inicijativa

Nezavisni s Podolica novim nadvožnjakom žele riješiti problem odvojenosti od centra, S. Paša: Sada se ne osjećamo kao dio grada

Podvožnjak je bio preplavljen i Podolice su po tko zna koji put bile izolirane od grada. No, to se događa i dok ne pada kiša, navodi Grgić. Već 10 godina traži se rješenje kojeg nema.

12:39h
0
Podolice
Ilustracija // Foto: Ivan Brkić

Poveće količine kiše u prošlom tjednu ponovno su izazvale već poznate probleme s potapanjem podvožnjaka kod Podravke. Taj segment većeg problema prometne povezanosti Podolica i Vinice s centrom grada potaknuo je Nezavisne predvođene vijećnikom Antonijem Grgićem da pokrenu inicijativu za rješavanje problematike izolacije Podolica od centra grada.

Podvožnjak je bio preplavljen i Podolice su po tko zna koji put bile izolirane od grada. No, to se događa i dok ne pada kiša, navodi Grgić. Već 10 godina traži se rješenje kojeg nema.

– Mi predlažemo da se napravi novi nadvožnjak za Podolice. Nekad je tu postojao prijelaz, naša ideja je da se Podolice povežu još jednim nadvožnjakom Dubovec-Podolice. Prvo, riješili bi problem izolacije i loše riješenog križanja za koje još ne postoji dobro rješenje. Najbolje je napraviti novi nadvožnjak. Drugo, dobili bi novi simbol grada, ako bi taj nadvožnjak arhitektonski i urbanistički bio dobro oblikovan, to bi bio novi ulaz u grad – kazao je koprivnički gradski vijećnik.

Uz Grgića su bili i stanovnici Podolica koji su kazali da već godinama traje potpuna odsječenost Podolica od grada. Posebno se to osjeti kad su u pitanju hitne intervencije. Alternativa da se oživi taj dio grada definitivno stoji u jednom kvalitetnom nadvožnjaku. Želja je mještana Podolica da budu povezani s centrom grada. Jedna od njih je i Snježana Paša koja od malena živi u tom dijelu grada

Foto: Ivan Balija
Foto: Ivan Balija

– Kao dijete sjećam se prijelaza koji je postojao, prolazili smo tim putem. U tom slučaju svi koji smo bili doma na Podolicama osjećali smo se kao dio toga grada jer smo bili direktno povezani s gradom. Sad smo odsječeni, ne osjećamo se kao dio grada, osjećamo se kao građani drugog reda. Jako dobro bi se osjećali da se tu napravi jedan dobar nadvožnjak kojem bi se prometovalo i automobilima i biciklima, kao i pješice. Djeca bi bila sigurnija, nemamo školu na ovoj strani – rekla je Snježana Paša kojoj se u razmišljanju pridružio i Zoran Paša.

– Znamo da se radi rekonstrukcija druge pruge do Botova vrijedna milijardu i 260 milijuna kuna u koju spada i izgradnja lokalne infrastrukture za lokalne zajednice da pruga može proći. Naš prijedlog je da se sada počne planirati rekonstrukcija kako bi za nekoliko godina, kad pruga dođe do Koprivnice, moglo dogovarati izgradnja novog nadvožnjaka koji bi mogao u potpunosti biti izgrađen državnim novcem, uz dobro, vrijedno lobiranje – izjavio je Grgić i pozvao sve koprivničke stranke da počnu lobirati prema državi da se to izgradi. Sad je prilika.

Nisu točno precizirali gdje bi se taj nadvožnjak trebao nalaziti, no navode kako žele da se kvart Dubovec poveže s njihovim dijelom grada. Što se tiče podvožnjaka i poplavljivanja istog, taj problem trebao bi biti riješen Aglomeracijom, najavio je gradonačelnik Jakšić još ranije.