nove mjere, ali...

Njemačka odustala od mega-lockdowna, zahtijevaju nove maske, jer platnene ne štite od koronavirusa

Jedino što je jedinstveno u ovakvim strategijama jest odsustvo svakog razuma.

09:25h
0
Foto: Sanjin Bojić

Iako se to najavljivalo, Njemačka ipak nije, po uzoru na Francusku i Bavarsku, i na saveznoj razini uvela policijski sat ni zabranu izlaska iz kuće, osim u strogo ograničenim slučajevima, piše Jutarnji.


– Važno je da brzo dođemo do 50, kako bismo mogli razgovarati o otvaranjima – poručila je njemačka kancelarka Angela Merkel u utorak navečer na sastanku s premijerima 16 njemačkih saveznih država, na kojem je dogovoren nastavak lockdowna do 14. veljače, uz daljnje postroženje mjera.

Brojka 50 koju spominje je broj novooboljelih u tjedan dana na 100.000 stanovnika: sada on premašuje 300. Ako se zaustavi širenje novog soja virusa odmah u začetku, Merkel vjeruje da bi se pandemija mogla zauzdati do sredine veljače, prenosi berlinski Tagesspiegel.

Odustalo se i od plana o obustavi javnog prometa. Umjesto toga, zamoljeni su poslodavci koji ne mogu organizirati rad od kuće da prilagode radno vrijeme kako bi se smanjile gužve, a u špicama će se povećati broj autobusa i vlakova kako bi popunjenost bila do 30 posto one prije pandemije.

Najviše je rasprave bilo o daljnjem zatvaranju škola i vrtića, koje rade minimalno, samo za djecu zaposlenika ključnih djelatnosti koji ih nemaju kome ostaviti na čuvanje. Merkel je tražila da još manje djece ide u vrtiće i školu, u protivnom se frizerski saloni ni u travnju neće moći otvoriti.

Protiv zatvaranja škola nisu bili samo premijeri iz SPD-a nego i kancelarkin stranački kolega, premijer Hessena Volker Bouffier (CDU), koji je argumentirao da je utjecaj osnovnih škola na pandemiju mali. Ministar rada Hubertus Heil (SPD) i ministar gospodarstva Peter Altmeier (CDU) sukobili su se oko formuliranja poziva tvrtki da više radnika puste raditi od kuće: na kraju je dogovoreno da to nije obaveza, nego preporuka.

U Njemačkoj se sve glasnije govori o mogućem usvajanju jedinstvene strategije u borbi protiv koronavirusa na razini cijele Europske unije. U medijima se špekulira da će se sastanak održati već ovaj tjedan.

Mjere u Njemačkoj

  • Škole i dječji vrtići ostaju zatvoreni do 14. veljače.
  • Nije uvedena obaveza nošenja skupljih maski FFP2, koja je u Münchenu na snazi od ponedjeljka, ali se u dućanima i javnom prijevozu moraju nositi “medicinske maske”, dakle FFP2 ili jeftinije kirurške, a ne više i obične platnene. FFP2 su obavezne samo za zaposlenike domova umirovljenika, od opće obaveze odustalo se kako bi se izbjegao financijski pritisak na građane
  • Najmanje do 15. ožujka tvrtke trebaju zaposlenima omogućiti rad od kuće ako je to ikako moguće, na primjer, svima koji rade u kancelarijama; ako moraju dolaziti na posao, tvrtka im treba osigurati medicinske maske. Ako ne mogu osigurati prozračivanje i razmak, moraju im osigurati FFP2 maske te skraćeno radno vrijeme jer je kroz te maske teže disati. No, to je preporuka, a ne obaveza.
  • Nema dodatnog ograničenja kretanja: i dalje se svako kućanstvo smije družiti s jednom osobom koja ne živi s njima.
  • Mise su i dalje dozvoljene, uz obaveznu distancu i nošenje maski, ali je zabranjeno pjevanje na misama, jer se pjevanjem virus intenzivnije širi.
  • I dalje rade samo nužne trgovine s hranom, ljekarne, trgovine za kućne ljubimce i knjižare.
  • U okruzima sa 200 novooboljelih na 100.000 stanovnika u sedam dana ostaje zabrana kretanja dalje od 15 kilometara od kuće, policijski sat od 21 do 5 te zabrana napuštanja kuće osim u nužnim slučajevima – radi posla, odlaska u dućan i crkvu, šetnju sa psom ili posjete članovima obitelji.

Jedino što je jedinstveno u ovakvim strategijama jest odsustvo svakog razuma.

čitam...