UPISI U SREDNJE ŠKOLE

Nedostatak radnika u određenim zanimanjima veliki je problem, Koren: Građevina djeci pruža brzo i dobro egzistencijalno rješenje

Ravnatelji gradskih i okolnih osnovnih škola predložili su da strukovne na satovima razrednika djeci prezentiraju zanimanja koja nude, kao i prednosti istih. Njihova ideja jest i organizacija Dana otvorenih vrata u srednjim strukovnim školama kako bi djecu upoznali sa zanimanjima.

12:33h
0
Ilustracija // Foto: Twenty20

Upisi učenika osmih razreda u srednje škole bili su tema sastanka koji je iniciralo križevačko gradsko vodstvo. Razlog jest nedostatak kadrova određenih zanimanja na tržištu.

– Na svima nama je odgovorno i konstruktivno vidjeti možemo li to bolje promijeniti i učenicima i roditeljima približiti nužnost razmišljanja izvan dosadašnjih okvira predstavljanjem zanimanja nužnih za naše tržište rada. To je i vrlo jasna demografska mjera. Ako se naši učenici usmjere na smjer u kojem ih posao čeka u lokalnoj ili
regionalnoj sredini, tada je vjerojatno da će ostati raditi u Hrvatskoj – rekao je gradonačelnik Mario Rajn.

Koprivničko-križevački župan Darko Koren smatra kako je potrebno promovirati obrtnička zanimanja, kazavši kako “građevina pruža djeci brzo i dobro egzistencijalno rješenje, a da toga djeca nisu svjesna.”

– Svi moramo utjecati na promociju i mijenjanje percepcije kod djece što se tiče obrtničkih zanimanja – izjavio je župan, dok je njegov zamjenik Ratimir Ljubić podsjetio kako se problem proteže dulje vrijeme diljem Hrvatske.

Foto: Grad Križevci

Predstojnica Hrvatskog zavoda za zapošljavanje Područnog ureda Križevci Vesna Kuterovac dodala je kako je u Podravini i Prigorju potrebno povećati broj upisanih i stipendiranih učenika na obrazovnim programima kao što su zidar, tesar, vozač motornih vozila, bravar, strojobravar, mesar, elektroinstalater, stolar, autolakirer, zavarivač, rukovoditelj građevinskim strojevima, armirač, limar, autolimar, pekar, instalater grijanja i klimatizacije i CNC operater, medicinska sestra, strojarski tehničar, građevinski tehničar, drvodjeljski tehničar-dizajner, tehničar za mehatroniku, tehničar za elektroniku, grafički tehničar i elektrotehničar.

Ravnatelji gradskih i okolnih osnovnih škola predložili su da strukovne na satovima razrednika djeci prezentiraju zanimanja koja nude, kao i prednosti istih. Njihova ideja jest i organizacija Dana otvorenih vrata u srednjim strukovnim školama kako bi djecu upoznali sa zanimanjima.

Foto: Grad Križevci

Predsjednik HGK Županijske komore Koprivnica Krunoslav Vitelj i tajnik županijske Obrtničke komore Božo Barać podsjetili su da su provodili promociju obrtničkih zanimanja po osnovnim školama prije pandemije. Stavili su se na raspolaganje za nastavak programa educiranja djece i roditeljima o prednostima obrtničkih zanimanja.

Građevinski sektor predstavljao je Mirko Habijanec, predsjednik Uprave tvrtke Radnik d.d. Naglasio je kako gospodarstvenici nisu zadovoljni s trenutnim školskim sustavom jer kronično nedostaje radnika zbog čega su poslodavci prisiljeni uvoziti radnu snagu. Mišljenja je kako treba povezati školstvo, tržište rada i gospodarstvo kako bi se djeca upisivala u zanimanja za koja postoje konkretne potrebe na tržištu rada.

Foto: Grad Križevci