konferencija za medije

Nema bojazni od nestašice lijekova za pacijente u koprivničkoj Općoj bolnici, nova oprema stiže za 12 bolničkih odjela

I konferencija za medije u koprivničkoj bolnici bila je u znaku pobjede naše Hrvatske reprezentacije pa je tako Mato Devčić, ravnatelj bolnice, prije samog osvrta na aktualnosti u bolnici, čestitao izborniku Zlatku Daliću i nogometašima na borbenosti i pobjedi. 

13:49h
0
Stručni seminar u bolnici
Foto: Ivan Brkić

I konferencija za medije u koprivničkoj bolnici bila je u znaku pobjede naše Hrvatske reprezentacije pa je tako Mato Devčić, ravnatelj bolnice, prije samog osvrta na aktualnosti u bolnici, čestitao izborniku Zlatku Daliću i nogometašima na borbenosti i pobjedi. 


Nadalje je govorio o projektu izgradnje, rekonstrukcije i opremanja dnevnih bolnica. Završen je postupak javne nabave za opremu u vrijednosti od oko 13 milijuna kuna te je u tijeku isporuka.

– U tijeku je i izdavanje građevinske dozvole te priprema natječaja za izvođača radova, a vrijednost je 20 milijuna kuna. Očekuje se završetak i potpisivanje ugovora tih radova do kraja godine, a iduća bi ona bila godina radova što se toga tiče. U veljači ove godine bolnica je prema Fondu za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost prijavila dva projekta energetske učinkovitosti. Jedan obuhvaća zgradu gdje je fizikalna medicina te psihijatrija, a drugi praonicu rublja. Vrijednost je oko 16 milijuna kuna – kazao je ravnatelj Devčić. 

Također, u tijeku je i priprema za apliciranje projekta energetske učinkovitosti koji podrazumijeva glavnu bolničku zgradu, a vrijednost je oko 44 milijuna kuna.

– Kad se u kolovozu otvori natječaj za javne zgrade prijavit ćemo se i za taj dio. Do prosinca ove godine očekujemo završetak adaptacije dijela prostora odjela za radiologiju, koji je namijenjen za uređaj magnetske rezonance. I onda će on biti stavljen u funkciju i stavljen za građene od 1.siječnja 2019. godine – istaknuo je Devčić.

Ravnatelj Mato Devčić sa suradnicima // Foto: Dina Ivačić

Osim toga, provodi se niz postupaka javne nabave iz izvora državnih sredstava za decentralizirane funkcije županija, a obuhvaća nabavu opreme za čak 12 bolničkih djelatnosti.

Točnije, za odjel pedijatrije, neonatologiju, pulmologiju, fizikalnu medicinu i rehabilitaciju potom za  nefrologiju, endokrinologiju, dijabetologija, jedinicu intenzivnog liječenja, kardiologiju, medicinsko-biokemijski laboratorij, citološki laboratorij te za odjel za hemodijalizu.

– Prošlo je gotovo dvije godine od kada je ova bolnička administracija preuzela odgovornost. Htio sam da se pokaže angažiranost i zainteresiranost ove bolničke uprave kako bi se napravili značajni pomaci što se tiče infrastrukture, ali i organizacije rada. To činimo na dnevnoj i tjednoj razini. Vjerujem da će stanovnici županije u narednim godinama i osjetiti učinke svega ovoga o čemu govorim – optimističan je ravnatelj. 

Tema je bila i dugovanje bolničkog sustava prema veledrogerijama u državi. Čak 60 posto tog duga čine državne bolnice, a ostatak opće.

– Kontinuirano se iznose podaci što se tiče dužine valute plaćanja prema veledrogerijama. Ono što je nama u fokusu su dugovanja koja su više od 365 dana, a iznose oko 5,4 milijuna kuna. Ukupna prosječna valuta plaćanja prema veledrogerijama je 470 dana, a to je najduža i to su u pitanju najveće veledrogerije. Ono što želim reći, a bitno je za naše građane i korisnike usluga bolnice, ni na koji način ne postoji ni najmanji zastoj u smislu produljenja roka ili neispostave lijekova, nema straha od toga – kaže ravnatelj Devčić. 

U prvih šest mjeseci prema financijskom izvještaju, pružila je usluge u iznosu oko 3,3 milijuna kuna više nego što je dogovoreno. Spomenimo i to da su liste čekanja čak i skraćene  odnosno ispod su prosjeka na državnoj razini.

čitam...