Pikanterije

Nije im dosadno, pogledajte kako se prepucavaju molvarski političari

13:30h
0
Zdravko Ivančan (HSS) i Stjepan Fosić (HDZ) // Foto: Arhiva
Sukobi traju već dulje // Foto: Arhiva

Stjepan Fosić (HDZ): Zašto nisu, i kada će biti isplaćene pomoći studentima?

Zdravko Ivančan (HSS): Dio novaca je isplaćen, između ostalog i tvojoj Ivani.

Već i vrapci na grani znaju kako ljubav HDZ-a i HSS-a u općini Molve ne cvjeta kao što je to slučaj na državnoj razini. Prepirke i politička podbadanja nisu izbjegnuta ni na posljednjoj sjednici Općinskog vijeća.

Donosimo vam najsočnije detalje, pitanja i odgovore Zdravka Ivančana i Stjepana Fosića, šefova dvije stranke koje u gotovo cijeloj Hrvatskoj nastupaju zajednički s jednakim stavovima, osim valjda u Molvama.

Na početku, važno je izdvojiti nekoliko detalja kako bi svima bilo jasnije zbog čega je stvorena tolika netrpeljivost.

Naime, u vrijeme načelnika Ivana Kolara (HSS), Fosić je bio žestoka oporba, a njegov sveti cilj za rušenjem najdugovječnijeg načelnika s trona, kulminirao je obračunima na radijskim emisijama koji su čak prelazili granice dobrog ukusa i političke etike. Spominjale su se ljubavnice, određene obiteljske situacije, kriminalne radnje…

Tako je sve počelo, a nastavilo se pobjedom HDZ-a i smjenom na vrućoj molvarskoj načelničkoj fotelji.

Dok se Kolar politički umirovio i u međuvremenu završio u istražnom zatvoru zbog afere Pročistač u kojoj je, sumnja se, općinski proračun opustošen za otprilike 5,6 milijuna kuna, njegov nasljednik Ivančan uspio je nakon četiri godine vratiti HSS na vlast.

U međuvremenu, kada je načelnik bio Fosić, a ista se praksa nastavila i do današnjih dana, netrpeljivost ovih dviju zaraćenih strana iskazivala se na razne načine. Dostavljanjem letaka u poštanske sandučiće svakog kućanstva u Molvama, objavom plaćenih tekstova u lokalnim medijima pa sve do osobnih prepucavanja na sjednicama Općinskog vijeća. Vrlo uzbudljivo bilo je i prije nekoliko dana, a teme rasprava bile su isplate pomoći studentima, odmaralište u Novom Vinodolskom, dugovi i općenito financijska situacija u Općini. Evo kako je bilo…

Fosić je na početku načelniku postavio nekoliko pitanja.

– Gdje se nalazi službeni auto Audi, kada će studentima diplomantima biti isplaćeno 72.000 kuna, što je s dugovanjem Općine koje iznosi tri milijuna kuna. Vijeće ne zna kamo je novac potrošen, tko je dobio novac za “ornice i plugove”? Vidljivo je da je općina došla do dna – istaknuo je Fosić.

Načelnik Ivančan zahvalio mu je na pitanjima i iskazanoj brizi prema Općini Molve, budući da, kako kaže, nije pokazivao takvu brigu o trošenju općinskih novaca kada je on bio načelnik.

– Što se tiče službenog auta, on se nalazi na redovitom servisu, mijenja se prednja plastika i senzori. Diplomantima je dio novca isplaćen, a ostatak će se isplatiti prema mogućnostima. Isplaćeno je i tvojoj Ivani 8000 kuna. Obaveze od tri milijuna kuna postoje, no one se vuku i iz vremena bivše vlasti. Što se tiče “ornica i plugova” mislim da su svi vijećnici dobili popis u kojem se vidi tko je koliko dobio – odgovorio je Ivančan.

Fosić je nastavio u istom tonu.

– Moram se nadovezati i reći da to što si rekao nije istina. Reci koliko je otvorenih stavki i koliki je dug Općine – pitao je on.

– Dug je tri milijuna kuna. Za ostalo ću odgovoriti pismenim putem – rekao je Ivančan.

Predsjednik vijeća u tom je trenutku zamolio da se vijećnici koncentriraju na pitanja i ne ulaze u rasprave.

Zanimljivo pitanje postavio je i HDZ-ov vijećnik Ivan Tuba.

– Osvrnuo bih se na Selsko komunalno društvo. Radi se o tome da moji susjedi pitaju kamo kamion juri na Čingi-lingi? Da li je tamo “baza”, voze se letve, gradi se “bajta”, a selo se u čudu pita je li to njihov posao i radno vrijeme – rekao je Tuba.

Predsjednik vijeća rekao je kako će se o ovom pitanju raspravljati nakon vijeća.

Dok se vijećnici svađaju, Općina i dalje radi, funkcionira normalno te s više ili manje uspjeha rješava svoje obaveze. Do kad će se vijećnici ovako zabavljati, teško je odgovoriti. Do tada, zapisnici sa sjednica Općinskog vijeća mogli bi poslužiti kakvoj glumačkoj skupini za šaljivi skeč. Uspjeh bi im na seoskim predstavama bio zajamčen.

čitam...