14 C
Koprivnica
Petak, 31. ožujka 2023.
No menu items!
- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -
stigli podaci

Nije dobro! Gripa ‘pokosila’ županiju, uvjerljivo smo prvi u Hrvatskoj po stopi oboljelih na 100 tisuća stanovnika
N

U Hrvatskoj je prijavljeno pet smrtnih ishoda zbog gripe i njezinih komplikacija, nijedan u našoj županiji

Ne propustite

U Hrvatskoj je tijekom sezone gripe 2022./2023. zaprimljeno ukupno 15.326 prijava oboljelih, izvijestio je danas HZJZ.

Zanimljivo, Koprivničko-križevačka županija treća je po redu u Hrvatskoj po broju prijava oboljelih od gripe, radi se o 1387 prijava. Prvi, s 1471 službeno oboljelom osobom je Splitsko-dalmatinska, dok je na drugom mjestu Grad Zagreb s 1469 prijavljena stanovnika.

Ukupan broj prijava oboljelih od gripe prema županijama u sezoni 2022./2023. // Izvor: HZJZ

Porazno je i to što se naša županija nalazi na prvom mjestu ako gledamo najveću stopu prijave gripe na 100 tisuća stanovnika. Na vrhu smo s 1368,4 prijava, a slijede nas Krapinsko-zagorska (890,9), Brodsko-posavska (797,1) i Požeško-slavonska županija (742,4).

Stopa prijave gripe prema županijama tijekom sezone 2022./2023. na dan 22.1.2023. // Izvor: HZJZ

Teško je reći koliko stvarno osoba umre izravno ili, što je češće, neizravno od gripe, kao posljedica pogoršanja osnovne bolesti ili komplikacije, poput upale pluća ili sepse, no tijekom ove sezone u Hrvatskoj je prijavljeno pet smrtnih ishoda zbog gripe i njezinih komplikacija.

Podsjećamo, prije desetak dana pričali smo s epidemiologom Radičekom, koji nam je otkrio da je gripa ove godine došla nešto ranije i pokosila vrtićarce i školarce. Umrlih u našoj županiji nije bilo.

Prema podacima Europskog centra za sprečavanje i suzbijanje bolesti, i u ostalim državama Europske unije bilježi se sporadična pojava oboljelih od gripe, a u laboratorijski potvrđenim uzorcima prevladava virus gripe tip A.

Facebook komentari / dostupni ukoliko ste prijavljeni na svoj FB profil (Komentiranjem prihvaćate naše uvjete korištenja).
- Oglasni prostor -
loading...
- Oglasni prostor -

Najnovije

zapovjednik atj lučko

FOTO General Butorac je prije 32 godine bio u krvavoj akciji na Plitvicama, a danas vrijeme provodi u Molvama i bavi se poljoprivredom: U...

Na današnji dan prije 32 godine poginuo je Josip Jović, tadašnji 22-godišnjak i prva žrtva Domovinskog rata. Bio je...
- Oglasni prostor -

Vezane vijesti