Mirisna podravska polja

Nepregledno more lavande uljepšat će ulaz u Đurđevac, 1200 mirisnih sadnica ostavit će posjetitelje bez daha

Dogovoreno je s HŽ infrastrukturom da se prostor uredi jer je bio zapušten. Isto vrijedi i za magistralu te ishođenu dozvolu od Hrvatskih cesta, rekao je bivši gradonačelnik Lacković te pozivao i Grad Koprivnicu da se pridruži inicijativi i svoj ulaz u grad jednako uredi.

15:30h
0
Nepregledna polja lavande // Foto: Matija Gudlin

Željko Lacković, bivši gradonačelnik Đurđevca, još je u veljači prošle godine najavio kako kreće s projektom sadnje lavande na ulazu u grad.

– Ovuda prolazi 8000 automobila dnevno i želimo kod ljudi izazvati nevjericu, a zatim i pozitivan šok, da se okrenu i zapitaju što je ovo. Zasigurno će izgledati puno ljepše, nego drač koji sada tamo raste – rekao nam je svoje planove još prošle godine.

Na njegovo mjesto došao je Hrvoje Janči koji je nastavio s već započetim radovima, pa su tako u ovom trenutku u tijeku radovi na uređenju javne površine između državne ceste D2 i željezničke pruge odnosno površine između nadvožnjaka i zapadnog ulaza u Đurđevac te se presađivanje sadnica uzgojenih u đurđevačkom rasadniku planira obaviti ovaj tjedan.

Hrvoje Janči // Foto: Matija Gudlin

Uređuje se zeleni pojas, a trenutno se skida humus, dovozi i poravnava zemlja nakon čega će se na tom prostoru posaditi 1200 sadnica lavande.

– Radi se o mlađim sadnicama koje tek trebaju procvjetati. Želimo posaditi veliku količinu lavande na ulazu u grad, jer ga želimo uljepšati. To su moderni kultivari te biljke koji su prilagođeni za život kod nas, a imamo ju zasađenu i po centru gdje se pokazala zahvalnom. Medonosna je i ima svoju specifičnu i ugodnu boju i miris, a otporna je na sve vremenske uvjete. Oko nje ne raste trava i ne iziskuje posebno održavanje – uputio nas je gradonačelnik Janči i istaknuo kako se iz gradskog rasadnika uređuje cijeli grad te se u njemu uzgajaju različite vrste bilja, pa čak i vlastito drveće.

Osim što je poznata po svojim ljekovitim svojstvima i mirisu, lavanda će bitno doprinijeti bioraznolikosti, te će značajno uljepšati ulaz u grad i ostavit će dojam lijepo uređenog mjesta na sve prolaznike i goste koji posjete Đurđevac.

Željko Lacković // Foto: Matija Gudlin

– Htjeli smo sufinancirati one koji se na veliko bave uzgojem ljekovitog bilja. Četiri članice Klastera Lavendula darovale su sadnice te će se one, također u suradnji s Komunalijama, presaditi iz rasadnika na novu lokaciju. Prostor na koje će se saditi nije gradski. Dogovoreno je s HŽ infrastrukturom da ga se uredi jer je bio zapušten. Isto vrijedi i za magistralu te ishođenu dozvolu od Hrvatskih cesta – rekao je bivši gradonačelnik Lacković koji je pokrenuo ovu inicijativu.

Također, pozivao je i Grad Koprivnicu da se pridruži inicijativi pa i svoj ulaz u grad jednako uredi, kako bi se nastavio niz lavande na magistralu iz smjera Đurđevca.

Počeli su radovi na uređenju površina za sadnju lavande // Foto: djurdjevac.hr

čitam...
Loading...