problematika

Nedostatak stalnog pedijatra u Ludbregu gorući je problem, roditelji najavili prosvjed, a djecu prebacuju kod liječnika opće medicine

Što vrijedi pedijatar u Ludbregu, da mi svaki put netko drugi pregledava dijete. Tu su i drugi liječnici koji se mijenjaju. Više ne znam ni kako do njih... Toga nikad nije bilo u Domu zdravlja, kaže rastreseno jedan otac

18:30h
0
Renato Podbojec, ravnatelj Doma zdravlja

Nedostatak pedijatra u Ludbregu gorući je problem, a nezadovoljni roditelji najavili su i prosvjed ispred Doma zdravlja jer im je voda došla do grla.

U Ludbreg dolaze četiri pedijatra iz Čakovca

Djelatnost zdravstvene zaštite predškolske djece nalazi se u sklopu Doma zdravlja u Ludbregu, a koji administrativno spada pod Dom zdravlja Varaždinske županije.

Nakon odlaska dugogodišnje pedijatrice Štefanije Prepolec u mirovinu, prije više od dvije godine, Dom zdravlja Ludbreg ostao je bez stalnog pedijatra, odnosno u pedijatrijskoj ordinaciji nije prisutan niti jedan pedijatar na puno radno vrijeme. Kao privremeno rješenje u Djelatnosti zdravstvene zaštite predškolske djece, dolaze četiri pedijatra iz čakovečke bolnice koji odrađuju pola radnog vremena.

Umjesto osam, pedijatar je na raspolaganju četiri sata

Roditelji sve češće iskazuju nezadovoljstvo, a razmišljaju i o prosvjedu, jer im sadašnja situacija sa zdravstvenom zaštitom njihove djece stvara dodatan stres uz, dodatno, bolesno dijete. Kažu nam da je zdravstvena skrb za djecu bitnija od bazena. I najvažnija.

Roditelji (podaci poznati redakciji), s kojima smo razgovarali, zbog osjetljive situacije kad su u pitanju djeca, žele ostati anonimni.

Kažu nam kako je osnovni problem što se posao pedijatra u ordinaciji, koji je namijenjen da se obavi u osmosatnom vremenu, dakle puno radno vrijeme, pokušava strpati u četiri sata.

– Pritužbe nisu na kvalitetu liječenja najmlađih, već na premali broj sati koje pedijatar radi, a osim bolesne djece, treba obraditi i redovito sistematske preglede kada se ne smiju miješati zdrava i bolesna djeca. Trenutno rješenje, nažalost, na ovakav način ne funkcionira – upozoravaju.

Dom zdravlja Ludbreg // Foto: Tomica Letina

Ako dijete, kažu, ima neke komplikacije, onda jedne te iste papire vrte četiri pedijatra, svaki pritom ima svoje mišljenje, umjesto da jedan pedijatar prati dijete.

Roditelji djecu upisuju kod liječnika opće medicine

– To je užasan problem – ističu tužni roditelji, jer u četiri sata dnevno, koliko trenutno u Ludbregu borave pedijatri, nažalost, premalo je vremena za pružanje adekvatne skrbi koja osim liječničke, uključuje i pomoć savjetom i samu potporu mladim roditeljima.

–  Tko će se snaći u našim papirima, ima samo cijeli dan što čitati. Još da dođe netko za stalno, ajde nekako, nego te zamjene sad jedan, sad drugi… to je koma za klince koji imaju puno papirologije, nalaza, uputnica… A kad je hitno, ne možeš nikoga dobiti po dva dana! Zovem 17 puta i svaki put je zauzeto – iskazuje nezadovoljstvo jedna majka.

Zato su određeni roditelji iznašli za sebe rješenje pa su djecu upisali u ambulantu u Šemovcu kod liječnika obiteljske medicine. I to im je bolje, kažu nam, nego da ih pregledava specijalist pedijatar koji je nedostupan. Važno im je, ističu, da imaju stalnog liječnika na kojeg se mogu osloniti, ne mora to nužno biti pedijatar.

– Što vrijedi pedijatar u Ludbregu, da mi svaki put netko drugi pregledava dijete. Tu su i drugi liječnici koji se mijenjaju. Više ne znam ni kako do njih… Toga nikad nije bilo u Domu zdravlja – kaže rastreseno jedan otac.

Problematično je i to što su roditelji zbunjeni, na telefon ambulante im se nitko ne javlja, a radno vrijeme im je često, također, nepoznanica.

Ilustracija, nema veze s tekstom // Foto: Matija Gudlin

U “ludbrešku pedijatrijsku problematiku” rado su se uključili i neki liječnici.

