Nema Dvoranskog prvenstva, upitna emisija Volim nogomet

15:56h
0
090524-hajduk-m

Predstavnici 14 klubova Prve HNL (izostanak opravdali Šibenik i Zadar) na sjednici Skupštine Udruge Prve HNL raspravljali su o dosadašnjem tijeku prvenstva. Konstatirano je da na do sada odigranih 112 utakmica nije bilo većih propusta u organizaciji niti je bilo većih incidenata, ali je prema službenoj evidenciji delegata zabilježeno prosječno gotovo tisuću gledatelja manje po utakmici od prošlogodišnjeg prosjeka.


Prvenstvo je obilježeno i velikim brojem promjena trenera pa je tako već osam klubova mijenjalo trenere prvih momčadi, a neuobičajen je i podatak da je u prvih 14. kola bilo čak 12 isključenja trenera ili pomoćnih trenera. Verificirani su novi termini početaka utakmica zadnja dva kola jesenskog dijela prvenstva pe će se većina utakmica igrati u popodnevnom terminu od 15.30 sati. Također, odlučeno je da se kalendar natjecanja proljetnog dijela prvenstva neće mijenjati što znači da će se nakon zimske stanke natjecanje nastaviti 20. veljače, a završiti 15. svibnja.

Voditelj Odjela za licenciranje HNS-a Ivančica Sudac predstavnicima klubova prezentirala je najnovije informacije o pripremama za licenciranje klubova za novo prvenstvo, ali i informirala o pristiglim revizorskim izvještajima o finacijskom poslovanju klubova Prve HNL za prvih šest mjeseci 2009. godine iz kojih je vidljivo da samo osam klubova u potpunosti ispunjava kriterije iz licenciranja dok će ostali klubovi, ukoliko bitno ne poprave financijsko stanje, doći u situaciju da ne ispune potrebne uvjete i zbog toga ne dobiju licencu za natjecanje u slijedećem prvenstvu.

Nakon analize financijskog izvještaja iz zajedničkog projekta sa HRT o produkciji i emitiranju emisije Volim nogomet, zbog financijskog minusa od 350 000 kuna koji padaju na teret Udruge i klubova nakon osam emitiranih emisija, jednoglasno je donijeta odluka o raskidu postojećeg ugovora sa HRT o produkciji i emitiranju emisije Volim nogomet. Ugovor će se raskinuti po završetku jesenskog dijela prvenstva, a rukovodstvo Udruge dobilo je mandat i upute o ponudi za pokretanje pregovora i sklapanju novog ugovora koji bi bio financijski isplativ za prvoligaše i koji bi osigurao daljnje emitiranje emisije Volim nogomet u terminima koji odgovaraju klubovima s obzirom na vremenske uvjete.

Predstavnici klubova nakon sveobuhvatne rasprave, konsenzusom su donijeli odluku da se Dvoransko prvenstvo Prve HNL planirano za siječanj 2010. godine neće održati. Razlog je nezadovoljstvo struke večine klubova terminom kojim je predviđeno igranje prvenstva prije početka priprema čime se povečava rizik od mogućih ozljeda igrača, ali i neizvjesna financijska situacija i isplativost igranja Dvoranskog prvenstva posebno zbog činjenice da je i prošlogodišnje natjecanje odigrano u Zadru završilo s minusom za Udrugu i klubove od gotovo 300 000 kuna. Inače, u do sada izvršenim pripremama za odigravanje prvenstva, od nekoliko gradova koji su bili zainteresirani za suorganizaciju prvenstva, najprihvatljivije uvjete ponudio je Split pa će se eventualno igranje Dvoranskog prvenstva u nekom drugom terminu, prvo ponuditi Splitu.

Zaključeno je i da se sa proizvođaćem sportske opreme Adidasom nastave pregovori o potisivanju ugovora kojim bi Adidas postao sponzor Prve HNL te bi se sve prvenstvene utakmice igrale isključivo najboljim loptama tvrtke Adidas.

Odlukom predstavnika klubova, Udruga Prve HNL finacijski će pomoći projekt otkrivanja spomenika legendarnom igraču Bernardu Bajdi Vukasu.

Izvor: www.prva-hnl.hr

čitam...