BURNO ODMAH NA POČETKU

Nezavisni napustili sjednicu Županijske skupštine, Lacković: Sramota, izdali ste birače u dogovoru s SDP-om, Koren: Nije istina da odbori nemaju članove Nezavisnih

Dnevni red sastoji se od 28 točaka.

17:34h
0
Foto: Koprivničko-križevačka županija

Druga sjednica Županijske skupštine Koprivničko-križevačke županije održava se danas u Domu mladih u Koprivnici. Dnevni red sastoji se od 28 točaka. Pisali smo o prvoj točki, o donošenju odluke o početku mirovanja mandata članova i početku obnašanja dužnosti zamjenika članova Županijske skupštine, odnosno tome tko će zamijeniti kojeg zastupnika.

Podsjetimo, predsjednik Skupštine je Damir Felak, što je odlučeno početkom srpnja. On je i vodio današnju sjednicu kojoj je prisustvovalo 34 članova koji su, stoga, mogli donositi odluke.

Spomenimo kako je jednoglasno usvojeno korištenje novoga, elektroničkog oblika glasovanja.

Damir Felak // Foto: Koprivničko-križevačka županija
Sjednica nije ni počela, a već je nastala burna rasprava

No, prije no što se sjednica uopće zahuktala, došlo je do žustre rasprave.

Naime, prvi čovjek Nezavisnih Željko Lacković zatražio je skidanje točke pod brojem 20. – Donošenje Rješenja o izboru predsjednika, potpredsjednika i članova. Kazao je kako su prijedlozi za članove odbora u suprotnosti s člankom 46. poslovnika.

– Nema nijednog predstavnika Nezavisnih kojih u Skupštini ima osmero. Ne znam koji su bili motivi ovakvog predlaganja. Želim da se o tome raspravlja izvan sjednice – zatražio je Lacković.

Felak je potom kazao kako su “svim klubovima i strankama uputili dopis kojim smo ih pozvali da daju prijedlog za popunu odbora.”

– Ako lista Nezavisnih nije dala prijedloge za popunu, odbori su popunjeni onima koji su željeli u njima biti – rekao je Felak.

Lacković se potom vratio za govornicu, naglasivši kako “nitko nema pravo sjesti u naše stolice.”

Željko Lacković // Foto: Koprivničko-križevačka županija

– Mi ne moramo nikoga predložiti. Mogli ste donijeti odbore s četiri čovjeka jer mi tako želimo protestirati protiv načina na koji je oformljena Županijska skupština. Nismo sigurni je li SDP uopće oporba. A vrlo je bitno, tko je većina, a tko oporba. Naš je protest iskorišten da u naše stolice sjedne netko drugi, bez obzira tko je većina ili manjina. To predstavlja povredu poslovnika. Jedino je ispravno maknuti tu točku. Molim da se klub većine očituje hoće li se točka maknuti. Ne planiramo sudjelovati u sjednici koja je protiv poslovnika – dodao je Lacković.

Župan Darko Koren potom je izjavio da “svi mogu biti mirni i sudjelovati u radu sjednice te donositi odluke.”

Darko Koren // Foto: Koprivničko-križevačka županija

– Odbori se sastavljaju tako da predstavljaju u pravilu reprezent sastava Skupštine. Postoji korespodencija s onima koji predstavljaju oporbu u Skupštini. Nakon što ta ponuda nije prihvaćena, čuli smo iz protesta, ponudili smo da se odbori popune onima koji ne protestiraju. Nije istina da odbori nemaju članove Nezavisnih. Ove formulacije i teze o tome tko je većina i manjina ne bih komentirao. I sastavi odbora mogu se mijenjati. Već za iduću sjednicu sastave možemo mijenjati ako se dogovorimo – govorio je Koren.

Nezavisni napustili sjednicu Skupštine, prijedlog o uklanjanju 20. točke nije prošao

Lacković je nakon Korenove izjave zatražio stanku kako bi se očitovali oko nastavka rada na današnjoj sjednici.

– Vaše je pravo prihvatiti ili ne prijedlog skidanja točke, ali ću zaključiti da je velika sramota što su mjesta koja pripadaju Nezavisnima dana SDP-u. To je silovanje poslovnika. Ovo je posljedica i nastavak političke prostitucije koju gledamo od kraja izbora. Svoj su obraz prodali i birače izdali Matotan iz MOST-a do SDP-a koji je podržao sastavljanje većine – govorio je Lacković kojemu je Felak izrekao opomenu zbog “iznošenja uvredljivih stavova” na račun članova skupštine.

Po povratku u dvoranu Lacković je potvrdio kako Nezavisni neće nastaviti rad na današnjoj sjednici jer se spomenuta 20. točka nije skinula.

Foto: Koprivničko-križevačka županija

– Na naša mjesta sjeli su drugi politički čimbenici ove Skupštine. Oporba nema potpredsjednika, mjesta se popunjavaju tako da se zanemaruju odredbe poslovnika o zastupljenosti pojedine stranke u Skupštini.. Ovo predstavlja pokušaj eliminacije oporbe iz života Koprivničko-križevačke županije. To je pravo vas koji vladate i vas, župane. Želim vam sreću u takvome radu. Ne zaboravite, četiri godine brzo prolaze, imat ćete jasnu oporbu. Uvijek ćemo naglasiti da je ovo mjesto gdje ćemo ratovati argumentima i držati se zakona. Nasrćete na oporbu, meni je to žao. Pokazujete svoje lice, to je na vama, s time morate živjeti. Hvala, doviđenja – zaključio je Lacković.

U konačnici, s obzirom na to da su napustili sjednicu, prijedlog je dobio 27 glasova protiv, a jedan je bio suzdržan, što znači da je točka 20. ostala na dnevnome redu.

Lacković je dao izjavu po napuštanju sjednice Skupštine:

Foto: Ivan Balija
Foto: Ivan Balija

“Ukazao sam na situaciju da će sve buduće odluke u kojima će sudjelovati takvi odbori biti nezakonite i neće proći provjeru zakonitosti te smo odlučili da ne želimo nastaviti rad na sjednici.

To je posljedica pokušaja političke eliminacije nezavisnih iz političkog života, a tome je pokazatelj da je predsjedništvo skupštine iz treće po redu opcije, a potpredsjednici iz četvrte i šeste opcije, a oporbi nije dozvoljeno niti potpredsjedničko mjesto. Ovakvim je postupanjem, gdje nam se direktno zakida u svakom odboru po jedno mjesto, zapravo pokušaj političkog ušutkavanja nezavisnih.

U tome sudjeluje SDP koji se polakomio i dogovorio s HDZ-om da popuni naša mjesta, a što se vidi jer je prilikom glasanja za skidanje te točke s dnevnog reda, protiv bio i SDP. Dakle, jedina opora u županiji su nezavisni su nezavisni, osam članova u skupštini.”