Nova platforma za nezavisne

Nezavisni gradonačelnici i načelnici udružili snage, Dombaj: Teško je nešto napraviti sam, ali ako će se pretvoriti u guranje privatnih interesa, svi istupamo

Ukazali smo premijeru na to da imamo posebno veliku odgovornost prema biračima i rekao je da razumije to. Vlada ima za cilj poboljšanje uvjeta u cijeloj Hrvatskoj, što je i nama i njima zajedničko. Prema njegovim riječima, bit će nam na usluzi, rekao nam je Janči.

08:00h
0
Foto: Matija Gudlin

Nezavisni gradonačelnici i načelnici općina okupili su se u udrugu u kojoj će moći surađivati, razmjenjivati iskustva, olakšavati jedni drugima specifične poteškoće vođenja gradova i općina i pružati si potporu u političkom djelovanju.

Među njih 40-ak nalaze se i nezavisni čelnici iz Koprivničko-križevačke županije, Hrvoje Janči iz Đurđevca, Mario Rajn iz Križevaca, Petar Dombaj iz Drnja te Danijel Zvonar iz Kalinovca.

Kao što nam je rekao potpredsjednik udruge Hrvoje Janči, nezavisni čelnici nemaju stranačku infrastrukturu te se nemaju kome obratiti za pomoć i suradnju, Upravo je to jedan od većih razloga zašto su se udružili.

– Cilj je povezati sve nezavisne gradonačelnike, načelnike pa i vijećnike. Želimo se povezati u županiji kako bi svatko od nas lakše izlazio na parlamentarne izbore. Naravno, udruga kao takva neće izlaziti na izbore, to nije politička stranka, no želimo razmijenjivati iskustva, povezati se, bolje se pripremiti za to. Naime, s nama nezavisnima je problem što nemamo kontakte, nemamo koga pitati kako je riješi neki problem u svom gradu ili općini. Kada si u stranci, imaš stranačka okupljanja, upoznaš deset stranačkih gradonačelnika koji će ti pomoći. Mi još imamo dodatnu odgovornost prema biračima jer smo izabrani svojim imenom i prezimenom na listi – pojasnio je Janči.

Hrvoje Janči // Foto: Sanjin Bojić

U ponedjeljak je bio i na sastanku s premijerom Plenkovićem, koji je podržao njihovu inicijativu i prepoznao potrebu nezavisnih da stvore takvu platformu.

– Ukazali smo premijeru na to da imamo posebno veliku odgovornost prema biračima i rekao je da razumije to. Vlada ima za cilj poboljšanje uvjeta u cijeloj Hrvatskoj, što je i nama i njima zajedničko. Prema njegovim riječima, bit će nam na usluzi – rekao nam je Janči.

Za općinu Drnje ovo udruživanje mnogo će značiti, no samo ako će cilj ostati kakav je sad. Kao što je rekao načelnik Dombaj, ako se pojave osobni interesi, odmah će izaći iz Udruge.

Dan općine Drnje
Foto: Ivan Brkić

– Udruga sama po sebi ima smisla kao tijelo na kojemu možemo razmjenjivati dobru praksu, iskustva i savjetovati se, ali ne bi se preko nje trebali ostvarivati neki privatni interesi. Sva četvorica ćemo izaći iz nje ako se u to pretvori. Teško je sam ići prema bilo kojem ministarstvu, pogotovo kada ste mala općina. Bez prave podrške i ujedinjenja teško možemo nešto napraviti – smatra Dombaj.

Napomenuo je da se nezavisni iz Koprivničko-križevačke županije i prije družili i okupljali te da je udruga samo prirodan nastavak takvog odnosa.

– Osobno, nemam nikakvih problema s tim je li netko u nekoj stranci ili je nezavisni. Normalno razgovaram sa svima i podržavam sve ono što je dobro, a za loše stvari i manipulacije nikad nisam, bez obzira na nečije ime i prezime – rekao je Dombaj.

Foto: Matija Gudlin
Mario Rajn i Hrvoje Janči // Foto: Matija Gudlin

Ističe da on sam nema ambicija ni namjera učlanjivati se u stranke, želi ostati nezavisan, a hoće li nova platforma biti korak prema nečemu višemu na nacionalnom nivou smatra da je prerano razmišljati. No, svjestan je da bio predstavnik u saboru bio itekako koristan.

– Mislim da je za lokalne sredine najbolje imati nezavisnog čelnika jer mi najlakše vidimo probleme i najlakše ih možemo rješavati, bez ičijih direktiva i kontrola. Političke stranke me ne zanimaju, no surađivat ćemo sa svima koji imaju dobre ideje. Isto tako, znam da bez saborskog zastupnika možemo malo toga napraviti na nacionalnom nivou, a želja mi je da se u našoj izbornoj jedinici pojavi nezavisna lista koja je spremna probiti se i proći izborni prag – njegove su ambicije.

Neki mediji su ih već počeli proglašavati novim Mostom, no je odlučno odbacio takve paralele.

Dio Udruge je i križevački gradonačelnik Mario Rajn koji za nju kaže da je snaga zajedništva da se može komunicirati prema ministarstvima.

– Primjerice, lakše sam ovim putem došao do kontakata ministara ili državnih tajnika koji nam znače u tom smislu da nas savjetuju u kojem smjeru ići oko nekih pitanja. To je ono čemu se prvenstveno kroz ovu Udrugu nadamo – kazao je gradonačelnik Rajn.

čitam...