važan projekt

Nedaleko odlagališta otpada gradit će se Energetski park, proizvodit će zelenu energiju i zapošljavati do 10 osoba

Plan je da se građevinska dozvola ishodi do 15.10.2023., dok je rok za izgradnju solarne elektrane do 31.12.2024. godine

14:02h
0
reciklažno dvorište meka
Foto: Tomica Letina

Zanimljiva priča mogla bi se zakotrljati u Ludbregu koji bi, ako sve prođe prema planu, mogao postati jedan od rijetkih gradova koji je odlagalište otpada pretvorio u proizvodnju obnovljivih izvora energije. Naime, ludbreški vijećnici jednoglasno su prihvatili Prijedlog Rješenja o prihvaćanju ponude za kupnju zemljišta za izgradnju solarne elektrane u Ulici 5. studenog u Ludbregu.

Na zemljištu nedaleko saniranog odlagališta otpada planirana je izgradnja Energetskog parka Ludbreg u tri faze. Cilj projekta je proizvodnja zelene električne energije, od energetske oporabe otpada do proizvodnje zelenog vodika.

Tvrtka Solarwatt sa sjedištem u Zagrebu zainteresirana je za kupnju zemljišta u ranije spomenutoj ulici, a kako bi tamo gradila solarnu elektranu. Radi se o dvije čestice ukupne površine 52.751 m2, a Grad bi ih prodao za iznos od 2.522.100 kuna.

Plan je da se građevinska dozvola ishodi do 15.10.2023., dok je rok za izgradnju solarne elektrane do 31.12.2024. godine. Izgradnja elektrane u svim fazama trebala bi stajati sveukupno 13.785.000 eura. Planirani izvori ulaganja su, prema poslovnom planu tvrtke, 30 posto iz vlastitog kapitala i 70 posto iz kredita.

Za potrebe upravljanja solarnom elektranom planira se zaposliti dva do tri radnika, a u cijelom Energetskom parku Ludbreg planira se zaposliti njih osam do najviše 10. Kaže gradonačelnik Dubravko Bilić da je to jedan od važnijih projekata.

– Prije nekoliko godina bio je prostor na koji smo odlagali otpad pa smo ga europskim novcima sanirali, uredili i pratili stanje saniranog odlagališta, mjerili plinove, metan, slijeganje odlagališta, što je ispalo jako dobro. Nisam očekivao da će se netko javiti na ovaj natječaj, jer je sama konfiguracija terena vrlo složena. Ono što je nama kompatibilno u čitavoj priči je da trenutačno mijenjamo postojeću građevinsku dozvolu za sortirnicu koja bi bila u nastavku reciklažnog dvorišta i tim projektom je isto predviđena mala solarna elektrana na krovu, proizvodnja vodika za vlastite potrebe, odnosno za potrebe komunalnih vozila kad se vodik bude primjenjivao na malo široj osnovi. Željeli bismo da Ludbreg bude energetski neovisan grad – zaključio je gradonačelnik Bilić.

Komentiranjem prihvaćate naše Uvjete korištenja, komentiranja i zaštite privatnosti!

Reklamni sadržaj - sponzorira ADNOW