Intervju: Branko Hrg

‘Nemam razloga da ne vjerujem u pobjedu na izborima za šefa HSS-a’

06:30h
0
Gradonačelnik Križevaca Branko Hrg (HSS) // Foto: Matija Gudlin
Bivši gradonačelnik Križevaca Branko Hrg (HSS) // Foto: Matija Gudlin

Branko Hrg, šef HSS-a, križevački gradonačelnik i saborski zastupnik, posljednjih mjeseci živio je sto na sat.

Na parlamentarnim izborima njegova stranka osvojila je samo jedan mandat i, iako je HSS postao dio vladajuće garniture u državi, zbog toga je imao puno kritika u svojim redovima. U HSS-u ga uskoro očekuju unutarstranački izbori i ostaje za vidjeti kakva će mu biti sudbina. S druge strane, u Križevcima ga neprestano “bocka” oporba na čelu sa SDP-ovcima i nezavisnim Željkom Picigom.

Hoćete li imati protukandidata na izborima za šefa HSS-a?

Hrg: Nema još službenih kandidata. Nama je do 13. veljače nekakav rok kada će glavni odbor i predsjedništvo stranke utvrditi određeni broj kandidata, što još uvijek nije gotovo jer se od 13. do 25. veljače kandidirati mogu članice i članovi potpisima delegata. Hoće li biti protukandidata ili ne, ne brine me puno. Hoće li biti protukandidata ili ne, ne brine me puno.

A, biste li voljeli imati protukandidata?

Hrg: Uopće ne razmišljam o tome. Kaže se da je radi demokracije bolje da ima više kandidata. Nadam se da će stranka ostati cjelovita, da se nećemo dijeliti, nego homogenizirati i posložiti. Činjenica je da ako se pojave dva tabora dolazi do određenih podjela i da unutarstranački izbori znaju biti politički krvoločnija od izbora na lokalnoj razini gdje se zna tko su ti protivnici. To vam je kao u braku. Kada dođe do svađa unutar obitelji one su puno žešće i jače. Nadam se da neće biti svađa, da ćemo svi biti korektni, da ćemo se natjecati, ali nemam razloga da ne očekujem pobjedu.

Na čemu temeljite svoj optimizam?

Hrg: U Saboru ćemo imati svoj klub zastupnika (dva potrebna zastupnika obećao im je HDZ, op.a), ući u Vladu, ide ovaj dio vezan za izvršne funkcije u ministarstvima, zamjenike ministara i pomoćnike…

Na što računa Vaša stranka po tom pitanju?

Hrg: Mi se držimo onoga o čemu stalno govorim, a to su postoci. U izbore smo ušli na jedan drugačiji način od svih drugih stranaka na svim izborima. Moja ideja je bila da u to uđem pošteno, da ne želim ništa trgovati i da ne tražim ništa što nije moje, što nisam osvojio. Realno gledajući, imali smo pravo na jednog ministra, imamo pravo na jednog zamjenika, po našem postotku i broju glasova, imamo pravo na nekoliko mjesta pomoćnika, u upravnim vijećima, nadzornim odborima. Govorim isključivo o političkim funkcijama.

Predsjedništvo HSS-a prihvatilo je žalbu i ukinulo Vašu suspenziju Stipi Gabriću Jambi.

Hrg: Kao predsjednik stranke nikoga nisam tražio ni nagovarao na glasanje o bilo kojoj odluci, a svaku odluku stranačkih tijela ću poštivati, bez obzira kakva bila i s kojim pobudama donijeta. Činjenica je da je gospodin Stipe Gabrić Jambo prekršio Statut i da sam sukladno tome reagirao. U krajnjem slučaju gospodin Gabrić već se ranije ogriješio o Statut stranke, realno bio izbačen iz stranke, a potom nestatutarno vraćen od strane bivšeg vodstva. Također je činjenica da i u slučaju odbijanja žalbe gospodin Gabrić ne bi bio izbačen iz stranke, nego bi se protiv njega pokrenuo stegovni postupak. Protiv Jamba osobno nemam ništa, no on za mene nije moralna politička vertikala.

Lokalni izbori još su daleko, ali nagađa se da će Vam za mjesto gradonačelnika Križevaca protukandidat biti Ivan Majdak, šef SDP-a?

Hrg: Oni koji izazivaju, a to su izazivači, moraju znati da ulaze u ring s iskusnim igračima i oni moraju strepiti, a ne mi. Cijenim i poštujem svakog protukandidata, no na čelu grada sam 15 godina i ako se prošetam mislima i papirima po gradu, imam što vidjeti i reći što je do sad napravljeno. Bilo je mnogo kandidata i utakmica do sada, ali mi te utakmice nismo gubili. Nakon što se otvori nova brza cesta, nakon što počne gradnja dva-tri pogona u poslovnoj zoni Čret, a i planiram utjecati na izmjenu projekata ruralnog razvoja i više pomoći seoskim sredinama vezano za infrastrukturu, ponavljam, ne vidim razloga zašto bi HSS trebao strepiti za izborne rezultate na području Križevaca.

Spomenuli ste brzu cestu, kada će konačno biti gotova?

Hrg: Dan Grada slavimo 24. travnja i priželjkujem da bi do onda možda mogli imati najveći događaj u posljednjih nekoliko stotina godina za ovaj kraj, a to je sasvim sigurno dovršetak brze ceste do Križevaca i svečano otvorenje. To će biti kruna jednog posla, jednog rada.

Puno se govori o ukidanju županija, kako Vi na to gledate?

Hrg: Županije vidim prvenstveno kao čuvare života na ruralnim prostorima jer mi smo svi ruralni prostori. Svi manji gradovi u Hrvatskoj – Križevci, Koprivnica, Bjelovar, Vrbovec, Novi Marof – ruralne su sredine, budimo realni. U tim sredinama županije su te koje moraju čuvati život. Kako i na koji način? Upravo oživljavanjem poljoprivredne proizvodnje, organiziranjem poljoprivrednih proizvođača, formiranjem razno-raznih institucija, da li distributivnih centara ili nečega, što će organizirati proizvođače, otkupljivati njihove proizvode. To bi trebala biti temeljna uloga županije.

Najave su i da će se bolnice vratiti pod okrilje županija, jesu li država sanirala njihove dugove?

Hrg: Baš su ih lijepo sanirali. Sanirali su ih na način da su napravljeni još veći dugovi. To su gluposti. Prošla Vlada je imala politiku grube, još jače centralizacije, a mi imamo politiku decentralizacije. Na tome ćemo raditi i vraćati stvari natrag i još pojačavati lokalne razine s ovlastima, naravno i s financijskim sredstvima. Po meni se uvijek može upravljati bolje ako je nešto bliže, a ne ako je dalje.