Koncept multimedijalnog centra

Nećete vjerovati što sve građani žele vidjeti u novoj zgradi knjižnice

15:30h
0
Projekt Marka Sedlanića

Od kafića i restorana, vrta i terase za čitanje, multimedijalne knjižnice pa do glazbenog i filmskog studija za snimanje i montažu, ribica u akvariju i mačka u knjižnici, a najviše lajkova na facebooku osvojila je ideja mini zvjezdarnice.

U koprivničkoj Knjižnici i čitaonici Fran Galović održana je tribina o konceptu multimedijalnog centra, nove zgrade Knjižnice.

Polazište tribine bili su rezultati anketiranja građana koje je koprivnička Knjižnica provodila tijekom srpnja i kolovoza ove godine pod nazivom U novoj zgradi gradske knjižnice želim…!. Cilj je bio doznati neposredno od onih kojima je knjižnica namijenjena, kakve su njihove potrebe i očekivanja.

U anketi su se kao alat koristile društvene mreže, a sudjelovalo je 250 građana s preko 400 iznesenih potreba i prijedloga.

Želje, potrebe i prijedloge građana Ljiljana Vugrinec usporedila je s Podlogom za projektni zadatak, dokumentom koji su koprivnički knjižničari izradili još 2012. godine, a ažurirali 2016.

VIŠE  PROSTORA
Građani žele dovoljno prostora za svu knjižničnu građu i redovne usluge knjižnice te multifunkcionalni prostor za potrebe zajednice, tj. za za razne programe namijenjene javnosti, za sastajanje, učenje, istraživanje, stvaranje, ali i za druženje, neobavezan boravak i uživanje i čitanju.

PRISTUPAČNOST PROSTORA
Građani trebaju maksimalnu prohodnost i lak pristup za sve. Stoga  jedna od najvažnijih, ako ne i najvažnija, arhitektonska karakteristika buduće nove zgrade treba omogućiti nesmetan i lak pristup do svih usluga i građe svim korisnicima.

UGODAN I UDOBAN PROSTOR
Građani trebaju prozračnost, dobro prirodno osvjetljenje, ugodne boje, doticaj s vanjskim zelenilom što podrazumijeva stakleni zid prema parku.
Ujedno, uređenje primjerenih zasebnih prostora za različite skupine korisnika za djecu, mlade, starije, za socioinkluzivne usluge i sl.

MOGUĆNOSTI OSVJEŽENJA
Žele kafić i mali restoran u knjižnici. Među najčešćim je prijedlozima u anketi; uz ponudu pića i jednostavnih jela omogućiti dodatne prostore za odmor, druženje i uživanje u čitanju i drugim aktivnostima u knjižnici.

FUNKCIONALAN VANJSKI PROSTOR
Predlažu vrt i terase za čitanje, za  odvijanje pojedinih programa te vanjske prostore uređene kompatibilno s knjižničnom funkcijom kao što je senzorni park i igralište za djecu, panoramski krov, vidikovac na vrhu zgrade i slično…

GRAĐA  I USLUGE
Građani žele multimedijalu knjižnicu koja kombinira tradicionalne, posudbene i novu tehnologiju što podrazumijeva maksimalna dostupnost tradicionalne građe i usluga tako da sve knjige i druga građa budu vidljivi i dostupni, a ne pohranjeni u spremišta, kao što je to trenutno.
Ujedno predlažu raspoloživost novih tehnologija i e-građe. Korisnici, osobito djeca i mladi, zahtijevaju još veću otvorenost suvremenim medijima i načinima prijenosa informacija, omogućavanje dostupnosti tehnologije svima, ne samo u smislu korištenja već i edukacije.

Uz želje za još većim izborom knjiga, časopisa i novina, glazbene i filmske građe, korisnici očekuju dodatne knjižnične sadržaje i usluge:
•    više igračaka i  mogućnost posudbe igračaka i društvenih igara,
•    više različitih tematskih tribina, susreta s piscima, radionica
•    više građe i programa za učenje stranih jezika
•    prilagođene sadržaje za posebne skupine korisnika – djecu, mlade, starije
•    e-knjige
•    glazbene i scenske programe – ples, koncerte, filmski program
•    sadržaje, opremu i građu za slijepe i slabovidne
•   bolju web podršku – pretraživanje, prilagođenost za slijepe, preporuke na web-u
•    bolja tehnologiju općenito i tehničku podršku – brži internet, više i kvalitetnije opreme, dodatne programe, igrice, skeniranje, printanje…

STRUČNO OSOBLJE
Građani prepoznaju stručno, ljubazno i brižno osoblje kao temelj za pružanje kvalitetnih knjižničnih usluga. Pohvaljuju rad knjižničara te žele da se i u budućoj knjižnici zadrži ostvareni visoki nivo i standard usluga. Uočavaju da je u knjižnici potrebno više zaposlenika nego što ih knjižnica sada ima, a neki su ispitanici i sami izrazili želju da se zaposle u knjižnici.

PRIJEDLOZI NOVIH SADRŽAJA U NOVOJ ZGRADI
Građani su predložili nove sadržaje koji nedostaju u našoj zajednici:
•    mini-zvjezdarnica – planetarij s teleskopom je želja koja je osvojila najviše lajkova na Facebooku.
•    glazbeni i filmski studio za snimanje/montažu, prostor za filmske projekcije; prostori za sviranje, pjevanje, za slušanje i izvođenje glazbe i to sve javno dostupno za škole, udruge.
•    mini-antikvarijat otpisanih knjiga, fotokopiraonica, printaonica
•    poduzetnička ideja – za pokretanjem posla u novoj zgradi knjižnice (otvaranjem malog restorana)
•    maštovite želje – ribice u akvariju, mačak u knjižnici ….

čitam...
Loading...