Neto dobit Podravke 30 posto niža nego lani

12:11h
0
Nov uprava Podravke

Neto dobit Grupe Podravka u prvih šest mjeseci 2012. iznosi 39,1 milijun kuna i za 30% je niža od lanjske. Ukupna prodaja ostala je na razini prošlogodišnje te iznosi 1.720,5 milijuna kuna.

Podravka je danas objavila rezultate poslovanja Grupe za prvih šest mjeseci 2012. godine. Uz gore navedene rezultate napomenimo i kako je prodaja Prehrana i pića iznosila je  1.333,2 milijuna kuna, što predstavlja pad prodaje  od  3%, dok je prodaja Farmaceutike iznosila  387,3 milijuna kuna,  što je porast prodaje od 9%. Operativna dobit (EBIT) je 84,2 milijuna kuna , a operativna marža iznosi 4,9%.

Na pad prodaje Prehrane i pića od 3% najviše je utjecao pad prodaje od 5% na domaćem tržištu, ali pad od 1% je ostvaren i u inozemstvu. Farmaceutika je ponovo dobra strana izvješća – na porast prodaje od 9% najviše je utjecao porast prodaje na inozemnim tržištima od 19%, a rasla je prodaja i u Hrvatskoj (2%).

Cjelokupno izvješće o rezultatima poslovanja možete pogledati OVDJE.

Utjecaj jednokratnih stavki

Iz Podravke je poslano priopćenje u kojem se objašnjava kako su na ovakav rezultat poslovanja ponajviše utjecale jednokratne stavke. – Naime, SPP Farmaceutika je u prvom polugodištu prošle godine ostvarilo jednokratni prihod s naslova povrata sredstava od osiguranja u iznosu od 23,7 milijuna kuna, što je u tom razdoblju pozitivno utjecalo na rezultat, dok ove godine imamo negativne jednokratne stavke u iznosu od 7,4 milijuna kuna, koje se odnose na otpremnine – stoji u priopćenju.

Komentiranjem prihvaćate naše Uvjete korištenja, komentiranja i zaštite privatnosti!

Reklamni sadržaj - sponzorira ADNOW