Nemilosrdno ljeto

Nemate klimu? Evo kako se brzo i učinkovito rashladiti na paklenim vrućinama

16:30h
0
vruina-ljeto
Ilustracija // Foto: arhiva

Postoje i mnogi nešto neuobičajeniji načini olakšavanja svakodnevnih vrućina, a i neki koji su dobro poznati, a možda ste ih zaboravili.

Vrhunac toplotnog vala mnoge natjera na iskorištavanje svojih kreativnih potencijala u potrazi za kojim stupnjem rashlađenja. Lako je kada imate klima uređaj, no većina nas ipak nije te sreće. Tako jedni traže spas u stvaranju propuha, drugi se bace pod tuš dok se neki nastoje čim manje micati dok su u horizontalnom položaju.

Ipak, postoje i mnogi nešto neuobičajeniji načini olakšavanja svakodnevnih vrućina, a i neki koji su dobro poznati, a možda ste ih zaboravili. Ako nemate klimu, isprobajte neke od ovih.

Propuh ventilatorima

Ako imate više od jednog ventilatora, imate i idealne uvjete za stvaranje ugodnog propuha. Oni ne rahlađuju zrak koliko ga zapravo samo “miješaju” i tako pomažu u isparavanju znoja s kože. Postavite ih na suprotne strane sobe kako biste stvorili svojevrstan povjetarac.

Iskoristite frižider

Hladnjak se može iskoristiti na brojne načine kako biste rashladili i sebe, a ne samo svoju hranu. Umjesto da otvorite vrata i stojite pred njim, mnogo efikasnije je, primjerice, omotati mali jastuk vrećicom i staviti ga unutra. Vrećica će spriječiti vlagu na njemu, a za spavanje će biti savršen.

Ledeni oblozi mogu biti od pomoći // Foto: Matija Gudlin
Ledeni oblozi mogu biti od pomoći // Foto: Matija Gudlin

Pomaže i ako namočite oblog, krpu ili bilo koju drugu tkaninu vodom pa iscijedite višak vode. To bacite u frižider i nakon što se ohladite, zalijepite na čelo ili oko vrata – osjećaj je nevjerojatan.

Umjesto plišanog medvjedića, na spavanju je tijekom vrućina bolje zagliti čarapu punu riže koja je bila u frižideru. Ugodno će hladiti, a neće se otapati ili kapati po krevetu.

Egipatska metoda

Za vruće noći u kojima ne pomaže ni oblog, ni hladan jastuk, ni snaga volje, pomoći će tzv. egipatska metoda. Navodno su se njome rashlađivali stari Egipćani, a ako je bilo dobro za njihovo podneblje, sigurno je dovoljno i za naše.

Dakle, jednostavno namočite veliku plahtu ili tkaninu koja može pokriti cijelo tijelo, ocijedite je i njome se prekrijete kao što bi se bilo kojim prekrivačem. Kako će voda isparavati, tako će vas i hladiti, ali ne i smočiti.

Lažna klima

Nije baš ista kao pravi, moderni klima uređaj, ali je iznenađujuće djelotvorna ideja. Trebat će vam poveća zdjela puna leda ili ledenih uložaka, primjerice onih za putni frižider, i ventilator. Zdjela leda postavi se pred uključeni ventilator i – to je to. Kako se led topi i voda isparava, ventilator raspršuje ugodne minijaturne kapljice zrakom i olakšava vam život.

Ne zaboravite temelje

Uz sve zanimljive načine rashlađivanja, ne treba zaboraviti one temeljne, koji će često biti i ključni.

Pijte dovoljno vode // Foto: Matija Gudlin
Pijte dovoljno vode // Foto: Matija Gudlin

Pijte dovoljno vode – ona je najbolji način da snizite temperaturu tijela. Ako vam je voda već dosadna, ponekad se možete osvježiti i, primjerice, sokom koji smrznete na štapiću. Ali ne zaboravite na vodu.

Ne puštajte vrući zrak unutra, ali pustite svježiji. Zvuči samorazumljivo, no mnogi drže prozore otvorene cijeli dan u nadi da će ih zrak rashladiti. Ako su vam prozori na strani u koju tuče Sunce, bit će samo još više vruće. Provjetrite kuću kada zađe Sunce, a dotad držite vrućinu vani.

Ako hladite tijelo oblozima, hladite ga učinkovito. Ciljajte zglobove, gležnjeve, vrat i glavu jer su to točke na tijelu pomoću kojih ćete najbrže sniziti temperaturu tijelu.

I, što je najvažnije – držite se preporuka liječnika i ne izlazite na najjačoj vrućini.