju kompletno rušenje zgrade

Konzervator Pezelj nam je rekao da možemo očekivati labavljenje u propisima, ali još se uvijek to nije pomaknulo previše. Realno, najbolje bi bilo da se ta zgrada sruši i da se u tim gabaritima stare izgradi nova, što nam zasad ne dozvoljavaju. A očekivati da će to netko kupiti u ovakvom stanju i ulagati na nekadašnji način je nerealno. To nema smisla niti je financijski održivo – napominje gradonačelnik.

Prije nekoliko godina pisalo se o tome kako bi upravo ta zgrada trebala imati važnu ulogu u turističkoj ponudi grada, a navodno je poslan i upit za otvaranje hotela. Jakšić nam je to potvrdio i otkrio kako ima najavu skorašnjeg razgovora vezanog uz butik hotel.

– Javili su se preko posrednika, tako da ništa konkretnog ne znam i više toga ću saznati tek kad sjednemo za stol. Ranije smo, inače, već imali upit za otvaranje boutique hotela, javile su se i dvije banke pa i jedan poduzetnik koji je bio zainteresiran za poslovni prostor i nekoliko stanova, ali kako sam već rekao, svi su pali na pali na razgovorima s konzervatorima. Što se tiče turističke ponude, mi bismo bili najsretniji da se na toj lokaciji otvori neki hotel, restoran, pivnica ili nešto sličnog, ali ne možemo nekome nešto sugerirati ili nametati. Uglavnom, sve što je navedeno je nama kao takvo prihvatljivo, samo da se riješi status te zgrade. Vjerujem da na sličan način razmišljaju i naši građani – zaključio je Jakšić.

Dio zgrade je u vlasništvu poduzetnika Ristemija

Kontaktirali smo i Denisa Ristemija, čiji je otac Memet vlasnik 90-ak kvadrata prostora u navedenoj zgradi. Točnije, u vlasništvu su poslovnog prostora od 50 kvadrata, dijela podruma i još jedne manje prostorije u prizemlju. Imali su nekada i poznatu zlatarnu, koju su bili prisiljeni zatvoriti.

Mehmed Ristemi
Memet – Miki Ristemi u vlasništvu je djela zgrade//Foto: Ivan Brkić

– Te postavljene skele totalno su nas uništile, jer su odbijale kupce. Sukladno tome, bili smo prisiljeni zatvoriti objekt i sve to zjapi prazno sad već desetak godina. U cijelom tom periodu imali smo samo jedan upit za najam, ali nitko nije toliko lud da u tom prostoru nešto otvori – napominje mlađi Ristemi.

Dodaje kako su nekoliko puta pregovarali s predstavnicima grada. Shema i solucija je bilo nekoliko, od toga da otkupe cijelu zgradu, do toga da prostor prepuste gradu uz adekvatnu kompenzaciju.

Grad odbio kompenzaciju i ponudu od 800-900 tisuća kuna

– Prvo smo htjeli otkupiti kompletnu zgradu i ako se na varam ponudili smo 800-900 tisuća kuna, jer ta zgrada zahtjeva temeljitu obnovu. Odbili su nas. Bili smo zainteresirani i za zamjenu prostora. S obzirom na lokaciju nekretnine i vrijednost iste, tražili smo zauzvrat stan i manji poslovni prostor, no ni ta solucija nije im se svidjela. Imali su i oni nekada ideju da kompletno renoviraju cijelu zgradu i uđu u suvlasništvo, no ponuda je bila smiješna i odbili smo je. I eto, na kraju imamo to što imamo, ruševinu u centru grada – naglasio je.

Dodaje da trenutno nisu zainteresiranu za prodaju, ali za kompenzaciju su uvijek otvoreni.

– Slušajte, nije da se ne želimo dogovoriti s Gradom, uvijek smo otvoreni za razgovor, ali ne damo taj prostor u bescjenje. On ima svoju vrijednost i cijena kvadrata tu se drugačije računa, nego u nekom drugom gradskom kvartu. To mora svakome biti jasno – završio je svoju priču Denis Ristemi.

Na kraju, ne preostaje nam drugo nego zaključiti da su stvari po pitanju “Merićeve zgrade” itekako komplicirane i postoji realna opasnost da ćemo je još godinama gledati ovakvu kakva je trenutno.

Osim ako se u međuvremenu ne uruši sama od sebe.