Tihi ubojica

Nije sezona grijanja, ali iznimno opasan plin u trenu može ugasiti život. Provjerili smo koliko je kod nas opasan ugljični monoksid

Iako sezona grijanja više ne traje, slučaj kraj Varaždinskih Toplica dokazuje da je trovanje monoksidom moguće tijekom cijele godine.

12:00h
0
Ilustracija // Foto: Matija Gudlin

Prije nekoliko dana u blizini Varaždinskih Toplica pronađeno je tijelo muškarca u podrumu vikendice, o čemu smo pisali. Sumnja se na trovanje ugljičnim monoksidom, a taj uzrok smrti, nažalost, i dalje viđamo u ovakvim tragičnim vijestima.


U Policijskoj upravi koprivničko-križevačkoj provjerili smo kakva je situacija u našoj županiji kada se radi o trovanju ovim opasnim plinom.

– Od siječnja 2019. do travnja 2020. godine na području Policijske uprave koprivničko-križevačke zabilježena su dva slučaja trovanja ugljičnim monoksidom, od kojih je u jednom slučaju nastupila smrtna posljedica, dok je u drugom slučaju osoba lakše ozlijeđena – informirali su nas iz naše policije.

Ugljični monoksid može vrlo lako “prevariti” svakoga, jer riječ je o plinu bez boje i mirisa. Srećom, 15-godišnjakinja je u veljači prošle godine uspjela izbjeći najgore kada je pala u nesvijest u kupaonici jedne kuće u Koprivnici. Tada je utvrđeno da plinska trošila nisu bila redovito servisirana i čišćena, a u kupaonici su istovremeno radili plinski bojler, plinska grijalica i ventilator.

Iako sezona grijanja više ne traje, slučaj kraj Varaždinskih Toplica dokazuje da je trovanje monoksidom moguće tijekom cijele godine. Evo stoga nekoliko savjeta kako čuvati svoj i tuđi život.

Grijanje stambenih, poslovnih i gospodarskih prostora povećava opasnost od požara, eksplozija i trovanja ugljičnim monoksidom (CO).

Kako bi se izbjegli takvi tragični događaji, plinska trošila i trošila na tekuća goriva (plamenici, protočni bojleri) potrebno je obavezno servisirati jednom godišnje i to od strane ovlaštenih stručnih servisera jer će se na taj način povećati sigurnost i racionalizirati potrošnja goriva. Potrebno je da ovlašteni dimnjačar pregleda i očisti sve dimnjake prije sezone loženja, a kasnije u rokovima koji su određeni  gradskim ili općinskim odlukama. O rokovima čišćenja pitajte svog dimnjačara. Izvanredne preglede i čišćenje dimnjaka potrebno je učiniti prilikom svake promjene uređaja za loženje ili promjene goriva.

Savjetujemo vam i sljedeće:

 • ne palite krute energente u kućištima za gorivo i ne polijevajte ih prije paljenja zapaljivim tekućinama,
 • prilikom korištenja vaših peći ili kamina vodite računa o sigurnom okruženju od požara (sklonite lakozapaljive stvari),
 • očišćeni pepeo može izazvati požar i nakon 24 sata stoga nemojte bacati vrući pepeo u kontejnere za smeće ili druga odlagališta,
 • provjerite i sustav centralnog grijanja kako bi izbjegli opasnosti izazvane neispravnim uređajem,
 • tople peći na ulje nemojte ponovno uključivati dok se potpuno ne ohlade,
 • plinska kuhala i druge aparate s otvorenim plamenom ne koristite u prostorima u kojima se skladište, proizvode ili obrađuju zapaljivi i eksplozivni materijali,
 • ako se u prostoriji osjeti kiselkasti miris odmah isključite plin i pozovite ovlaštenog servisera.

Obavezno pozovite dimnjačara:

 • ukoliko dimnjak dobro ”ne vuče”,
 • kada se u prostoriji glatke površine vlaže (rose) – možda se radi o povratu dimnih plinova što može biti kobno,
 • ako se u prostoriji osjećaju neuobičajeni mirisi to može biti povezano s neispravnim dimnjakom,
 • ukoliko se dimnjak urušava ili je nešto upalo u njega.

Zapamtite, samo ispravno izveden, pregledan i očišćen sustav grijanja je onaj koji se može koristiti na siguran i pouzdan način.

čitam...