Muke po aglomeraciji

Nezavisni Šiško se pita hoće li imati tko raditi koprivnički megaprojekt od 500 milijuna kuna? Zdravko Petras: Hrvatska operativa je loša, ali i Pelješki most nam rade Kinezi

Razloge koje su Šiško i Lacković iznijeli, direktor Koprivničkih voda Zdravko Petras odbacuje kao neosnovane i smatra da projekt koprivničke aglomeracije nije ni u kakvoj opasnosti zbog eventualnog manjka građevinske operative. Iako, kako kaže, situacija u sektoru građevine blago rečeno nije blistava, ništa ne sprječava strane tvrtke da se jave na natječaj i izvedu potrebne radove.

11:00h
0
Foto: Matija Gudlin

Aglomeracija Koprivnica, megaprojekt težak oko 450 milijuna kuna i trenutno najveći infrastrukturni projekt u županiji, na pragu je početka. No, neki lokalni političari zabrinuti su da neće sve ići prema planu.

Među njima je i nezavisni gradski vijećnik Marijan Šiško, koji smatra da situaciju za koprivničku aglomeraciju otežavaju srodni projekti u Križevcima i Đurđevcu, koji su, kako kaže, više napredovali nego koprivnički.

– Gradovi su u različitim fazama pripreme dokumentacije. Đurđevac je dvije godine ispred Koprivnice po tome, Križevci nešto više od godinu dana, a to je važno da bi se mogli aplicirati na EU fondove. Postoji procedura koju trebaju zadovoljiti, no nailaze na dosta prepreka u kojima se sve može stopirati, a vrijeme curi. Postoji mogućnost i problema s izvođačima radova, koje treba angažirati kada dokumentacija bude spremna, a budući da imamo vrlo slabu građevinsku operativu, naprosto se može dogoditi da oni koji će biti zadnji neće imati s kime ugovoriti radove. Bilo bi vrlo nezgodno da se sredstva dobiju, a da se ne mogu iskoristiti zato što smo bili prespori ili nemamo izvođača – rekao nam je Šiško.

Foto: Ivan Balija
Marijan Šiško // Foto: Ivan Balija

Đurđevac se nedavno pohvalio kako je prvi od gradova u županiji pripremio sve potrebno za aglomeraciju, kojom će dio grada i okolna naselja dobiti infrastrukturu, odnosno vodovod, kanalizaciju i besplatne priključke. Saborski zastupnik Željko Lacković na konferenciji za medije povodom predstavljanja tog projekta također se osvrnuo na važnost tajminga te je, kao i vijećnik Šiško, mišljenja da je Đurđevac u prednosti u odnosu na Koprivnicu.

– Nije bitno samo završiti izradu dokumentacije i dobiti poziv, nego je i bitno to napraviti među prvima. U Hrvatskoj je otprilike 45 aglomeracija koje su spremne za apliciranje za javnu nabavu, a moramo biti svjesni situacije u Hrvatskoj i da nema dovoljno građevinske operative koja može odraditi te poslove. Oni koji će dolaziti u narednim razdobljima tako će imati dva problema, jedan je da neće moći dobiti izvođača, a drugi je da će cijena neprestano rasti – upozorio je Lacković.

Željko Lacković
Željko Lacković // Foto: Ivan Brkić

Razloge koje su Šiško i Lacković iznijeli, direktor Koprivničkih voda Zdravko Petras odbacuje kao neosnovane i smatra da projekt koprivničke aglomeracije nije ni u kakvoj opasnosti zbog eventualnog manjka građevinske operative. Iako, kako kaže, situacija u sektoru građevine blago rečeno nije blistava, ništa ne sprječava strane tvrtke da se jave na natječaj i izvedu potrebne radove.

– Hoće li ili neće biti radnika, to ne znam, to bi bilo nagađanje. Činjenica je da će veliki postotak aglomeracija iduće godine ići u javnu nabavu. Ako uzmemo da je 246 projekata aglomeracija još uvijek aktualno, da ih je 30-ak u fazi odobrenja i čeka javnu nabavu, a očekuje se još barem toliko do kraja godine, uključujući Koprivnicu, Križevce i Đurđevac… Tko će to iduće godine raditi, ostaje za vidjeti. Već su se sada, primjerice za Veliku Goricu i Šibenik, na natječaje javljale strane tvrtke. Hrvatska operativa je loša, to je činjenica, ali tako crno gledati da se neće imati tko javiti na natječaj, s tim se ne slažem. Pa i Pelješki most nam rade Kinezi, je li tako – rezolutan je Petras.

Foto: Matija Gudlin
Zdravko Petras // Foto: Matija Gudlin

Ono u čemu se može složiti sa spomenutim skepticima jest da cijene radova sve više rastu zbog takve situacije, no koprivnička aglomeracija preduhitrila je taj problem u visibility studiji, koju su korigirali za povećanje cijena pa je i vrijednost projekta porasla s 401 milijun na 442 milijuna kuna.

U nekoliko navrata iz Đurđevca su stizale izjave kako je taj grad dvije godine ispred Koprivnice u projektu aglomeracije, a Petras ističe kako ne razumije na koji način i kako je to procijenjeno.

Svi smo tu negdje, mi smo predali dokumentaciju na drugo čitanje JASPERS-a, pozvali smo Ministarstvo u kontrolu dokumentacije i svega što je pripremljeno, a nakon toga možemo na potpisivanje s Ministarstvom. Moram istaknuti da smo mi puno veći projekt nego Đurđevac. Ne znam po čemu bi bili dvije godine ispred nas, kod njih je Ministarstvo bilo u kontroli krajem rujna. Po meni, to je kao nogomet, svi idemo prema finalu, samo što u velikom nogometu utakmica traje 90 minuta, a u malom nogometu traje kraće. Tako smo i mi malo veća aglomeracija nego oni, da se tako izrazim – slikovito je zaključio direktor Koprivničkih voda.

S njime se slaže i zamjenik direktora Hrvatskih voda Davor Vukmirić, koji je potvrdio na jučerašnjem sastanku s predstavnicima Grada Koprivnice, Koprivničkih voda i Komunalca.

– Projekt Aglomeracija Koprivnica kao takav neupitan je. Postoji nekoliko tehničkih detalja koji se trebaju odraditi s razine konzultanta. Pred nama je još jedan sastanak na kojem će raspraviti o još nekoliko pitanja, s tim da želim naglasiti da to nisu pitanja koja bi projekt dovela u pitanje – rekao je on.

– Riječ je najvećem infrastrukturnom projektu koji je u pripremi i pred provedbom u Koprivničko-križevačkoj županiji. Smatram da je od velikog značaja ne samo za grad nego i za naše okolne općine – dodao je gradonačelnik Mišel Jakšić.