Borba s opakom bolešću

Nikola Pokrivač oporavlja se nakon donacije koštane srži: ‘Dva mjeseca u izolaciji supruga i kći mogli su me gledati samo kroz staklo, no to im nažalost nije ništa novo’

Sada dalje moram ići na kontrole jednom tjedno, vadi se krv i provjerava kako napredujem. Još sam na početku, može doći i do promjena, ali zasad je dobro, kaže Nikola Pokrivač.

15:20h
0
Nikola Pokrivač s kćerkom // Ustupio Jutarnji list

Nikola Pokrivač dobio je dugoočekivanu donaciju koštane srži, i to od svoje majke Ane. Podsjetimo, bivšem hrvatskom reprezentativcu i nogometašu Slavena Belupa prije nekoliko mjeseci ponovno je dijagnosticiran rak, odnosno Hodgkinov limfom – već treći put.

Kao i prošla dva puta, borbeni 31-godišnjak svoju veliku volju koju je pokazivao i na travnjacima prenio je i u oporavak i ozdravljenje, tako da je nedavno pušten iz bolnice u Zagrebu i boravi kod kuće.

– Bio sam 50 dana u bolnici, u izolaciji na Rebru. Majka mi je donirala koštanu srž i na kraju je sve dobro ispalo. Sada sam doma i moram tu biti još oko mjesec dana, ne smijem van iz kuće niti među ljude zato što su mi nalazi još uvijek jako niski tako da sam podložan infekcijama – opisao nam je Pokrivač.

Za njega su diljem Hrvatske, pa tako i u Koprivnici, organizirane donacije matičnih stanica kojima se odazvao velik broj građana, no u suradnji s liječnicima odlučili su se za koštanu srž od člana obitelji.

Liječnici su mi savjetovali da je bolje da dođe od nekoga iz kruga obitelji, nego ‘”izvana”. Manji je rizik da se nešto može zakomplicirati na taj način, a mamina mi je odgovarala – pojasnio nam je on.

Foto: Ivan Brkić

Tijekom boravka u bolnici situaciju mu nimalo nije olakšavala činjenica da je morao biti u potpunoj izolaciji. Gotovo dva mjeseca proživio je bez posjeta obitelji, supruge Katarine i kćeri Nike.

Mogli su doći i gledati me samo kroz staklo. Sigurno da im nije bilo lako. To mi je već treća godina tako da im zapravo tako nešto nije ništa novo – svjestan je naš nogometaš.

Ono što ga sada čeka je daljnji oporavak uz stalne kontrole njegovog zdravlja.

– Kada sam izlazio iz bolnice bilo mi je dobro, sve je prošlo kako treba. Sada dalje moram ići na kontrole jednom tjedno, vadi se krv i provjerava kako napredujem. Još sam na početku, može doći i do promjena, ali zasad je dobro – kaže Pokrivač.

Priznaje da trenutno uopće ne razmišlja o svojoj nogometnoj karijeri i potpuno je zaokupljen vlastitim zdravljem.

Ni sekunde ne razmišljam o tome. Upisao sam i akademiju za trenera, ali budući da sam se razbolio, to je sada na čekanju i moram to prihvatiti – zaključuje Nikola Pokrivač.

Opaku bolest pobijedio je prije dvije godine, zatim i prošle godine, a sada je došao red i na ovu godinu. Uz najbolje želje i mi mu želimo brz i potpun oporavak.

čitam...