rast cijena

Netko epidemiju vidi kao priliku za zaradu, državni inspektor Mikulić: Toliko dizanje cijena je u rangu ratnog profiterstva

Kreće se u kažnjavanje pravnih osoba kaznama od 10 do 100 tisuća kuna. Dan je nalog da kazne budu maksimalne, uz zatvaranje na 30 dana za veletrgovine. Kod trgovina na malo izdavat će se rješenja sa zabranama te prakse, izjavio je Mikulić.

16:00h
0
Ilustracija // Foto: ePodravina

Epidemija koronavirusa nekima je došla kao prilika za zaradu, što mnogi uspoređuju s ratnim profiterstvom. Upravo je taj termin izgovorio državni inspektor Andrija Mikulić na presici nacionalnog Stožera civilne zaštite.

Neke trgovine zaštitne maske prodaju po visokim cijenama, a porasle su i cijene brašna, šećera i slično.

– Napravljeno je više od 800 nadzora. Nažalost, ustanovili smo da su trgovine te marže dizale suprotno odlukama Stožera. Imamo situacije vezano za brašno gdje se marža dizala 30 posto. Za maske je rekorder s 595 posto dignutom maržom.

Kreće se u kažnjavanje pravnih osoba kaznama od 10 do 100 tisuća kuna. Dan je nalog da kazne budu maksimalne, uz zatvaranje na 30 dana za veletrgovine. Kod trgovina na malo izdavat će se rješenja sa zabranama te prakse – izjavio je Mikulić.

– Ljudi koji dižu marže suprotno zakonima, ako dva i više puta to učine i mi ih ulovimo, onda neće biti kompromisa i da se ne navedu nazivi trgovačkih društava. Ako se netko bavi ovim stvarima u tijeku epidemije, to je u rangu ratnog profiterstva – poručio je državni inspektor.