Nezaposlena učiteljica: ‘Imam vjere i nade u bolje, ali svaki dan me uvjerava u suprotno’

11:20h
0
Ilustracija // Foto: Arhiva ePodravina.hr
Ilustracija // Foto: Arhiva ePodravina.hr

“Osjećam se frustrirano i nezadovoljno jer živim s roditeljima koji su u mirovini. Naznake za neki posao nema, a iz dana u dan sve više shvaćam u kakvoj zemlji živim. Ako nemam političku vezu šanse za posao su mi nikakve. Ne gleda se tvoja kvaliteta kao potencijalnog zaposlenika već kakve koristi mogu imati od tebe.”, započinje svoju priču nezaposlena učiteljica Jelena.

Prema najnovijim podacima Hrvatskog zavoda za zapošljavanje, nezaposlenost je u mjesecu travnju 10,5% viša nego u travnju prošle godine. U odnosu na ožujak, situacija je nešto bolja pa je tako nezaposlenost smanjena i u Koprivnici (4,1%) i u Đurđevcu (2,4%) i Križevcima (4,5%).

Jelena je jedna od 544 nezaposlene više ili visokoobrazovane osobe u Koprivničko-križevačkoj županiji. U evidenciji Zavoda ponovo se našla nakon što je devet mjeseci radila na zamjeni u školi. Koliko je molbi poslala ne zna ni sama, a s obzirom da je sad kraj školske godine natječaja u njenoj struci gotovo da i nema. A na raspisanim natječajima unaprijed se zna tko će raditi, kaže Jelena.

Više od 8000 nezaposlenih

Slične brige more i 8032 nezaposlena s područja naše županije. Cijene života rastu, a posla ni za lijek. Najviše je nezaposlenih onih koji su završili trogodišnju srednju školu i škole za KV i VKV radnike, 36,9%. U četiri mjeseca ove godine na Zavod se prijavilo 21,4% ljudi više nego u prva četiri mjeseca 2011. godine.

Jeleni se, osim nezaposlenosti, desila i nevjerojatna situacija na Učiteljskom fakultetu u Čakovcu. Ona je pet godina studirala razrednu nastavu sa pojačanim engleskim da bi sa završenim studijem, zajedno sa cijelom generacijom svojih kolega, dobila diplomu na kojoj se engleski uopće ne spominje. ‘Po tome ne mogu predavati engleski jezik jer ispadam nestručnjak. Još uvijek traje borba oko toga, ali nade baš i nema.’, žali se.

Spas u inozemstvu

‘Koprivnica je savršen grad za podizanje obitelji i život, zato bi htjela ostati i zato ipak imam još neke nade i vjere u bolje. Ali svaki dan me uvjerava u suprotno, a i sve više prijatelja se odlučuje za odlazak u inozemstvo, siguran posao i bolju budućnost.’, završava svoju priču Jelena, još jedna od milijunskih žrtava recesije, nesposobnih političara i trulog hrvatskog sustava.