Liječnik: Pedijatrijska ambulanta mora se pustiti u koncesiju

– Liječnici mogu biti ili u sustavu pod Domom zdravlja ili zakupci prostora i direktnog ugovora s HZZO-om. Svatko tko želi duže vrijeme ostati raditi u primarnoj zdravstvenoj zaštiti, cilj mu je dobiti koncesiju, jer to znači neto veću plaću, čak dva do tri puta. Liječnici odlaze iz primarne zdravstvene zaštite zato što nitko ne želi raditi u Domu zdravlja za malu plaću – kazuje liječnik.

Problem je jer sustav nije dobro posložen, a lokalna razina je onda još kompliciranija, te smatra da specijalizacije iz pedijatrije treba dugoročno planirati.

– Dok vidite da neki pedijatar ima 60 godina, trebali biste kroz tih pet godina tražiti liječnika koji bi završio specijalizaciju, pa da nastavi djelatnost. Dom zdravlja Varaždinske županije je poslao tri liječnice na specijalizaciju za pedijatriju, ali one su, dakle, spacijalizantice za čitavu županiju, i to je nedovoljno. Jedna je iz našeg kraja, a nju kad završi, po potrebi možete staviti bilo kamo, jer je specijalizirala pod Domom zdravlja Varaždinske županije. Pedijatri koji rade u našoj županiji, u prosjeku su stariji. Kroz nekih pet do deset godina će ih dosta iz Varaždina ići u mirovinu. Tko će njih zamijeniti?! Dom zdravlja nije, nažalost, sam dovoljno financijski jak da bi sam financirao svoje specijalizacije. Znači, to bi trebao financirati HZZO, a HZZO nije briga – ustvrdio je on.

No ipak kaže da, koliko mu je poznato, u Ludbregu se nazire rješenje na način da će se, ipak, ambulanta pustiti u koncesiju.

– Moguće je i da neki pedijatar iz bolnice dođe ovdje, jer bi mu to bilo financijski isplativije. To bi bilo najbrže rješenje – govori.

Smatra i nada se da će pedijatrijska ambulanta vjerojatno, biti puštena u koncesiju jer ljudima je čitava priča došla do grla.

– Mogao ju je i bivši župan pustiti prije dvije godine. Dok ima političke i ljudske volje, može se riješiti sve. No ludbreška ambulanta je profitabilna Domu zdravlja, a sad bi taj profit išao u ruke doktora što je u redu, jer doktora nema i na kraju trpe djeca i roditelji – kaže nam naš sugovornik liječnik.

Ravnatelj Doma Zdravlja: Razna zdravstvene usluge podignuta je na viši nivo

O problematici nedostatka pedijatra te što se po tom pitanju čini, pitali smo Renata Podbojca, ravnatelja Doma zdravlja Varaždinske županije.

Renato Podbojec, ravnatelj Doma zdravlja

– Mrežom javne zdravstvene službe u Republici Hrvatskoj za područje Varaždinske županije predviđeno je ukupno 13 pedijatrijskih timova, od čega je popunjeno njih 9 – kazuje on.

Dodaje da su propisani normativi na način da je utvrđen standard provedbe zdravstvene zaštite predškolske djece u timu kojeg sačinjava 1 specijalist pedijatrije sa 1 medicinskom sestrom / tehničarem na 950 djece u dobi od 0 do 7 godina.

– U kolovozu je ordinacija imala upisano 872 djece do 7 godina života, što je i manje od standardnog broja koji propisuje Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje – napominje.

Dodaje da se tri liječnice, zaposlenice Doma zdravlja, trenutno nalaze na specijalističkom usavršavanju iz pedijatrije, koje traje pet godina, dakle do 2023. godine.

Uz njih se u sklopu navedenog projekta, još sedam liječnika/ca nalazi na specijalizaciji iz obiteljske medicine, 3 iz ginekologije i 1 iz kliničke radiologije.

– S obzirom na to da na raspisani natječaj nema prijava na upražnjeno radno mjesto pedijatra, osigurali smo dolazak specijalista pedijatrije iz Županijske bolnice Čakovec, koji su ujedno su i subspecijalisti iz različitih pedijatrijskih grana, čime je razina zdravstvene usluge podignuta na jedan viši nivo – mišljenja je ravnatelj Doma zdravlja.

U ludbreški Dom zdravlja svaki dan u tjednu dolaze zamjene, a roditelji u nadi čekaju dolazak specijalista pedijatra na puno radno vrijeme. U mišungu isprepletenih međuljudskih odnosa, Doma zdravlja i politike, u kojemu, nažalost, ispaštaju djeca i roditelji, hoće li se situacija u dogledno vrijeme promijeniti i Dom zdravlja Ludbreg i mališani konačno dobiti svog stalnog pedijatra/pedijatricu, ostaje za vidjeti.