Nekorištenje pojasa i razgovor na mobitel skupo su koštali 145 vozača

13:04h
0
Ilustracija // Foto: Arhiva
Ilustracija // Foto: Arhiva

Kao što su i najavili, policijski djelatnici su tijekom proteklog tjedna, na području cijele županije provodili pojačani nadzor korištenja sigurnosnog pojasa i mobitela. U tom razdoblju, ostvareno je 486 represivnih mjera, od čega je zbog nekorištenja sigurnosnog pojasa sankcionirano 106 vozača i sedam putnika, dok je zbog korištenja mobitela tijekom vožnje sankcionirano 39 vozača.

Također, tijekom akcije izvršen je i nadzor 27 vozila u kojima se prevoze djeca, pri čemu je utvrđeno pet prekršaja prijevoza djece koja nisu bila pravilno smještena u auto sjedalici i vezana sigurnosnim pojasom.

U šest dana, koliko je trajala akcija, iz prometa je isključeno ukupno 59 vozača i 29 vozila, dok je privremeno oduzeto 26 vozačkih dozvola. Uhićeno je 14 vozača, dok su protiv njih 11 provedeni žurni prekršajni postupci u kojima su isti kažnjeni s kaznama zatvora, kaznama uvjetnog zatvora, novčanim kaznama i zabranama upravljanja vozilima B  kategorije.

U vrijeme pojačanog nadzora prometa, dogodilo se 20 prometnih nesreća od čega pet s ozlijeđenim osobama u kojima nesrećama  je pet osoba zadobilo lake tjelesne ozljede.

Dolazi kiša – policija upozorava na povećani oprez

Tijekom predstojećih dana očekuju se nepovoljne vremenske prilike odnosno obilnije kišne oborine, a kako se tom prilikom ne bi dogodio velik broj prometnih nesreća, policija podsjeća sve sudionike u prometu na povećan oprez.

Iz PU Koprivničko-križevačke savjetuju vozače da prilagode vožnju uvjetima na cesti odnosno da prvenstveno smanje brzine kretanja, da povećaju razmak između vozila prilikom vožnje u slijedu, te prilikom pretjecanja i obilaska ostalih sudionika u prometu.

Oprezni moraju biti i biciklisti koje se savjetuje da ne upravljaju biciklima i istovremeno u jednoj ruci drže kišobran, jer time povećavaju mogućnosti vlastitog pada i udara u vozila i objekte ispred sebe, a samim time i teškog ozljeđivanja.

Ističemo da pješaci i vozači bicikala moraju noću i u vrijeme smanjene vidljivosti biti označeni reflektirajućim prslukom, reflektirajućom maramom ili sličnim.