presica stožera

Ne zna se što će još biti s festivalima, bolje ne planirati, a rekreacijski sport uskoro dolazi na red

Također se dotakla tema rekreacijskog sporta, poput tenisa, veslanja, atletike, plivanja. Susjedne zemlje polako su počele dopuštati takve događaje. 

14:55h
0
Foto: Ivan Balija
Foto: Ivan Balija

Danas je počela primjena prve faze planiranih mjera popuštanja. Ministar Božinović kazao je kako inspekcije civilne zaštite diljem RH obilaze trgovine i druge otvorene objekte. Sve prve informacije govore da svi provode mjere i rade bez uočenih većih nedostataka. Ono što se utvrdi kao nedostatak, odmah se riješi u dogovoru inspekcije i vlasnika objekta.

Novinare je na presici nacionalnog Stožera zanimalo što će biti s festivalima i većim kulturnim događanjima. Za primjer je spomenut poznati njemački Oktoberfest koji je odgođen.

– U ovom trenutku ne možemo ni potvrditi ni opovrgnuti što će biti s festivalima. Dugoročno nešto planirati u ovom trenutku nije pametno, kao održavanje festivala. Drugo je nešto kratkoročno. Mjesec dana ranije se kaže hoće li epidemiološka situacija biti bolja ili lošija. Nikome ne bih preporučio da nešto planira šest mjeseci unaprijed – poručio je Krunoslav Capak.

Također se dotakla tema rekreacijskog sporta, poput tenisa, veslanja, atletike, plivanja. Susjedne zemlje polako su počele dopuštati takve događaje.

– Više puta sam rekao da ove naše mjere popuštanja trebaju biti uvedene polako i fazno. U prvoj fazi pustiili smo vrhunski sport gdje višemjesečno netreniranje može donijeti više štete našim vrhunskim sportašima.

Vjerujte da će i oni rekreativci doći na red, razgovara se o tome svaki dan, ali to mora doći u fazama i polako.

Svatko tko misli da može pomoći epidemiolozima, neka se javi vrlo rado. Ima takvih ljudi koji nam pomažu. Neka pokušaju nešto napisati, staviti na papir, mi ćemo pogledati i razmotriti – pojasnio je Krunoslav Capak.