0.7 C
Koprivnica
Utorak, 5. prosinca 2023.
No menu items!
- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -
Jedinstven događaj

NEBESKI FENOMEN Pomrčina Mjeseca i četiri planeta istodobno će se naći na nebu, pogledajte gdje to možete najbolje promatrati
N

Da predstava bude još ljepša, istodobno će na nebu biti još tri golim okom vidljiva planeta, Venera na zapadu, Jupiter na jugozapadu i Saturn na jugu. Jupiter i Saturn osobito su lijepi u teleskopu.

Ne propustite

Rijedak nebeski prizor čeka nas u petak, 27. srpnja. U isto vrijeme dogodit će se potpuna pomrčina Mjeseca i opozicija Crvenog planeta – Marsa, a na nebu će biti vidljiva još tri planeta. Astronomsko društvo Koprivnica organizirat će promatranje ovog jedinstvenog događaja za sve zainteresirane.

– Potpuna pomrčina Mjeseca događa se kad Mjesec zađe u Zemljinu sjenu, odnosno kad mu Zemlja zakloni Sunce. Za razliku od pomrčine Sunca koja je puno rjeđa pojava i traje svega nekoliko minuta, Mjesec Zemljinom sjenom prolazi više od sat vremena. Pritom nije potpuno taman već poprima crvenu ili narančastu boju zbog toga što dio Sunčeve svjetlosti ipak “procuri” kroz Zemljinu atmosferu i pritom se lomi, kao u zalaz Sunca. Možemo reći da tada Mjesec istodobno osvjetljavaju svi zalasci Sunca na svijetu – pojašnjava Marko Posavec iz Astronomskog društva.

Pomrčina Mjeseca u petak počet će već prije nego što Mjesec izađe iznad Podravine, ali tada će još uvijek biti samo djelomična. Početak potpune faze pomrčine bit će u 21.30, vrhunac u 22.21, a kraj u 23.13. Potpuna faza trajat će oko 103 minute zbog čega će ova pomrčina biti najdulja u 21. stoljeću. Mjesec će u petak izaći u 20.20.

Ustupio: Marko Posavec

– Iste večeri, u isto vrijeme i na istom dijelu neba čeka nas opozicija Marsa. Crveni planet tada će biti na suprotnoj strani Zemlje u odnosu na Sunce; Mars, Zemlja i Sunce nalazit će se na jednom pravcu, sa Zemljom u sredini. To znači da će Mars biti najsjajniji i u najboljem položaju za promatranje. Bit će to lijep prizor, pomračeni, crveni Mjesec i pored njega sjajan crveni Mars u najljepšoj opoziciji još od 2003. godine – kaže Marko Posavec.

Da predstava bude još ljepša, istodobno će na nebu biti još tri golim okom vidljiva planeta, Venera na zapadu, Jupiter na jugozapadu i Saturn na jugu. Jupiter i Saturn osobito su lijepi u teleskopu.

Astronomsko društvo Koprivnica organizirat će javno promatranje ovih zanimljivih nebeskih pojava u petak s početkom u 21 sat na koprivničkom Sajmištu. Bit će postavljeno više teleskopa kojima će svi zainteresirani moći promatrati i pratiti ovaj pravi astronomski spektakl. Ulaz je, naravno, slobodan, a nikakvo predznanje nije potrebno.

Ustupio: Marko Posavec
Ustupio: Marko Posavec
Facebook komentari / dostupni ukoliko ste prijavljeni na svoj FB profil (Komentiranjem prihvaćate naše uvjete korištenja).
- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -

Najnovije

5. prosinac

Međunarodni je dan volontera, a osjećaj ispunjenosti zajednički je svima, Sonja Rušak: Volontiranje je dio mene, a velika je sreća i zadovoljstvo znati da...

Ujedinjeni narodi 17. prosinca 1985. godine na svojoj su skupštini proglasili Međunarodni dan volontera, pa se od tada svake...
- Oglasni prostor -
Vnuk Produkt - PVC stolarija Prelog - Salamander

Vezane vijesti